Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:40:28 πμ
Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2011 22:49

Παρέμβαση Κιλτίδη για θέματα υγείας

kiltidis


Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Κώστας Κιλτίδης, κατέθεσε στη βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα υγειονομικά προβλήματα της περιφέρειας, το σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και ειδικά του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».Στην ερώτησή του ο κ. Κιλτίδης αναφέρει:
« Έγινα μάρτυς απαράδεκτων καταστάσεων την επομένη της εφημερίας του Νοσοκομείου ΄΄Παπαγεωργίου΄΄ προ ημερών. Είναι αδιανόητο να δέχεται το συγκεκριμένο νοσοκομείο πάνω από 1500 περιστατικά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Επιβάλλεται να παρέμβετε άμεσα, πριν καταρρεύσει η υποδειγματική λειτουργία αυτού του νοσοκομείου.
Το σύστημα εφημεριών στην Θεσσαλονίκη δεν ανταποκρίνεται στην υγειονομική ανθρωπογεωγραφία της. Τα Νομαρχιακά νοσοκομεία που βρίσκονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης δεν ανταποκρίνονται σε στοιχειώδεις ανάγκες εφημεριών μηνιαίως.
Είναι αδιανόητο νοσοκομεία, όπως αυτό του Κιλκίς, να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εφημερίας τουλάχιστον πέντε ειδικοτήτων, αξονικού τομογράφου, διακομιδής με αναισθησιολόγο και σε άλλα χρονίζοντα προβλήματα. Στρατηγικές που δεν υπήρξαν ποτέ, προτεραιότητες που έπρεπε να προταχθούν (ΜΕΘ-ΕΚΑΒ νομαρχιακά-εφημερίες μηνός για βασικές ειδικότητες, σύμβουλοι ειδικοτήτων σε εφημερία κ.τ.λ) και αγνοήθηκαν ή δεν προτάχθηκαν οικονομικά για υλοποίηση, οδήγησαν σ΄ αυτή την εκρηκτική κατάσταση.
Για την κατασπατάληση των πόρων, που διατέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, να τιμωρηθούν μετά από εξεταστική επιτροπή οι υπεύθυνοι. Δεν συνιστά όμως άλλοθι για το υγειονομικό σήμερα και τις προτεραιότητές του. Η τελευταία νομοθετική σας πρωτοβουλία, δυστυχώς βρίσκεται μακράν των προτεραιοτήτων που επιβάλλεται να θέσετε.
Η ολοήμερη λειτουργία κάποιων νοσοκομείων, πρόωρα θεσμοθετημένη, συνιστά πρόκληση, όταν καταρρέουν τα περισσότερα νοσοκομεία και η περιφέρεια βρίσκεται υγειονομικά σε κίνδυνο.
Γι΄ αυτό κύριε Υπουργέ ερωτάσθε:
- Τι προτίθεσθε να πράξετε για όλα αυτά τα ζητήματα που δεν είναι άγνωστα σ΄ εσάς, αλλά παραμένει ζητούμενο η ιεράρχησή τους;
- Πώς θα διασώσετε το νοσοκομείο ΄΄Παπαγεωργίου΄΄ από την επερχόμενη κατάρρευση;         
- Θα προτάξετε τις υγειονομικές ανάγκες της περιφέρειας;»