Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 7:41:26 μμ
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 13:23

Ανάδρομικη Έκθεση της Κλειώς Νάτση

Τη Δευτέρα, 18 Φεβρ. 2008 στις 7.30 στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της ΤΕΧΝΗΣ θα γίνουν τα εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής της πολύ σημαντικής καλλιτέχνιδος Κλειώς Νάτση.
Η Κλειώ Νάτση, θεωρείται ουσιαστικά πρωτοπόρος της συμμετοχής γυναικών εικαστικών δημιουργών στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της 10/ετίας του ‘50.

Φοίτησε στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας, Δάσκαλοι της ήταν οι μεγάλοι δημιουργοί Γιάννης Μόραλης και Πολύκλειτος Ρέγκος.
“Τα Πορτραίτα” είναι η πρώτη σημαντική θεματική των δημιουργιών της, όπου έμφαση δίνει, κυρίως, στα μάτια “Τα Τοπία” κυρίως, φθινοπωρινά και τα “Φυλλώματα”, ιδίως της φθινοπωρινής  φύσης, είναι η επόμενη θεματική ενότητα των έργων της, στα οποία κυριαρχούν τα ζωηρά χρώματα. Στη σειρά αυτή ανήκουν και τα έργα εκείνα, όπου τα φύλλα έχουν υποστεί αλλοίωση μέσα σε νερό, και τα ρακη πλοίων ναυαγισμένων στην άμμο. Στα έργα αυτά χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σπάτουλα.
“Η θυσία στην Αραπίτσα” το 1955, θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία της.
Ένα ταξίδι στη Γαλλία, Ιταλία και Βενετία και οι σπουδές της στην Αυστρία θα σταθούν αφορμή για ένα νέο τρόπο έκφρασης, με την επιστροφή της στην Ελλάδα. Τη θεματογραφία της αντλεί από εντυπώσεις, βιώματα, το μύθο και την πραγματικότητα. Το πέρασμά της σε ένα εξπρεσιονιστικό τρόπο γραφής έρχεται αβίαστα.
Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης το 1978, και η καταστροφή της Πλατυτέρας στο ναό του Γρηγορίου του Παλαμά, στάθηκε αφορμή να δώσει μια σειρά απεικονίσεων της Πλατυτέρας.
Η επόμενη σειρά έργων της είναι “τα Στεφάνια της Βεργίνας” σαν συνέχεια των φυλλωμάτων τους, επενδεδυμένα, όμως, με την ένδοξη χροιά του ιστορικού παρελθόντος.
Η γνώση του συζύγου της για το διάστημα, στάθηκε αφορμή για τα έργα της “αντικείμενα στο διάστημα”. Ακολουθούν οι ενότητες “Βυθός”, “ονειρικά”, μετά το θάνατο της μητέρας της “οι Καμικάζι” και οι “Χαρταετοί”.
Ο Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και Ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου έγραψε για την Κλειώ Νάτση.
“Το έργο της Κλειώς Νάτση κατορθώνει να συνδυάζει παραστατικά και αφηρημένα στοιχεία, για να ολοκληρώσει τις προθέσεις της. Με ενδιαφέροντα για όλες τις θεματογραφικές περιοχές χρησιμοποιεί μορφοπλαστικό λεξιλόγιο που ανταποκρίνεται περισσότερο για κάθε θέμα και κατορθώνει να δώσει μια ζωγραφική, που επιβάλλεται με την πληρότητα και την εκφραστική της δύναμη. Με την έμφαση στα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, στην προσωπογραφία και την ιδεαλιστική ανύψωση, στα μυθολογικά και αλληγορικά της θέματα, ένα περισσότερο μικτό λεξιλόγιο, συνδυασμό παραστατικών και αφηρημένων τύπων, δίνει έργα που δονούνται από εσωτερικές δυνάμεις. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκφραστικής της γλώσσας είναι πάντα η έμφαση στις ζωγραφικές αξίες, στο ρόλο των τονικών διαβαθμίσεων και τον χαρακτήρα του χώρου, που πλουτίζουν τα έργα της με αμεσότητα και εκφραστική δύναμη”.
Η Κλειώ Νάτση πραγματοποίσε πολλές ατομικές εκθέσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος  και του εξωτερικού και έργα της ευρίσκονται σε μεγάλες πινακοθήκες του κόσμου και σε ιδιωτικές συλλογές.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 2 Μαρτίου 2008, και θα είναι ανοικτή καθημερινά 10 π.μ. έως 12 μ και 4 έως 8.30 μ.μ.