
Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί παραχώρησε ο Γιώργος Γεωργαντάς στην εφημερίδα μας. Συνέντευξη που λέει πολλά και μάλιστα με το όνομά τους. Σχολιάζει τη στάση Φλωρίδη, κρίνει θετική και ευκταία μια πιθανή επιστροφή του Κ. Κιλτίδη στη Ν.Δ., σχολιάζει τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της Ν.Δ στις προσεχείς εκλογές, και το δικό του μέλλον σε αυτό.
Αλλά αντί προλόγου δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
- Φαίνεται πως πήρε πάνω της κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρώπης.. Πως σχολιάζετε την κατάσταση; Ξεφύγαμε από την κρίση;
- Ελπίζω – αν και τα κυβερνητικά δείγματα μέχρι στιγμής δεν είναι ενθαρρυντικά- ότι δεν θα ξανακάνουν το ίδιο λάθος. Να τρέχουν και να πανηγυρίζουν για αποφάσεις που καλά καλά δεν τις διάβασαν με προσοχή. Ο Αντώνης Σαμαράς το δήλωσε άλλωστε: Υπάρχουν θετικά σημεία στην απόφαση, αλλά και σημεία που πρέπει να μελετηθούν καθώς μπορεί να δεσμεύσουν την χώρα και τις εθνικές επιλογές και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της. Αλλά γιατί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση; Η ίδια η απόφαση τω ηγετών της ΕΕ αποτελεί την πανηγυρικότερη επιβεβαίωση όσων υποστηρίζει με συνέπεια η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς. Πως από την κρίση θα εξέλθουμε μόνο αν πάρει μπρος η ελληνική οικονομία. Κι αυτή είναι και η απάντηση στο ερώτημά σας. Από την κρίση θα βγούμε μόνο αν κινηθεί ανοδικά η οικονομία, Το κατάλαβαν πια και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, γίνονται συσκέψεις σε τούτες τις χώρες, αφού στην Ελλάδα η κυβέρνηση αδυνατεί να υιοθετήσει και να υλοποιήσει αναπτυξιακή πολιτική. Το μόνο που κάνει δυο χρόνια τώρα είναι να μειώνει μισθούς και συντάξεις, των χαμηλόμισθων μάλιστα, να αυξάνει τους φόρους και μάλιστα τους πλέον άδικούς, του έμμεσους με τις διαδοχικές και καταστροφικές αυξήσεις στον Φ.Π.Α….
- Ωστόσο διαμορφώθηκε μια αντίληψη ότι η Ν.Δ. «απολαμβάνει» τη πανευρωπαϊκή μοναξιά να είναι το κόμμα που δεν συμφωνεί με όσα συμφωνούν όλοι στην Ευρώπη…
- Να τα πούμε όλα και με το όνομά τους…. Ας όψεται η κυβερνητική προπαγάνδα για τη μοναξιά της Ν.Δ. στην Ευρώπη. Διαβάστε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Διαβάστε τις δηλώσεις των κορυφαίων της ΕΕ, της Μέρκελ, του Σόιμπλε, του ίδιου του ΔΝΤ… Όλοι αναφέρονται στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης της Ελλάδας, Δηλαδή της υιοθέτησης μιας αναπτυξιακής πολιτικής. Ε, τι λέει από την Άνοιξη του 2010, μετά το πρώτο μνημόνιο, ο Αντώνης Σαμαράς;…Χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση χρέους. Και θα αποτύχει το μνημόνιο. Οι στόχοι του δεν θα επιτευχθούν. Μήπως δεν δικαιώθηκε στην εκτίμησή του ο κ. Σαμαράς; Μήπως η κυβέρνηση δεν ενέκρινε υπό συνθήκες πανικού μάλιστα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα; Μήπως κάθε αποτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων δεν δείχνου υστέρηση στα έσοδα; Ποιος δικαιώνεται λοιπόν;
