Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 5:13:24 μμ
Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 15:23

Δήμος Πολυκάστρου : Πλούσιος απολογισμός έργων και δράσεων

Έναν πλούσιο απολογισμό έργων και δράσεων για το 2009 παρουσίασε ο δήμαρχος Πολυκάστρου, Δημήτρης Σμυδάκης, κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πολυκάστρου, για το δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε ενωτικό κλίμα, με όλες τις πλευρές να κρίνουν θετικό τον απολογισμό που παρουσίασε ο κ. Σμυδάκης, λαμβάνοντας υπόψη και τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της χώρας, μέσα στις οποίες κινήθηκε η Δημοτική Αρχή.

«Η ευαισθητοποίηση και οργάνωση των δημοτών και των κατοίκων του Δήμου, με γνώμονα την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί κύριο μέλημα της παρούσας Δημοτικής Αρχής, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η διαδραστική σχέση πολιτών-Δήμου αποτελεί μονόδρομο προς την πρόοδο του τόπου μας», τόνισε ο κ. Σμυδάκης.
«Εξάλλου, η πληροφόρηση των πολιτών και η ενεργός συμμετοχή τους στην προαγωγή των τοπικών υποθέσεων συνιστά άλλο ένα θεμελιώδες δικαίωμα, που ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων τους παρέχει μέσα από το άρθρο 215.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση δημοσιεύονται ήδη από το 2009 στον διαδικτυακό μας τόπο, www.polikastro.gr, όλες οι αποφάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, οι προκηρύξεις διαγωνισμών, τα πρακτικά των δημοπρασιών που διενεργούνται και πολυάριθμα δελτία τύπου με στόχο τη συνεχή και αξιόπιστη ενημέρωση όλων των πολιτών».
Οσον αφορά τη δημιουργία του νέου δήμου Παιονίας και το σημαντικό ρόλο του Πολυκάστρου, ο κ. Σμυδάκης σημείωσε πως είναι ανάγκη η ενεργή συμμετοχή των δημοτών:
«Σε έναν δήμο που διευρύνεται ακόμη περισσότερο, μετά την πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», πολλαπλασιάζοντας όχι μόνο τον πληθυσμό αλλά και τις αρμοδιότητές του, οι πολίτες πρέπει να αφυπνιστούν και να συμμετέχουν πιο ενεργά στην τοπική δημοκρατία.
Το Πολύκαστρο, η έδρα του νέου δήμου Παιονίας, μια σύγχρονη πόλη με εγκαταστάσεις, υποδομές και εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης, έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε ένα εμπορικό, βιομηχανικό και γεωργικό κέντρο στη βόρεια πύλη της χώρας μας. Όμως για την πρόοδο του τόπου μας δεν απαιτείται μόνο η σκληρή προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, χρειάζεται και το αδιάκοπο ενδιαφέρον, η στήριξη και η αγάπη όλων των δημοτών για τον τόπο μας, την οποία σας προσκαλώ να προσφέρετε απλόχερα».
Στον ισοσκελισμένο οικονομικό απολογισμό του 2009 τα συνολικά έσοδα του Δήμου ανήλθαν σε 10,25 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 3,17 ήταν έκτακτα έσοδα (ποσοστό 30,95% επί των εσόδων).
Ο Δήμος και στη χρήση 2009 επιτέλεσε σημαντικό κοινωνικό έργο, επιχορηγώντας τα Νομικά Πρόσωπα, τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Οργανισμούς, αλλά παρείχε την βοήθειά του και σε οικονομικά άπορους δημότες. Ετσι, απέδωσε: Στις Σχολικές Επιτροπές 5.500 ευρώ, σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς 200.000, στο Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας 10.000, στο Δημοτικό Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης 20.000, στον Αθλητικό Οργανισμό 20.000, στα Α Νεκροταφεία 5.000, σε απόρους δημότες 9.800, σε Αθλητικούς Οργανισμούς και Σωματεία 48.100.