Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, 4:56:49 πμ
etpa
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 04:07

Ημερήσια εκδρομή του χορευτικού συγκροτήματος του Κ.Α.Π.Η. Κιλκίς

Συντάκτης:
kapi_kilkis
Στις 27.02.2011, το χορευτικό συγκρότημα του Κ.Α.Π.Η. Κιλκίς μαζύ με τον χοροδιδάσκαλο κ. Θεόφιλο Πασχαλίδη διοργάνωσε ημερήσια εκδρομή με τελικό προορισμό τον Άγιο Μάρκο.Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στο Πολεμικό Μουσείο του Κιλκίς  που βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο του Ηρώου που απέχει 2.5 χλμ. νοτιοδυτικά από το κέντρο της πόλης. Κύριο θέμα του μουσείου είναι η τριήμερη μάχη του Κιλκίς-Λαχανά κατά των Βουλγάρων (19-21 Ιουνίου 1913). Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν ντοκουμέντα από το 1912-1913, προσωπικά αντικείμενα των αξιωματικών που πήραν μέρος στη μάχη του Κιλκίς, στολές, όπλα (όλμους, οβίδες, πυροβόλα κ.α.), και σημαίες συνταγμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανάγλυφος χάρτης και η οπτικοακουστική παρουσίαση της μάχης.
Μετα από αυτό επισκεφτήκαμε το σπήλαιο του Κιλκίς που βρίσκεται στους πρόποδες του δεσπόζοντος την πόλη λόφου Αγίου Γεωργίου, έχει έκταση άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων και συνολικό μήκος εξερευνημένων διαδρομών τριακοσίων μέτρων και είναι διόροφο.Διαθέτει σπανιότατο διάκοσμο από κοραλλιογενες υλικό και πλήθος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και συνθέσεων που του προσδίδουν ξεχωριστή ομορφιά.
Στην συνέχεια πήγαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς που φιλοξενεί αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα, με σημαντικότερο τον μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα Κούρο της αρχαίας Ευρωπού, του 6ου π.Χ. αι..
Μετά το τέλος της επίσκεψης μας επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο με κατεύθυνση για τις ξενοδοχειακές εγκαστάσεις του όρους Κρούσσια.
φωτικού Συλλόγου Νέα Ματσούκα, «ΟΙ Μωμόγεροι», Αγίου Μάρκου Κιλκίς. Με χαρά και με τραγούδια και ύστερα από περίπου μισή ώρα και μέσα από τα χωριά, Αργυρούπολη, Διπόταμος, Τέρπυλλος, Κοκκινιά, Μελισσουργειό, Παρόχθιο και Ποντοκερασιά και μέσα από τα βουνά και τα λαγκάδια φτάσαμε στις ξενοδοχειακές εγκαστάσεις.
Η περιοχή ήταν ελαφρός χιονισμένη και η θέα της μας προξένησε, μαζί με το θρόισμα των πανύψηλων δένδρων, που έμοιαζε σαν θεία συναυλία,  μεγάλη εντύπωση και μας άφησε άναυδους και δεν χορταίναμε να την βλέπουμε.
Αφού απολαύσαμε τον ζεστό μεσημεριανό καφέ μας και αφού χορέψαμε μερικούς παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς και χωρίς πολύ χρονοτριβή επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και αναχωρήσαμε για τον Άγιο Μάρκο.
Σε είκοσι περίπου λεπτά της ώρας  φτάσαμε στον Άγιο Μάρκο. Εκεί ο σύλλογος μαζύ με τους κατοίκους του χωριού μας έκαναν εγκάρδια υποδοχή.
Μέσα στην αίθουσα του συλλόγου ήταν όλα έτοιμα, ήταν όλα στρωμένα με φαγητό και απεριόριστα ποτά.
Μετα το τέλος του γεύματος εγώ , Ιωάννης Αποστολίδης , και ο πρόεδρος του συλλόγου, Ιωάννης Διαμαντίδης, παίξαμε το σκέτς του Τζίτζικα και Μύρμηγκα αντιστοίχως, το οποίο το παίξαμε προτού 60 χρόνια ακριβώς σ’ αυτήν ακριβώς την αίθουσα που ήταν και το σχολείο του Αγίου Μάρκου. Ήταν ένα γεγονός που αναβίωσε μνήμες και συναισθήματα.
Στην συνέχεια το χορευτικό του συλλόγου παρουσίασε παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς που καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.
Θέλω εν ονόματι όλων να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον χοροδιδάσκαλό μας, Θεόφιλο Πασχαλίδη, που διοργάνωσε αυτήν την εκδρομή  αλλά και τον σύλλογο του Αγίου Μάρκου για την θερμή τους υποδοχή και για υπέροχη και εξαιρετική τους φιλοξενία.
Θας μας μείνει για πάντα αξέχαστη αυτή η ημέρα.

Ιωάννης Αποστολίδης