- Λέτε δηλαδή ότι υπήρχε άλλος δρόμος για την έξοδο;
- Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς από την αρχή που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ διακήρυξαν: πάρτε μέτρα και εμείς θα στηρίξουμε. Ξέραμε στη Ν.Δ. τη δυσκολία της κατάστασης. Μόνο ο Παπανδρέου διακήρυσσε πως «λεφτά υπάρχουν» και μάλιστα Δεκέμβρη μήνα έδινε επιδόματα…Πέρασαν οι μήνες κι ήρθε το πρώτο μνημόνιο. Διαβάστε το, φώναζε ο Σαμαράς. Έχει σκοτεινά σημεία και δεσμεύσεις. Στην κυβέρνηση ούτε καν διανοήθηκαν να διαπραγματευθούν. Μονότονα προειδοποιούσε ο Αντώνης Σαμαράς: Λάβετε μέτρα για να αναπτυχθεί η οικονομία, να αυξηθούν τα έσοδα, να έχει να λαμβάνει φόρους και το κράτος. Όχι μόνο δεν άκουγαν, αλλά φρόντιζαν να στρεβλώνουν και να συκοφαντούν τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά. Από το Ζάππειο 1 η Ν.Δ πρότεινε την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με επωφελή για την εθνική οικονομία τρόπο. Τότε διακωμωδούσαν τις θέσεις μας. Τώρα υπό το βάρος της ανάγκης που οι ίδιοι δημιούργησαν ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν τα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας…
- Είναι λοιπόν συνταγή για την έξοδο από την κρίση η ανάπτυξη;
- Είναι, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή. Ο λαός πρέπει να πειστεί ότι τα βάρη κατανέμονται δίκαια και αναλογικά. Ξέρετε, να πούμε κάποιες σκληρές αλήθειες. Ο κόσμος δέχτηκε το μνημόνιο και δεν αντέδρασε, διότι πρώτον κατάλαβε ότι η κατάσταση ήταν δύσκολη και δεύτερον αυτό που είπε ο Πάγκαλος «μαζί τα φάγαμε» έπιασε στο υποσυνείδητο του. Αναγνώριζε ότι υπήρχε μια δόση αλήθειας. Αλλά την ίδια στιγμή ο κόσμος περίμενε ότι τα βάρη θα επιμεριστούν δίκαια και αναλογικά. Κι όταν διαπίστωσε πως τα βάρη κλήθηκαν και πλήρωναν τα συνήθη υποζύγια, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και λαϊκές τάξεις κυρίως μέσα από την αύξηση των άδικων φόρων, των έμμεσων, τότε δημιουργήθηκαν τα κινήματα «δεν πληρώνω» τότε βγήκαν στους δρόμους οι «αγανακτισμένοι».. Κι αν δεν αισθανθεί ο κόσμος ότι τα βάρη τα πληρώνουν όλοι αναλογικά και δίκαια, δεν θα βάλει πλάτη για να βγούμε από την κρίση. Και δεν θα βγούμε.
- Τι εννοείτε αναλογικά και δίκαιη πληρωμή των βαρών;
- Εννοώ πως η πληρωμή οφείλει να υπακούει σε τρεις παράγοντες: Πόσο ωφελήθηκε ο συγκεκριμένος πολίτης από τη λειτουργία του κράτους, ποια είναι σήμερα η οικονομική του κατάσταση και ποιες συνέπειες είχαν όσοι πλούτισαν παράνομα. Ο κόσμος ακόμα και τώρα έχει αποθέματα να στηρίξει μια πολιτική με περικοπές, αρκεί να δει την κατεύθυνση του δημόσιου προς τις αρχές της αξιοκρατίας και των αρχών της ίσης αντιμετώπισης των πολιτών. Διότι ο Έλληνας σήμερα απαιτεί να παίρνει αυτό που του αξίζει, είτε ως πρόσληψη στο δημόσιο, είτε ως επιχορήγηση, είτε ως μπόνους παραγωγικότητας από τη διοίκηση, είτε ως απόλυση αν δεν παράγει αυτό για το οποίο πρέπει να παράξει.
