Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 3:00:17 μμ
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 12:57

Σοφία Σπυρλιάδου: Τα διψήφια ποσοστά του ΜέΡΑ25 στο εξωτερικό

Φέτος για πρώτη φορά οι Έλληνες του εξωτερικού είχαν τη διευκόλυνση να ψηφίσουν στη χώρα κατοικίας τους. Η συνολική συμμετοχή δεν ήταν πολύ μεγάλη, κυρίως λόγω των πολύ αυστηρών περιορισμών που είχαν τεθεί (διαμονή 2 ετών στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια καθώς και φορολογικοί δεσμοί με τη χώρα), ωστόσο αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας.

Αρχικά να πούμε πως στα δυο πρώτα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) τα αποτελέσματα δε διαφοροποιούνται σημαντικά από τα εγχώρια. Η ΝΔ σημειώνει ποσοστό 42,62% (με συνολικό της ποσοστό να είναι στο 40,79%) και ο ΣΥΡΙΖΑ 19,04% (με το συνολικό του ποσοστό να είναι στο 20,07%). Η μικρή απόκλιση εκμηδενίζεται τελείως αν κοιτάξουμε τα ποσοστά των χωρών της Ευρώπης (όπου και ψήφισε το μεγαλύτερο μέρος του απόδημου ελληνισμού, με 88,5% επί των συνολικών ψήφων του εξωτερικού) στα οποία η ΝΔ σημειώνει 40,21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 19,99%. Τα συντριπτικά ποσοστά που πετυχαίνει η ΝΔ σε Αμερική (60,95%) και Ασία (66,46% με ρεκόρ 73,74% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) δεν έχουν μεγάλη επίδραση στο συνολικό αποτέλεσμα λόγω της πολύ χαμηλής συμμετοχής όλων των ηπείρων σε σχέση με αυτήν της Ευρώπης.

Στην Ευρώπη ψήφισαν 16.110 άτομα (ενώ συνολικά παγκοσμίως μόλις 18.203). Ο αριθμός είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον ελληνικό πληθυσμό, που υπολογίζεται πάνω από ένα εκατομμύριο μόνο στην Ευρώπη, με τις 500,000 να έχουν μεταναστεύσει πρόσφατα λόγω της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ μικρό δείγμα πληθυσμού εντελώς ακατάλληλο για ασφαλή συμπεράσματα. Παρόλα αυτά, θα διακινδυνέψω ορισμένες παρατηρήσεις που κυρίως αφορούν στο τρίτο κόμμα που προέκυψε από τις ψήφους των αποδήμων, το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.

Το ΜεΡΑ25 στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2023 έριξε τα ποσοστά του από 3,44% που πέτυχε τον Ιούνιο του 2019 στο 2,63%, ποσοστό που δεν του επέτρεψε την είσοδό του στη βουλή. Ωστόσο στους Έλληνες του εξωτερικού, το ΜέΡΑ25 ήταν η τρίτη δύναμη μετά από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με το -θεαματικό για τα μέτρα του- ποσοστό του 11,07% (11,68% στην Ευρώπη).

Μελετώντας αναλυτικά τις χώρες τις Ευρώπης, παρατηρούμε ότι το ΜέΡΑ25 έχει σημειώσει παντού υψηλά ποσοστά, συνήθως πάνω από 10,00% και οπωσδήποτε πάνω από 3,00% που είναι το όριο για την είσοδο στη βουλή. Εξαίρεση αποτελεί η Ουγγαρία του Όρμπαν με ποσοστό 2,86% (και πάλι ελαφρώς υψηλότερο από το εγχώριο!) και λίγες ακόμα χώρες όπου το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη δε σημείωσε εντυπωσιακά νούμερα (Βουλγαρία (4,84%), Κύπρος (6,22%), και Ρουμανία 4,96%).

Τα υψηλότερα ποσοστά του ΜέΡΑ25 σημειώθηκαν στη Δανία (19,75%), την Ολλανδία (18,81%), την Φινλανδία (17,81%), τη Σουηδία (17,77%), την Ισπανία (15,91%) και την Ιταλία (14,48%). Σε όλες αυτές τις χώρες το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη βγήκε τρίτη δύναμη, εκτός από τη Φινλανδία όπου βγήκε δεύτερο κόμμα (μετά τη ΝΔ και πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ).

Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο ψηφοφόρος του ΜέΡΑ25 στην Ευρώπη; Ας διακινδυνέψουμε ένα προφίλ. Καταρχάς βρέθηκε μετανάστης μέσα στα χρόνια της κρίσης. Μετακόμισε στην Ευρώπη πιθανότατα για σπουδές, για κάποιο μεταπτυχιακό ή για εργασία επάνω στο αντικείμενό του. Είναι σχετικά νεαρός στην ηλικία, στο ευρύτερο φάσμα των 25-40 ετών. Ενημερώνεται κατά κύριο λόγο από το διαδίκτυο και όχι από την τηλεόραση. Είναι πολύ πιθανό να παρακολουθεί ή και να συμμετέχει στις δράσεις του DiEM25, του πανευρωπαϊκού, προοδευτικού κινήματος, τμήμα του οποίου είναι και το ΜεΡΑ25. (Δεν είναι τυχαίο που το DiEM25  είναι ιδιαίτερα ενεργό στις χώρες όπου το ΜέΡΑ25 σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά.)

Ο ψηφοφόρος μας ενδιαφέρεται και ανησυχεί για την Ελλάδα, δεδομένου ότι βρήκε το χρόνο να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να πάει να ψηφίσει (ίσως χρειάστηκε να αλλάξει και πόλη για να μπορέσει να το κάνει αυτό). Διατηρεί τους δεσμούς του με την χώρα του, πιθανώς έχει αφήσει την οικογένειά του πίσω (γονείς, παππούδες, αδέλφια). Ίσως να θέλει να επιστρέψει, ίσως σχεδιάζει κιόλας να το κάνει, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αλλά ίσως έχει ήδη ξεκινήσει να στήνει την δική του οικογένεια εκεί. Έχουν, άλλωστε περάσει πάνω από 10 χρόνια κρίσης.

Το πιθανότερο είναι να τον βλέπουμε κάθε χρόνο εδώ, να μαζεύει τις άδειές του για να βλέπει την οικογένειά του το Πάσχα και τα καλοκαίρια, να χρησιμοποιεί την πρόσφατα διαδεδομένη τηλεργασία με κάθε ευκαιρία, να επισκέπτεται τους εδώ γιατρούς ή και τα νοσοκομεία μας. Έχει πάντα παρέα εδώ, γιατί διατηρεί τους δεσμούς με τους φίλους των σχολικών ή των φοιτητικών του χρόνων είτε αυτοί βρίσκονται εδώ είτε έχουν μεταναστεύσει και οι ίδιοι.

Ωστόσο οι μετανάστες αυτής τις γενιάς δε ζουν αποκομμένοι από τις κοινωνίες στις οποίες μεταναστεύουν. Σπουδάζουν, εργάζονται και κοινωνικοποιούνται εκεί. Αυτός ο ίδιος άνθρωπος, αυτός ο -εξαναγκασμένα ίσως- πολίτης του κόσμου, θα μπορούσε να γίνει η φωνή της Ελλάδας έξω από τα σύνορα της χώρας. Μπορούμε και πρέπει να διατηρήσουμε διαύλους επικοινωνίας μαζί του, καθώς αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει τον σύνδεσμό μας με τους λαούς της Ευρώπης.  Μιας Ευρώπης που, όσο κι αν φαίνεται ότι απέχει, στην πραγματικότητα η μοίρα της είναι συνυφασμένη με τη δική μας.

Αυτό είναι ένα γεγονός επάνω στο οποίο οφείλουμε να στοχαστούμε και να δημιουργήσουμε, παραμερίζοντας την εσωστρέφεια στην οποία μας παρασέρνει η οικονομική ένδεια. Το μέλλον της Ευρώπης είναι και δικό μας μέλλον και θέλουμε να έχουμε λόγο και φωνή στο μέλλον αυτό.

Σοφία Σπυρλιάδου

Η Σοφία Σπυρλιάδου είναι ελεύθερη επαγγελματίας αρχιτεκτόνισσα μηχανικός με επιπλέον σπουδές στα εικαστικά. Διδάσκει σχέδιο, ζωγραφική και κόμικς στα τμήματα του Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού Συνόλου «η πόλις», στο Κιλκίς, του οποίου είναι και μέλος. Είναι υποψήφια με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στις Εθνικές Εκλογές του 2023 στο Κιλκίς.