Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 11:28:33 πμ
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2008 09:59

Συμφώνησαν σε Α.Ε. Εκτός η Νομαρχία

 Στη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας κατέληξαν οι δήμαρχοι του νομού ως προς το νομικό σχήμα του φορέα που θα διαχειριστεί τα σκουπίδια του νομού. Η πρόταση ύστερα από τις επιτόπιες επισκέψεις των δημάρχων μας σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, όπου ενημερώθηκαν για την εμπειρία από τη λειτουργία Α.Ε και Συνδέσμου δήμων αντίστοιχα, ήταν ομόφωνη υπέρ της Ανώνυμης Εταιρείας. Ομόφωνα συμφώνησαν οι δήμαρχοι να ισχύσει το πληθυσμιακό κριτήριο στο ποσοστό μετοχικής εκπροσώπησης ενός εκάστου δήμου στην Α.Ε και στον αριθμό των μελών του Δ.Σ που θα είναι εφτά.
Στη τρίτη σύσκεψη για το ίδιο θέμα που συγκαλείται μέσα σε ένα μήνα, παρόντες ήταν στο Δημαρχείο Κιλκίς όλοι οι δήμαρχοι πλην του της Γουμένισσας, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Γ. Τράγκα. Απών ήταν επίσης και ο πρόεδρος της κοινότητας Λιβαδίων Φ.Κιλιπίρης. Στη σύσκεψη - συνεδρίαση του δ.σ. της ΤΕΔΚ προσκλήθηκε και συμμετείχε και ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας.
Η ομοφωνία έσπασε όταν συζητήθηκε το θέμα της συμμετοχής της νομαρχίας στην Α.Ε. Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Δ. Σισμανίδης πρότεινε να μην συμμετέχει και το ίδιο έπραξαν και οι Δήμαρχοι Κιλκίς Δ. Τερζίδης και Χέρσου Χρ. Ανθρακίδης. Ωστόσο όλοι οι άλλοι (Σ. Αργυρόπουλος, Ευθ. Κουρτζανίδης, Δημ., Σμυδάκης, Νεόφ. Παπαδόπουλος, Γ. Τράγκας, Γ. Καλπακίδης, Σ. Συμεωνίδου, Γ. Θεοδωρίδης) συντάχθηκαν με τη θέση να συμμετάσχει η Νομαρχία στην Α.Ε.
Ο Νομάρχης για να συμμετάσχει στην Ανώνυμη Εταιρεία απαίτησε ποσοστό τουλάχιστον 15% (είναι το εκλογικό μέτρο). Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης ουσιαστικά έθεσε βέτο δεχόμενος ανώτατο ποσοστό για τη Νομαρχία το 5%, ο κ. Μπαλάσκας αρνήθηκε να μπει η Νομαρχία με τόσο μικρό ποσοστό και αποχώρησε.
Ύστερα από αυτό η μετοχική σύνθεση στην Α.Ε. ενός εκάστου των 11 δήμων, της μιας κοινότητας και της ΤΕΔ που συμμετέχει με συμβολικό ποσοστό, απεικονίζεται στον πίνακα που δημοσιεύουμε.
Ήδη από σήμερα αρχίζει η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας της συσταθείσας εταιρείας με μετοχικό κεφάλαιο το ελάχιστο των 60.000 ευρώ.


Στη Μαυροράχη
Τα σκουπίδια
Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε επίσης το καθεστώς που θα ισχύσει για τα σκουπίδια των τεσσάρων δήμων (Πολυκάστρου, Αξιούπολης, Ευρωπού, Γουμένισσας) μέχρι ο ενιαίος φορέας να προχωρήσει στην κατασκευή του μεγάλου και ενιαίου ΧΥΤΑ του νομού. Τα σκουπίδια θα συγκεντρώνονται σε σταθμό μεταφόρτωσης (η κ. Συμεωνίδου τόνισε ότι θα βρεθεί χώρος) και θα μεταφέρονται στο μεγάο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης όπου ο ενιαίος σύνδεσμος δήμων της συμπρωτεύουσας θα αποθέτει τα σκουπίδια του. Προς το σκοπό αυτό έγιναν επαφές και δόθηκαν προφορικές διαβεβαιώσεις.
Στα αξιοσημείωτα τέλος καταγράφεται η δήλωση του αντιδημάρχου Γουμένισσας Γ. Τράγκα ότι ο δήμος βρίσκεται σε δικαστική αντιπαράθεση με τα Γιαννιτσά, διεκδικώντας να ρίχνει τα σκουπίδια του στον εκεί υπό κατασκευή  ΧΥΤΑ.