Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2024, 11:16:53 μμ
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024 10:15

Η δήλωση Γεραπετρίτη που άναψε φωτιές

Τη δήλωση Γεραπετρίτη «ας χαρακτηριστώ και μειοδότης αν είναι να έχουμε μια ήρεμη γειτονιά» την επικαλέστηκε ο Σαμαράς, την επικαλούνται πολλοί αναλυτές, έγινε αντικείμενο παρανοήσεων, αναλύσεων, κατηγοριών και καταγγελιών, οπότε κρίνουμε ότι αξίζει να σας ενημερώσουμε πότε, πως και γιατί λέχθηκε.


Για να μην εκφέρουμε γνώμη ή πολύ περισσότερο να μην επικροτούμε ή καταγγέλλουμε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε καν.
Είναι λοιπόν 8 Οκτωβρίου2024 και στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα είναι προσκαλεσμένος στο στούντιο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.


Ο Παύλος Τσίμας τον ρωτά:

Κατά την έκφραση του Ευάγγελου Βενιζέλου η ελληνική πολιτική ζωή πάσχει από το σύνδρομο της Ζυρίχης.

Δηλαδή από το σύνδρομο που λέει πως όποιος αγγίξει ή προσπαθήσει να λύσει ένα από τα εθνικά θέματα αυτομάτως παίρνει επάνω του, στο πέτο του, την ταμπέλα του μειοδότη, του μειωμένου εθνικού φρονήματος αν όχι του προδότη.

Κι αυτό το σύνδρομο παραλύει το ελληνικό πολιτικό σύστημα συχνά.

Εσείς θεωρείτε ότι έχετε απαλλαγεί από αυτό το σύνδρομο;


Γεραπετρίτης: Όχι, θεωρώ ότι το φέρω κάθε μέρα.

Και η απάντηση κύριε Τσίμα είναι η ακόλουθη.

Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Εξωτερικών όλες οι εισηγήσεις, ακόμα κι από τους φίλους μου, τους δικούς μου ανθρώπους, ήταν να μην ασχοληθώ με τα ελληνοτουρκικά, να μην ασχοληθώ με το Κυπριακό.

Γιατί κύριε Τσίμα;

Διότι στην περίπτωση αυτή μόνο να χάσεις έχεις κι όχι να κερδίσεις ως άνθρωπος.

Από την άλλη πλευρά εγώ αισθάνομαι ένα ηθικό χρέος απέναντι στους Έλληνες πολίτες τα θέματα αυτά να μπορέσουμε να τα αγγίξουμε επιτέλους.

Ήδη για το Κυπριακό είχαμε μια μεγάλη εξέλιξη και θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση διότι για 15 μήνες έχουμε αναλώσει στο Υπουργείο Εξωτερικών τεράστια προσπάθεια να φέρουμε στο τραπέζι της συζήτησης τους Τουρκοκύπριους και να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις.
Κάτι που πριν ενάμιση χρόνο φαινόταν απολύτως αδύνατο.
Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξέλιξη που δεν δημιουργεί κατ’ ανάγκην συνθήκες αισιοδοξίας ότι θα λυθεί το ζήτημα, όμως συνιστά μια σοβαρή αναβάθμιση σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Και να σας πω και κάτι:

Αν είναι να αφήσω μια μεγάλη παρακαταθήκη για την χώρα μου, για τις επόμενες γενιές, να είναι μια γειτονικά η οποία θα είναι ήρεμη, μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της υπερηφάνειας, ας χαρακτηριστώ και μειοδότης.

 

Αυτή είναι ολόκληρη η απάντηση Γεραπετρίτη στη συγκεκριμένη ερώτηση του Παύλου Τσίμα.
Εσείς ως έξυπνοι αναγνώστες μπορείτε να κρίνετε τη σοβαρότητα όσων την επικαλούνται για να αμφισβητήσουν τον πατριωτισμό των εχόντων την ευθύνη της εξωτερικής μας πολιτικής.