Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024, 12:29:04 μμ
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 10:22

Οι «Ακρίτες» Πολυκάστρου γοήτευσαν τους Κύπριους

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τις ημέρες του Πάσχα η αποστολή του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες» στην Κύπρο, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις σε κάθε σημείο της μεγαλονήσου που επισκέφτηκε. «Οι Ακρίτες», που είναι αδελφοποιημένοι με τους πολιτιστικούς ομίλους «Αθανασία» και «Αρχάγγελος» Κιτίου, βρέθηκαν για πέμπτη φορά στην Κύπρο και δώσανε τέσσερις χορευτικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί.
Η αντιπροσωπεία των «Ακριτών» αριθμούσε συνολικά 36 μέλη, 18 χορευτές, 2 μουσικούς και 16 συνοδούς, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των «Ακριτών» Γιάννης Παπαδόπουλος και άλλα μέλη της διοίκησης του συλλόγου, ο αντιδήμαρχος Πολυκάστρου Λάζαρος Ευθυμιάδης και ο εκδότης των εφημερίδων «Ειδήσεις» και «Πρωινή» Κώστας Τερζενίδης.
Κατά την πενθήμερη παραμονή της στο νησί, η αποστολή όργωσε κυριολεκτικά την Κυπριακή επικράτεια, και ενθουσίασε με την παρουσία, τη φρεσκάδα της και με τη ζωντάνια των χορευτικών της παραστάσεων. Η ζεστή υποδοχή και η εγκάρδια φιλοξενία που επιφύλαξαν οι αδερφοί Κύπριοι στα μέλη της αποστολής των «Ακριτών» θα μείνει αξέχαστη.
Η χρονική περίοδος της επίσκεψης, επέτρεψε στους ταξιδιώτες να γνωρίσουν από κοντά τα Κυπριακά πασχαλινά έθιμα. Το Μ. Σάββατο η 36μελής ομάδα των «Ακριτών» παραστάθηκε στην αναστάσιμη ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου.
Την Κυριακή του Πάσχα, το χορευτικό τμήμα συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις στο στρατόπεδο «Μάκη Γιωργαλά» της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, κατόπιν προσκλήσεως του διοικητή της 5ης ΕΜΑ αν/σχη Ζάχου Ιωάννη, όπου εντυπωσίασε τα παριστάμενα πλήθη και εν συνεχεία, διασχίζοντας όλο το νησί, βρέθηκε στην περιοχή της Πάφου για μία παράσταση στον οικισμό Πέγεια.
Οι εμφανίσεις των χορευτών των «Ακριτών» συνεχίστηκαν τη Δευτέρα του Πάσχα, στο Κίτι, με επίκεντρο την εκκλησία της Παναγιάς της Αγγελόχτιστης και στον πολύ γραφικό, παραδοσιακό οικισμό της Χοιροκοιτίας την επόμενη ημέρα.

Περιήγηση
Στο περιθώριο των χορευτικών εμφανίσεων, η αποστολή είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το νησί της Κύπρου αλλά και να κατανοήσει τα προβλήματα που απασχολούν την πολύπαθη Κυπριακή κοινότητα, μέσα από επαφές με τοπικούς παράγοντες και επισκέψεις τόσο στη Λευκωσία όσο και σε κοινότητες της μεθορίου, όπως η Αθηένου και η Πύλα, με συνοδό-ξεναγό τον εξαίρετο Παύλο Μιχαηλά.
Ο δήμαρχος Αθηένου, Σπύρος Παπουής και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Ρέα» Αθηένου, Κυριάκος Κκαϊλάς, μας υποδέχτηκαν στο καινούριο Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο Αθηένου, όπου στεγάζεται και το πολύ ενδιαφέρον μουσείο της πόλης.
Στην Πύλα, οι εκδρομείς είχαν τη μοναδική εμπειρία να δουν από κοντά αυτήν τη μικτή κοινότητα Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων που βρίσκεται στη νεκρά ζώνη και επιτηρείται από δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Και στους δύο αυτούς οικισμούς τα μέλη της αποστολής των «Ακριτών» ήρθαν αντιμέτωπα με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπου τα πρακτικά προβλήματα της διχοτόμησης της Κύπρου είναι στοιχεία μιας καθημερινότητας που αν δε ζήσει κάνεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να την κατανοήσει. Σε ένα γρήγορο πέρασμα από τη Λευκωσία, η ομάδα των επισκεπτών απέτισε φόρο τιμής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται οι τάφοι των πεσόντων υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου και στα Φυλακισμένα Μνήματα, τόπο εγκλεισμού και απαγχονισμού των ηρώων της ΕΟΚΑ στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα κατά των Άγγλων.

Ισχυροί
δεσμοί
Οι δεσμοί που οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια με τους δύο συλλόγους από το Κίτι της Λάρνακας, με τον καιρό ενδυναμώνονται και αποκτούν νέα διάσταση. Σ’ αυτό το ταξίδι δόθηκε η ευκαιρία στον αντιδήμαρχο Πολυκάστρου Λ. Ευθυμιάδη και στον πρόεδρο των «Ακριτών» και δημοτικό σύμβουλο Ι. Παπαδόπουλο να κοινοποιήσουν στους προέδρους του ομίλου «Αθανασία», Γιώργο Αδάμου, και «Αρχάγγελος», Ιάκωβο Σαβουρή, καθώς και στον κοινοτάρχη του Κιτίου Σάββα Τταντή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πολυκάστρου, με την οποία κεντρική οδός του Πολυκάστρου ονομάστηκε «Οδός Κιτίου», αποσπώντας τη δέσμευση των αδελφών Κυπρίων για μια ανάλογη κίνηση στο Κίτι.
Πέρα όμως από τους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς της αποστολής των «Ακριτών» στην Κύπρο, δεν μπορούσε να λείπει το στοιχείο της διασκέδασης. Οι Κύπριοι φίλοι μάς υποδέχθηκαν θερμά την αντιπροσωπεία των Ελλαδιτών που τους επισκέφτηκαν, πάντα με χαμόγελο, χειροκρότημα και πολλή αγάπη, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές συγκίνησης.
Η φιλοξενία υπήρξε άψογη και τα μέλη της αποστολής ενθουσιάστηκαν με τη ζεστασιά που τους αγκάλιασαν οι νησιώτες αδελφοί μας, με την γευστικότατη τοπική κουζίνα και με την προθυμία των ανθρώπων να μιλήσουν, να συζητήσουν, να τραγουδήσουν και να χορέψουν μαζί μας, με αποκορύφωμα το γλέντι που στήθηκε στη Λάρνακα την τελευταία νύχτα της παραμονής μας στην Κύπρο.
Ευχαριστούμε από καρδιάς και επιφυλασσόμαστε για την ανταπόδοση της φιλοξενίας, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου που η Κυπριακή αποστολή, ανταλλάσσοντας την επίσκεψη, θα φιλοξενηθεί στο Πολύκαστρο, κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης «Ποντιακό Πανοΰρ», 3-4 Ιουλίου 2010.
Μέχρι την επικείμενη αντάμωση, στο νου μας θα παραμείνουν ζωντανές πλείστες ευχάριστες κυπριακές αναμνήσεις.