Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 4:42:46 πμ
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2007 04:31

Πόλεμος για τα σκουπίδια

Σε ανοιχτή ρήξη οδηγούνται οι δήμαρχοι της επαρχίας Κιλκίς με τους συναδέλφους των της επαρχίας Παιονίας (και Πολυκάστρου) με αφορμή τη διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων. Ένα έγγραφο της μέχρι τώρα αδρανούς περί το θέμα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με το οποίο επιβάλει τη σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης στερών απορριμμάτων όλων των δήμων του νομού μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, άλλως προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε αναγκαστική σύσταση, έδωσε την αφορμή να αναδυθεί το μείζον πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Δημ. Σισμανίδης συγκάλεσε το συμβούλιο με διευρυμένη σύνθεση, παρουσία και των δημάρχων του νομού για να λάβουν αποφάσεις επί του σοβαρότατου αυτού θέματος.
Δεν χρειάστηκαν πολλά για να αναδυθεί στην επιφάνεια η ανοιχτή αντίθεση του Δημάρχου Κιλκίς Δ. Τερζίδη συνεπικουρούμενου από τους δημάρχους Χέρσου Χρ. Ανθρακίδη, Μουριών Σάβα Αργυρόπουλου, Κρουσίων Νεόφυτου Παπαδόπουλου, Στέφανου Μάλγαρη δ.σ. της ΕΔΚ πρώην Δημάρχου Γαλλικού στο ενδεχόμενο να οδηγηθούν αναγκαστικά τα σκουπίδια των τεσσάρων δήμων της Παιονίας – Πολυκάστρου στον ΧΥΤΑ Κιλκίς. Ο κ. Τερζίδης υπενθύμισε ότι οι εφτά δήμοι της επαρχίας Κιλκίς με προγραμματική συμφωνία προχώρησαν στην κατασκευή του ΧΥΤΑ που λειτουργεί ήδη δοκιμαστικά και ο οποίος έχει προδιαγραφές και χρόνο ζωής εξαρτώμενα από τον όγκο των σκουπιδιών των εφτά δήμων.
«Δεν μπορεί να δεχτούμε και τα σκουπίδια της Παιονίας και σε 3-4 χρόνια να μεταφέρουμε ουσιαστικά το πρόβλημα ξανά στο Κιλκίς γιατί θα κορεστεί και ο νέος ΧΥΤΑ και θα ψάχνουμε να βρούμε άλλον. Δεν δέχομαι τα σκουπίδια των άλλων δήμων», προειδοποίησε ο κ. Τερζίδης φτάνοντας σε φραστικές υπερβολές  «μέχρι και φυλακή θα πάω, αν χρειαστεί, αλλά σκουπίδια δεν δέχομαι» όπως είπε..
Τόσο ο ίδιος όσο και οι κ. Ανθρακίδης και Αργυρόπουλος κατηγόρησαν τις διοικήσεις των τεσσάρων δήμων της Παιονίας και Πολυκάστρου ότι ενώ είχαν υποχρέωση να βρουν λύση και να κατασκευάσουν δικό τους ΧΥΤΑ – είχαν όσο χρόνο είχαν και οι εφτά δήμοι του Κιλκίς- δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την χωροθέτησή του , ενώ και όταν πιέστηκαν από τα πράγματα να βρουν μια λύση, περιορίστηκαν σε «εκδρομές» στην Ιταλία.
«Που είναι οι δεσμεύσεις σας ότι θα βρείτε σύγχρονες λύσεις;» ρώτησαν, και όταν οι με καθυστέρηση προσελθόντες Δημ. Σμυδάκης του Πολυκάστρου και Σόνια Συμεωνίδου της Αξιούπολης αντέτειναν πως προσπάθησαν και έπραξαν ότι μπορούσαν, οι κ. Τερζίδης και Ανθρακίδης επέμειναν στην μομφή ότι δεν «κάνατε τίποτα». Μάλιστα ο κ. Τερζίδης επανειλημμένα κατήγγειλε ότι οι τέσσερις δήμοι (Πολυκάστρου, Αξιούπολης, Γουμένισσας και Ευρωπού) επαναπαύτηκαν από την έμμεση προσφορά της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. «Ξέρω ότι σας είπαν πως μην φοβάστε, τι θα κάνει το Κιλκίς; Στο τέλος θα δεχτεί τα σκουπίδια σας» κατήγγειλε ο κ. Τερζίδης και στην πρόοδο της συζήτησης η κ. Συμεωνίδου αποκάλυψε πως από την Περιφέρεια της μεταφέρθηκε η θέση πως από το νέο χρόνο τα σκουπίδια θα τα διαχειρίζεστε όλοι μαζί οι δήμοι του νομού. Και δοθέντος ότι στο νομό υφίσταται μόνο ένας ΧΥΤΑ … όπερ έδει δείξαι.
Η συνεδρίαση της ΤΕΔΚ χρωματίστηκε από τους διαλόγους και τις αντιπαραθέσεις Τερζίδη- Σμυδάκη, Τερζίδη- Συμεωνίδου, χωρίς να βρεθεί κοινός τόπος, ακόμα κι όταν ο Δήμαρχος Πολυκάστρου δεσμεύτηκε πως θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να φιλοξενήσει το Πολύκαστρο το εργοστάσιο καύσης των σκουπιδιών όλου του νομού.
Τελικά δεν λήφθηκε καμιά απόφαση, αφού οι δήμαρχοι της επαρχίας Κιλκίς φοβούνται πως πίσω από τη σύσταση του ενιαίου φορέα διαχείρισης η Περιφέρεια επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα και των τεσσάρων δήμων του νομού με την υποχρεωτική μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Κιλκίς.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημ. Σισμανίδης εξουσιοδοτήθηκε να μεταφέρει στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην ΤΕΔΚ και να προσκαλέσει κυβερνητικά στελέχη να επισκεφθούν το νομό και να ενημερωθούν για τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος.
Σε κάθε περίπτωση τα σκουπίδια μέλλει να αποτελέσουν το μείζον θέμα με το οποίο θα υποδεχθούμε το σωτήριον έτος 2008.


Δημ. Σμυδάκης:
Για την  οριστική λύση
απαιτούνται όλα
τα σκουπίδια
Εμμένει στη θέση του ότι για την οριστική λύση του προβλήματος απαιτείται ο όγκος όλων των σκουπιδιών του νομού, ο Δήμαρχος Πολυκάστρου Δημ. Σμυδάκης.
Ο κ. Σμυδάκης είναι υπέρ της σύστασης ενιαίου φορέα διαχείρισης ενώ τονίζει ότι ο όγκος σκουπιδιών δεν είναι αρκετός για δυο ΧΥΤΑ, δοθέντος μάλιστα ότι με το πρόγραμμα  ανακύκλωσης μειώθηκε σημαντικά ο όγκος των σκουπιδιών που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ.
Ο κ. Σμυδάκης δήλωσε ότι στην πορεία θα συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Πολυκάστρου την προοπτική κατασκευής εργοστασίου ΧΥΤ Υπολειμμάτων. Έχουμε τη γνώση από επισκέψεις σε τρεις χώρες από τη λειτουργία ανάλογων χώρων, τόνισε υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται όγκος 80 τόνων ημερησίως, όσο δηλαδή και ο όγκος όλων των σκουπιδιών του νομού.