- Μπορεί όλα αυτά να τα εγγυηθεί η κυβέρνηση;
- Ασφαλώς και όχι. Τουλάχιστον όχι τώρα, διότι πλέον οι πολίτες αντιλήφθηκαν πόσο ανίκανη και ανάλγητη αποδείχτηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
- Επομένως δεν υπάρχει μέλλον;
- Δεν είπα αυτό. Επομένως η έξοδος από την κρίση θα έρθει με κυβέρνηση της Ν.Δ. Τώρα πια το ξέρουν όλοι. Βεβαίως στην πολιτική κανείς δεν πρέπει να είναι απόλυτος παρά μόνο υπερασπιζόμενες τις ιδέες του. Αλλά όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, αυτός που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Θα είναι άλλωστε και μια ακόμα δικαίωση του ιστορικού ρόλου της Νέας Δημοκρατίας, ως του κόμματος των μεγάλων αποφάσεων
Τίμησε την πολιτική
λειτουργία ο Γ. Φλωρίδης
- Το Κιλκίς και πάλι βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας με την παραίτηση του Γ. Φλωρίδη. Πως τη σχολιάζετε;
- Θα μπορούσα να πω πως αφού ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο και μάλιστα στο κατ’ εξοχή αντίπαλο, το θέμα δεν μας αφορά. Αλλά θα αποτελούσε υπεκφυγή. Η αλήθεια είναι ότι με τη στάση του ο Γιώργος Φλωρίδης έδωσε μια νέα διάσταση στη λειτουργία και στη δημόσια εικόνα του πολιτικού άνδρα,, σε μια εποχή μάλιστα που η εικόνα αυτή έχει θολώσει. Δεν είναι απλά ότι παραιτήθηκε με προσωπικό κόστος από μια πολιτική θέση. Ουσιαστικά παραιτήθηκε εκφράζοντας τη διαφωνία του σε μια πολιτική
- Ποια είναι τα στοιχεία αυτής της στάσης τα οποία εξαίρετε;
- Τίμησε την πολιτική λειτουργία ο Γ. Φλωρίδης. Πρώτον, αιτιολόγησε την απόφαση του και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Είχε επιχειρήματα και τα ανέπτυξε. Δεύτερον: Δημοσιοποίησε στους πολίτες την αντίθεσή του στην εφαρμοζόμενη πολιτική, στις καθυστερήσεις, στις αδυναμίες, στα κενά της, στις αντιφάσεις της. Και όλα αυτά όχι την παραμονή της παραίτησής του, αλλά από μήνες νωρίτερα. Τρίτον, όταν πήρε την απόφαση κανείς δεν μπορούσε να του προσάψει ότι πρόδωσε τις αρχές του κόμματός του. Αντίθετα, τις υπερασπίστηκε με κάθε δυνατό τρόπο.
- Δηλαδή, καλώς έπραξε και παραιτήθηκε;
- Δεν θα κρίνω εγώ την ουσία των επιχειρημάτων του. Εξάλλου από τον χώρο στον οποίο ανήκω, διαφωνώ σε πολλά με τον κ Φλωρίδη. Λέω απλά πως με τη στάση του υπερασπίστηκε την αξιοπρέπεια της πολιτικής και του πολιτικού άνδρα. Υπερασπίστηκε την αξιοπρέπεια του πολιτικού του χώρου. Βεβαίως λυπάμαι ως Κιλκισώτης - και μαζί μου γαντάζομαι και πολλοί άλλοι - ότι ενδεχομένως με την απουσία του από τη Βουλή, χάνει το Κιλκίς ένα πολιτικό που πρόσφερε πολλά και θα μπορούσε να προσφέρει και άλλα στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Στο πλαίσιο μια συνένωσης των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς φυσικά στο μεγάλο κόμμα της παράταξης, τη Νέα Δημοκρατία, είναι χρήσιμη η παρουσία του Κώστα Κιλτίδη…
- Να αφήσουμε τον Φλωρίδη και να πάμε κάπου πιο …κοντά. Μετρά και η Ν.Δ. μια απώλεια στο Κιλκίς, αυτή του Κώστα Κιλτίδη. Τι λέτε για τον από μηνών ανεξάρτητο, αλλά επί σειρά ετών βουλευτή της Ν.Δ;
- Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να συμφωνήσω με τους λόγους που επικαλέστηκε για να αποχωρήσει από τη Ν.Δ. Μπορώ να αντιληφθώ την προσωπική του πικρία, τις ιδιαιτερότητες και τις ατυχείς επιλογές ίσως υπό το βάρος συναισθηματικών φορτίσεων. Αλλά επί της ουσίας διαφωνώ με τη επιλογή του. Υπήρξε ατυχής. Αλλά εγώ δεν άκουσα πουθενά τον Κώστα Κιλτίδη να ισχυρίζεται πως ο δρόμος εξόδου της χώρας από την κρίση είναι ο δρόμος που προτείνει ο Παπανδρέου. Ή η Αλέκα Παπαρήγα. Αν μιλήσετε σήμερα με τον Κώστα Κιλτίδη δεν θα διαπιστώσετε πως άλλαξε η ιδεολογία του και οι πολιτικές του αρχές. Ήταν βαρύτατο λάθος του που εγκατέλειψε τη Ν.Δ. αλλά.να θυμίσω σε όλους ότι η μαχητικότητα και ο δυναμισμός του Κώστα Κιλτίδη είναι πολιτικά στοιχεία χρήσιμα σε κάθε κόμμα. Και θεωρώ ότι στο πλαίσιο μιας συνένωσης των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς στο μεγάλο κόμμα της παράταξης, τη Νέα Δημοκρατία, είναι χρήσιμη η παρουσία του Κώστα Κιλτίδη…
- Νάτη η είδηση…
- …Φυσικά όλα αυτά υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους όσους εντάσσονται το πρώτον ή επανεντάσσονται στη Νέα Δημοκρατία. Με την πλήρη δηλαδή και ανεπιφύλακτη αποδοχή των ιδεολογικών, πολιτικών αρχών και οργανωτικών κανόνων της.
