Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 4:05:28 πμ
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008 04:28

Σάββας Τσιτουρίδης : «Δεν θα προδώσω την αγάπη σας»

 Πολύ μικρό αποδείχτηκε το «Κτήμα των Ευχών» για να χωρέσει τους φίλους του Σάββα Τσιτουρίδη, που γέμισαν και τον έξω χώρο του κέντρου, στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Κιλκίς και πρώην υπουργού.
Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες ομιλίες του, προχωρώντας ουσιαστικά στον απολογισμό της 20ετούς πολιτικής του πορείας, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.
Ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε πως, παρά τα όσα κατά καιρούς διαδίδουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αυτός δεν εγκαταλείπει το Κιλκίς, από το οποίο ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή.
Αναφέρθηκε στον «πολιτικό κανιβαλισμό που βίωσε ο ίδιος και η οικογένειά του, αλλά στάθηκε όρθιος με την αγάπη και τη στήριξη των κιλκισιωτών». Προειδοποίησε τους «ελάχιστους στο Κιλκίς που αναπαράγουν τα ψέματα και τις συκοφαντίες, πως την επόμενη φορά ούτε θα τους συγχωρήσει, ούτε θα τους λυπηθεί».
Μιλώντας για το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών, σημείωσε πως κάποιοι επιδιώκουν τον πολυτεμαχισμό του πολιτικού συστήματος. «Έχουμε μια μεγάλη Ν.Δ. και μεγάλη θα την κρατήσουμε. Εχουμε Αρχηγό και νωπή τη λαϊκή εντολή για να κυβερνήσουμε. Στηρίζουμε τους υπουργούς της, αλλά πρέπει κι αυτοί να επιταχύνουν το έργο τους…».
Την ομιλία του κ. Τσιτουρίδη παρακολούθησαν, ο πρώην βουλευτής Ν. Αυγερινίδης, ο νομάρχης, οι δήμαρχοι του νομού – πλην της Πικρολίμνης- οι πρόεδροι: του Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς, της ΑΝ.ΚΙ, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, κομματικά στελέχη και εκπρόσωποι φορέων, ενώ δεν κλήθηκαν βουλευτές και κομματικά στελέχη εκτός νομού.

Η ομιλία
Στα 20 αυτά χρόνια, πριν απ’ όλα,  διέψευσα, με τη δική σας δύναμη, κάποιους που από την πρώτη στιγμή ήθελαν να πιστεύουν πως είμαι περαστικός από το Κιλκίς.. Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές ο Τσιτουρίδης - κατ’ αυτούς - φεύγει. Άλλοτε για τη Θεσσαλονίκη, άλλοτε για την Αθήνα, άλλοτε για τις Βρυξέλλες, άλλοτε από την πολιτική.
Φίλες και φίλοι,
Στην πολιτική μου διαδρομή είχα και καλές και δύσκολες στιγμές. Ακόμη και αν δεν είσαι από πολιτικό τζάκι ή δεν είσαι μεγαλωμένος στο κέντρο, αλλά είσαι γέννημα θρέμμα του Κιλκίς και δεν τα βρήκες έτοιμα στη ζωή σου, πάντα μπορείς να επιλέξεις εύκολους δρόμους, που να σου δώσουν μεγαλύτερη  ή και πλήρη ασυλία.
Αρκεί να συμβιβάζεσαι με κάποιους που θέλουν εξωθεσμικά να διαφεντεύουν τον τόπο.  Αν είσαι βολικός μ’ αυτούς , είσαι στο απυρόβλητο. Δεν στοχοποιήσαι. Ακόμη κι αν κάνεις λάθη.
Αν συγκρουσθείς μ’ αυτούς, τότε βάζουν μπροστά τους μηχανισμούς τους και τους εντολοδόχους τους να σε διασύρουν ακόμη και να σε κανιβαλίσουν.
Ακόμη και τότε όμως τίποτε δεν μπορεί να σε λυγίσει, όταν κρατάς τις αξίες σου.
Όταν πιστεύεις στο στόχο σου.
