Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 4:56:18 πμ
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 17:50

Χιλιάδες άνθρωποι γλίτωσαν έξοδα και ταλαιπωρία

Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό με το Δημόσιο να αμφισβητεί αποφάσεις του αναφορικά με γεωτεμάχια που είχε παραχωρήσει με διανομές ή αναδασμούς και με την Κτηματογράφηση δια των Διευθύνσεων Δασών να εγγράφει αμφισβήτηση στις δηλώσεις των ιδιοκτητών.


Το θέμα και το μέγεθος του προβλήματος το αντιλήφθηκε νωρίς, ίσως και λόγω της δικηγορικές του ιδιότητας, ο υφυπουργός Γ. Γεωργαντάς και με διαδοχικές συσκέψεις που προκάλεσε καθώς και συνεργασίες του με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και ΥΠΑΑΤ να προκαλέσει την έκδοση εγκυκλίου όπου ουσιαστικά γίνεται γνωστό ότι το Δημόσιο δεν θα καταθέσει ενστάσεις.
Ήδη μάλιστα η Διεύθυνση Δασών Κιλκίς ενημέρωσε τα κτηματολογικά γραφεία Κιλκίς και Γουμένισσας ότι ουσιαστικά παραιτείται από κάθε ένσταση στα γεωτεμάχια που προέρχονται από διοικητικές πράξεις του δημοσίου (διανομές, αναδασμούς, κλήρους)
Και γλιτώνουν έτσι οι ιδιοκτήτες, οι επιτροπές από μια πολυετή περιπέτεια.
Και μαζί με το Κιλκίς …ποτίστηκε κι όλη η Ελλάδα. Διότι η εγκύκλιος αφορά όλες τις περιοχές όπου τρέχει η διαδικασία Κτηματογράφησης.
***
Όλη η Ελλάδα ευεργετήθηκε; Δυστυχώς όχι. Διότι υπάρχουν περιοχές όπου η σχετική διαδικασία είχε λήξει. Δηλαδή έληξαν οι προθεσμίες υποβολής ενστάσεων και οι διευθύνσεις δασών υπέβαλαν τις ενστάσεις. Όπως στην Κοζάνη όπου υποβλήθηκαν ενστάσεις σε 30.000 περιπτώσεις γεωτεμαχίων! Και τώρα οι ιδιοκτήτες πρέπει να περιμένουν τις αποφάσεις της Επιτροπής. Ταλαιπωρία δηλαδή μεγάλη.
Τα στοιχεία από τα παραπάνω τα αντλήσαμε από την ενημερωτική σύσκεψη που έγινε στην ΠΕ Κιλκίς το πρωί της Δευτέρας παρουσία Γεωργαντά, Θέμη Πολιτίδη, του Ανδρέα Βεργίδη, στελεχών του Κτηματολογίου κ.α.
Και ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας το πρόσφατο ρεπορτάζ των εφημερίδων μας.

 

Κι όπως σημειώνει ο ίδιος ο κ. Γεωργαντάς:

Οριστική λύση για τα 60.000 γεωτεμάχια του Νομού Κιλκίς, τα οποία διεκδικούσε το Δημόσιο, δια της Διεύθυνσης Δασών.
Στη σύσκεψη που έγινε σήμερα στην ΠΕ Κιλκίς, έγινε γνωστό ότι η Διεύθυνση Δασών, έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς τα γραφεία κτηματογράφησης Κιλκίς και Παιονίας, με το οποίο δηλώνεται ότι «στις περιπτώσεις διανομών (κλήρο) και αναδασμών, της αγροτικής νομοθεσίας», δεν ισχύουν οι διεκδικήσεις, και άρα η Διεύθυνση Δασών δεν θα προβεί σε καμία διεκδίκηση.