Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 6:09:54 μμ
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012 00:46

“Η ψυχολογία της γυναίκας στην κλιμακτήριο”

agios-tryfon
O πολιτιστικός σύλλογός «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας, διοργάνωσε καφέ και ενημερωτική ομιλία με θέμα “Η ψυχολογία της γυναίκας στην κλιμακτήριο” , στο καφέ “ΚΕΝΤΡΙΚΟ”. Η προσέλευση των κυριών ήταν αθρόα, οι οποίες με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλία από την ψυχολόγο κ. Συντάκη Ελένη.
Η εμμηνόπαυση είναι ένας φυσιολογικός σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας και χαρακτηρίζεται κυριολεκτικά στην τελευταία εμμηνορρυσία. Αφορά την επιτυχία με την οποία περνά από τον ρόλο της νέας γυναίκας σε αυτόν της μεσήλικης.
Ο όρος "κλιμακτήριος" σηματοδοτεί το χρονικό διάστημα από την σταδιακή μείωση της ωοθηκικής δραστηριότητας μέχρι την παύση της. Διαρκεί συνήθως 1-2 χρόνια, αλλά μπορεί να φτάσει και πενταετία. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι φυσιολογικά η μέση ηλικία όπου εμφανίζεται είναι τα 48-52 έτη.
«Κατά την κλιμακτήριο εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα που μπορούν να διαταράξουν τη ζωή της γυναίκας είτε σωματικά είτε συναισθηματικά. Η περίοδος αυτή αποτελεί για τις περισσότερες γυναίκες μια δύσκολη ψυχολογική φάση της ζωής τους, γιατί χάνουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα και έτσι πεθαίνει ένα κομμάτι του εαυτού τους. Το τέλος της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται ασθένεια. Δεν αφαιρεί τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα της γυναίκας. Στην πραγματικότητα μπορεί να θεωρηθεί ανακούφιση που δεν έχει πια το βάσανο της περιόδου κάθε μήνα αλλά την ανησυχία για πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Όταν το δύσκολο κομμάτι περάσει, όσες έχουν το κουράγιο διαπιστώνουν ότι το "φθινόπωρο" της ζωής τους μπορεί τελικά να είναι πιο μακρύ, πιο παραγωγικό, πιο νηφάλιο και πιο ενδιαφέρον από ότι το "καλοκαίρι" τους. Όταν μάλιστα μια γυναίκα 50 ετών λέει χαριτολογώντας, ότι η ζωή της τώρα είναι καλύτερη παρά ποτέ, το εννοεί πραγματικά, γιατί τώρα πια ξέρει ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Τότε η κάθε στιγμή της ζωής της μπορεί να βιωθεί όσο γίνεται πιο συνειδητά», ανέφερε στην ομιλία της η ψυχολόγος κ. Συντάκη.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά τις κυρίες για την παρουσία τους, την ψυχολόγο κ. Συντάκη Ελένη, το αρτοποιείο ΛΑΙΝΑΣ, την οικοτεχνία  ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΕΣ, κ. Δάρτση Δήμητρα, τις κομμώσεις ΜΙΧΑΕΛΑ, τον κ. Ζιέλκα Ευάγγελο και τον κ. Ασαρτζή Τριαντάφυλλο.