Όταν αισθάνεσαι την αγάπη και την ειλικρινή στήριξη αυτών που σε πιστεύουν.
Αυτήν την αγάπη και τη στήριξη, τη δική σας στήριξη την εισπράττω κάθε μέρα.
Έτσι άντεξα στα χτυπήματα ετερόκλητων «εισαγγελέων», που πρωταγωνιστούσαν σε φαινόμενα επικοινωνιακής διαστροφής. «Εισαγγελέων» που σήμερα αποδομούνται μέσα από τους μηχανισμούς που οι ίδιοι έθρεψαν και γιγάντωσαν κατά τρόπο επικίνδυνο για την πορεία του τόπου.
Εγώ μπήκα στην πολιτική  γιατί πίστεψα ότι αξίζουμε μια άλλη Ελλάδα.
Το πίστεψα και το πιστεύω. Και έτσι δούλεψα από όλες τις θέσεις που μου εμπιστεύτηκε η Παράταξή μου. Και το 1988, ως πολιτικός στελέχους στο Νομό μας.
Και αργότερα  ως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  και ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας
Και στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ως Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Και όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, έχοντας σημαντικούς τομείς ευθύνης στο κόμμα μου.
Γιατί πιστεύαμε ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει.
Το πιστεύουμε και σήμερα που τα πράγματα είναι διαφορετικά από τότε. Ο κόσμος δεν αποδέχεται άκριτα τις κομματικές περιχαράξεις και τις δογματικές βεβαιότητες.
Ζητά συνεννόηση και μετρήσιμα αποτελέσματα. Οι πολίτες κουράστηκαν από τα λόγια , τις άγονες αντιπαραθέσεις και τις άσκοπες συγκρούσεις.
Από εμάς περιμένουν συγκεκριμένα έργα για την προκοπή του τόπου μας.
Από το 1996, που υπηρετώ το Νομό μας ως Βουλευτής, προσπάθησα να ενώσω θετικά και δημιουργικά τις  όποιες δυνάμεις διαθέτω με τις δυνάμεις όλων αυτών που δικαιούνται και υποχρεούνται να έχουν άποψη για την ανάπτυξη και την προκοπή του Κιλκίς.
Βρήκα έργο άλλων, που υπηρέτησαν τον τόπο πριν από μένα, και ότι έκρινα ως θετικό, προσπάθησα να το συνεχίσω..
Βρήκα έργο άλλων, που από άλλα μετερίζια, από την  Τοπική Αυτοδιοίκηση , από το συνδικαλισμό, τα επιμελητήρια, το συνεταιριστικό κίνημα τις ομάδες πολιτών , δίνουν το δικό τους αγώνα και ήρθα να βάλω πλάτη για το έργο αυτό.
Πίστευα και πιστεύω στη συνεργασία όλων των φορέων και των προσώπων που έχουν ρόλους ευθύνης.  Από κάθε ρόλο μου, αναζήτησα και αναζητώ τη συνεργασία.
Δεν με ενδιέφερε και δεν με ενδιαφέρει η πολιτική προέλευση των τοπικών αρχόντων.
Αυτό βέβαια είναι τελείως διαφορετικό από την αυτονόητη υποχρέωση ενός πολιτικού να στηρίζει στις εκλογικές διαδικασίες αυτούς που μοιράζονται τις ίδιες αρχές , τις ίδιες αξίες και τα ίδια οράματα μ’ αυτόν.  Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να  αγνοεί αυτούς με τους οποίους έχει συναντίληψη για την πορεία  του τόπου.

Φίλες και φίλοι
Δεν είναι η Ελλάδα το γκρίζο, που κάποιοι θέλουν να επιβάλουν.
Δεν είναι οι εξαιρέσεις που κάποιοι επιχειρούν να εμφανίσουν σαν κανόνα.
 Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη και περήφανη Χώρα.
Η Ελλάδα μπορεί, η Ελλάδα διεκδικεί, η Ελλάδα κερδίζει μια καλύτερη προοπτική.
Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται σε όλους τους τομείς. Ο αγώνας εντείνεται σε όλα τα μέτωπα.
Συνεχίζουμε τις μεγάλες τομές  
Ειδικότερα για τον τόπο μας, στο Νομό Κιλκίς θα κάνω ορισμένες σύντομες επισημάνσεις.
Θέλουμε ένα ισχυρό Κιλκίς. Θέλουμε αυτό που αναλογεί στις μεγάλες και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες του τόπου μας.
Και αυτό γίνεται με έργα:
- Μεγάλα αρδευτικά έργα εκτελούνται και προγραμματίζονται σ’ όλο το Νομό.

-  Τα κίνητρα για βιομηχανική ανάπτυξη δημιουργούν νέες προϋποθέσεις και νέες θέσεις εργασίας στο νομό μας.
- Νέοι οδικοί άξονες διευκολύνουν την πρόσβαση προς και από το Νομό μας.
- Η κατασκευή νέων εργατικών κατοικιών ξεκίνησε και ξεκινά σ’ όλο τον Νομό.
- Το κτίριο του ΤΕΙ ξεκίνησε.
- Ο προαστιακός σιδηρόδρομος είναι θέμα λίγου χρόνου.
- Το φυσικό αέριο δημιουργεί  νέες προοπτικές.
- Έργα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ποιότητας στη ζωή μας υλοποιούνται ή προγραμματίζονται σε όλο το Νομό μας.
- Αναβαθμίζουμε τις υγειονομικές Υπηρεσίες με σημαντικότερη την παρέμβαση στο Νοσοκομείο Κιλκίς – όπου θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις - και αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης.
Για την περίοδο 2007-2013 προγραμματίζουμε περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών, την ανάπτυξη του οδικού  και σιδηροδρομικού δικτύου, την κατασκευή μεγάλων έργων για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στους τρεις ορεινούς όγκους του Νομού μας.
Πολύ σύντομα ο νομός μας θα χαρακτηριστεί στο σύνολό του ως παραμεθόριος νομός.
Όλα αυτά γίνονται μέσα από συντονισμένες δράσεις της κεντρικής κυβέρνησης, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και της Κοινότητας του Νομού μας.
Όλα αυτά γίνονται  με την ενεργοποίηση πολλών φορέων και όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας.
Ξέρω ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμη καλύτερα αν βελτιώσουμε τον συντονισμό των δράσεων στο Νομό μας. Για το σκοπό αυτό ζήτησα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον Νομάρχη να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Και περιμένω την ανταπόκρισή τους.
Ξέρω πολύ καλά, το συμμερίζομαι απόλυτα το συναίσθημα που έχετε. Είναι φυσικό  να νιώθει δυσφορία με αυτό το νοσηρό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, κάθε δημοκρατικός πολίτης, κάθε υπεύθυνος άνθρωπος.
Φαινόμενα που τα ξέρω πολύ καλά. Η γκεμπελική μέθοδος επανάληψης και διασποράς ενός ψέματος μέχρι την επικράτησή του εφαρμόστηκε συστηματικά στην περίπτωσή μου. Το ένοιωσα στο πετσί μου. Το ένοιωσε η οικογένειά μου και τα παιδιά μου.
Λυπάμαι που και εδώ στο Κιλκίς, κάποιοι, ελαχιστότατοι ευτυχώς, αναπαράγουν ύβρεις και κακοήθειες, παριστάνοντας μάλιστα, χωρίς ντροπή, τους ηρακλειδείς της παράταξης.
Έχουν μεγάλη ευθύνη όχι αυτοί – αυτοί είναι ασήμαντοι- έχουν μεγάλη ευθύνη , όσοι πίσω απ’ αυτούς  τους συντηρούν και τους καλύπτουν πολιτικά.
Εγώ στην ζωή μου έμαθα τέτοια φαινόμενα να τα προσπερνώ.
