Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 4:47:25 πμ
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007 13:53

Αναίτιος «πόλεμος» δηλώσεων στην Τ.Α

Ένα σοβαρό θέμα του νομού, όπως η νέα δομή των ΟΤΑ ενόψει του Καποδίστρια 2, αλέθεται ξανά στις μυλόπετρες των προσωπικών στρατηγικών και επιδιώξεων όσων διακονούν το δημόσιο βίο του νομού. Μια δημόσια συνεδρίαση της ΤΕΔΚ με διευρυμένη σύνθεση καθώς συμμετείχαν οι δήμαρχοι του νομού, προσέφερε την αφορμή να αναπτυχθεί μια δημόσια αντιπαράθεση άνευ σοβαρού λόγου με εμφανείς όμως τις σκοπιμότητες των αναιτίως δορυφορούντων

Στη συνεδρίαση οι δήμαρχοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για τη νέα δομή της αυτοδιοίκησης – αναλυτικό ρεπορτάζ δημοσιεύσαμε πριν δυο εβδομάδες – και πέραν των γνωστών οικονομικών διεκδικήσεών τους, διατύπωσαν τις θέσεις τους για τη νέα διοικητική διαίρεση των ΟΤΑ του νομού, χωρίς καμιά δέσμευση στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου που οφείλει να αναπτύσσεται και οφείλουν οι πάντες να ευνοούν. Υπενθυμίζουμε ότι σχεδόν όλοι οι παρεστώτες συντάχθηκαν με τη θέση να  λειτουργήσουν στο νομό δυο δήμοι, ενώ ο αντίλογος  ουσιαστικά εκφράστηκε με τη θέση για τρεις δήμους.
Η ΤΕΔΚ στην επίσημη ανακοίνωσή της για να προλάβει ενδεχόμενη παρανόηση των θέσεών της σημείωσε μόνο τις θέσεις της επί των οικονομικών αιτημάτων και των γενικότερων αιτημάτων για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας.
Αντί λοιπόν η θέση αυτή να δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος με επιχειρήματα υπέρ και κατά των πολλών ή των δυο δήμων, αντί να συζητήσουμε για την αιρετή ή τη δοτή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αντί να συζητήσουμε για τη σχέση της αιρετής περιφερειακής διοίκησης με τη νομαρχιακή κ.ο.κ, ξεκίνησε ένας ανούσιος πόλεμος δηλώσεων.
Με νέα ανακοίνωσή της η ΤΕΔΚ καταγράφει αναλυτικά τις θέσεις που εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψή της και την οποία φυσικά δεν δημοσιεύουμε επειδή καταχωρίσαμε σχετικό δικό μας και πληρέστερο ρεπορτάζ .
Ελπίζουμε ότι μεταξύ των θεσμικών φορέων του τόπου μας θα επικρατήσει η σύνεση και δεν θα υποταχθούν στις ανόητες επιδιώξεις εξωθεσμικών κέντρων που απλά φωνασκούν για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους.
Και η είδηση
Η ανακοίνωση της ΤΕΔΚ ωστόσο δίνει εμμέσως την είδηση.
Στην καταληκτική έκτη παράγραφό της αναφέρονται τα εξής:
Όσο αφορά τις αναφορές στο σχεδιασμό του Καποδίστρια Ι (χωροταξικά λάθη, προσωπικές εξυπηρετήσεις κ.α.) η δημόσια θέση του προέδρου της ΤΕΔΚ είναι να μην ξαναγίνουν παρόμοια λάθη, να ληφθούν «γενναίες» αποφάσεις για μεγάλους και ισχυρούς δήμους και ο όποιος σχεδιασμός να μην εξυπηρετήσει συγκεκριμένες προσωπικές φιλοδοξίες. Ο ίδιος δε κατά δήλωσή του δεν θα ασχοληθεί στο μέλλον με την τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού».
Ιδού  είδηση. Ο κ. Σισμανίδης δεν θα ασχοληθεί με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Αλλά με τη Νομαρχιακή ή την τριτοβάθμια εν γένει δεν το αποκλείει. Ίσα ίσα, η ακροτελεύτια παράγραφος υπερτονίζει αυτή την πιθανότητα.