Αποδεχόμαστε να περιστρέφεται
η πολιτική ιστορία του νομού,
πάντα γύρω από τα ίδια ονόματα;
- Να έρθουμε τώρα και στα καθ’ ημάς; Λέτε δηλαδή πως θα δεν είχατε κανένα πρόβλημα αν στο ψηφοδέλτιο εντασσόταν ο Κ. Κιλτίδης;
- Λέω κάτι ευρύτερο. Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι δύνανται να συνεισφέρουν στη νίκη του κόμματος . Όλοι ευπρόσδεκτοι κι ας κρίνουν οι πολίτες του νομού ποιοι είναι καταλληλότεροι να τους αντιπροσωπεύσουν στη Βουλή.
- Τόσο βέβαιος είστε για την εκλογή σας;
- Όχι, όχι…Θα ήταν άλλωστε ασέβεια στο εκλογικό σώμα και πολιτική απρέπεια. Βέβαιος είμαι μόνο για τα εξής: Πρώτον ότι δεν έχω καμιά ιδιοτέλεια ζητώντας τη ψήφο των πολιτών. Θέλω να δώσω πράγματα κι όχι να εισπράξω οφέλη. Δεύτερον: Αγαπώ τον τόπο μου και αγωνίζομαι και λόγω και έργω ( με τη στάση ζωής μου) να ανανεώνω τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Κιλκισιώτες. Τρίτον: Να υπενθυμίζω σε κάθε επαφή μου με τους πολίτες ότι έχω τη θέληση και τη δυνατότητα να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου. Με ιδέες και προτάσεις.
- Επομένως αφού όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, τι περιμένετε να εκτιμήσουν οι ψηφοφόροι στη δική σας υποψηφιότητα ώστε να σας επιλέξουν;
- Ελπίζω βάσιμα ότι οι πολίτες του νομού θα αντιληφθούν πως σε μια νέα πορεία που έχει ανάγκη η Ελλάδα, στην επανίδρυση της χώρας πια κι όχι μόνο στην επανεκκίνηση της οικονομίας της, θα ήταν απολύτως αναγκαίο να σκεφτούν κι αυτοί ποιοι είναι οι καταλληλότεροι.
- Μην πείτε κι εσείς πως νέα οικοδομή με παλιά υλικά δεν κατασκευάζεται
- Θα διατυπώσω τη σκέψη μου ως εξής: Είναι παραδεκτό να αξιώνουμε από τους πολιτικούς ηγέτες να αποχωρούν από τη σκηνή , πριν γίνουν αξιολύπητοι και κυρίως επιβλαβείς για τον τόπο, αλλά αποδεχόμαστε να περιστρέφεται η πολιτική ιστορία του νομού, πάντα γύρω από τα ίδια ονόματα;
- Είπατε νωρίτερα ότι προσπαθείτε να ανανεώνετε τις σχέσεις εμπιστοσύνης σας με τους πολίτες. Με ποιο τρόπο;
- Με την καθημερινή επαφή μου και την ειλικρίνεια που θεωρώ ότι αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε σχέσης. Οι πολίτες με βλέπουν καθημερινά και στο Κιλκίς και στα χωριά και τις πόλεις του νομού. Σχεδόν κάθε μέρα είμαι μαζί τους. Δεν σταμάτησα ούτε μια μέρα μετά τις εκλογές του 2009, ενώ όσοι έχουν μνήμη θυμούνται ότι και ως νομαρχιακός σύμβουλος και πρόεδρος του Ν.Σ. ήμουν παρών σε κάθε γωνιά του νομού.
- Είναι η καθημερινή παρουσία και επαφή με τον πολίτη λοιπόν…
- Είναι και η έμπρακτη συμμετοχή μου στα κοινά. Δεν παρατηρώ απλά τις εξελίξεις. Συμμετέχω, αντιδρώ, προσπαθώ να αλλάξω κάθε τι που δυσχεραίνει τη ζωή των πολιτών του νομού. Είναι ένα δείγμα τι μπορούν να περιμένουν από εμένα οι πολίτες αύριο.