Γιατί έχω σημαντικότερα πράγματα να κάνω για τον τόπο μου από το να ασχολούμαι με τους εντολοδόχους αυτούς, που έτσι και αλλιώς το ειδικό τους βάρος, είναι πολύ μικρό για να επηρεάσει τον δημόσιο βίο. Όμως τους προειδοποιώ. Την επόμενη φορά, γιατί κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία, δεν θα τους λυπηθώ και δεν θα τους συγχωρήσω.
Παραμερίστηκαν από το δημόσιο διάλογο τα μείζονα ζητήματα για την πορεία του τόπου.  Καταβλήθηκε προσπάθεια υποκατάστασης της πραγματικής πολιτικής ατζέντας.  Εκτοξεύθηκαν βάναυσες επιθέσεις εναντίον θεσμών και ιδίως σε βάρος της Δικαιοσύνης.
Μας αφορά όλους αυτό που βλέπουμε γύρω μας.
Παρακμιακά φαινόμενα ανθρώπων που πουλιούνται, αγοράζονται ή συναλλάσσονται, ηχογραφεί μυστικά ο ένας τον άλλον, ζουν μέσα στη χλιδή, χτυπάνε δήθεν φιλικά ο ένας την πλάτη του άλλου, πριν αρχίσει να υβρίζει ο ένας τον άλλον,  και δικαιολογούν τη μετριότητα και τη φαυλότητα τους λέγοντας πως «αυτή είναι η Ελλάδα».
Αυτή είναι απλά η Ελλάδα που τους βολεύει.  
Ομολογώ ότι πολλά από όσα καταγγέλλονται σήμερα ως καμώματα κάποιων τα ξέραμε.  Άλλα τα υποψιαζόμασταν. Ορισμένα βέβαια απ’ αυτά  που διαδραματίζονται δεν μπορέσαμε να τα διανοηθούμε Δεν θα πω πως  οι πολιτικοί είμαστε άμοιροι ευθυνών για αυτό το φαινόμενο. Προφανώς και έχουμε ευθύνη.  Και είναι μεγάλη η ευθύνη μας. Όμως είναι λάθος οι γενικεύσεις και οι ισοπεδωτικοί αφορισμοί .
Οφείλουμε να αντισταθούμε, να επιβάλουμε την πολιτική ατζέντα. Να φέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Όμως εξίσου προφανές είναι και ότι όσοι κυβερνούν ή όσοι στηρίζουμε την κυβέρνηση, έχουμε το σημαντικότερο μέρος αυτής της ευθύνης.
Έχουμε το πρόγραμμα και τη βούληση Δεν ψάχνουμε αρχηγό.
Έχουμε αρχηγό. Τον Κώστα Καραμανλή.
Και έχουμε μια κυβέρνηση με ικανούς ανθρώπους.
Να προχωρήσουμε ενωμένοι και συντεταγμένοι στηρίζοντας – αυτονοήτως -  τον πρωθυπουργό.
Όλοι μας, είτε μετέχουμε στην κυβέρνηση , είτε στηρίζουμε την κυβέρνηση, κρινόμαστε – και θα κριθούμε – όχι απλά από τα λόγια μας , αλλά από τις πράξεις μας και τις παραλείψεις μας.
Σ’ αυτή την πορεία θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ την ευθύνη που μου αναλογεί την αναλαμβάνω. Και η δική μου ευθύνη είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερη από την ευθύνη άλλων. Γιατί, κάνοντας αυτοκριτική, ξέρω ότι κάποιες φορές δεν αντιμετώπισα καταστάσεις με τον τρόπο που θα έπρεπε να τις αντιμετωπίσω.
Και το λέω αυτό τώρα, σοφότερος από τις εμπειρίες που απέκτησα. Να ξέρετε όμως ότι την εμπιστοσύνη σας δεν την καταχράστηκα ποτέ.
Έχουμε χρέος όλοι μαζί, να αντισταθούμε,   σε αυτούς που προωθούν χαοτικά πολιτικά σενάρια για τη χώρα. Ο τόπος και η δημοκρατία πλήρωσαν ακριβά τέτοια σενάρια στο παρελθόν.