Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 3:16:29 μμ
Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2007 04:35

Συνέδριο Money Show

 Μια πολύ σημαντική εκδήλωση, που είχε μεγάλη απήχηση στον επιχειρηματικό κόσμο του νομού μας, πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή 2 Δεκεμβρίου το Επιμελητήριο Κιλκίς.
Στα πλαίσια του χρηματοοικονομικού – Χρηματοπιστωτικού Πολυσυνεδρίου «MONEY SHOW – Θεσσαλονίκη 2007», το Επιμελητήριο Κιλκίς πραγματοποίησε σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο ξενοδοχείο HYATT REGENCY, συνέδριο με θέμα τις «Επιχειρηματικές Προκλήσεις στην Περιφερειακή Ανάπτυξη».
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε με εισήγηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου, κ. Παύλου Τονικίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις του φορέα για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στο νομό μας, δίνοντας έμφαση στις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Μεταξύ άλλων ο κ. Τονικίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι με τις δράσεις του Επιμελητηρίου στα πλαίσια της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ και της διαδικτυακής διασύνδεσης, επιτεύχθηκε αυτό που πριν λίγα χρόνια φάνταζε ως ουτοπία: Να μπορεί, δηλαδή, κάθε μέλος του Επιμελητηρίου να έχει στη διάθεση του κάθε πληροφορία που το ενδιαφέρει, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Στα πλαίσια αυτά θα παρουσιαστεί στις 12 Δεκεμβρίου το portal του Επιμελητηρίου, μέσω του οποίου τα μέλη του θα μπορούν να πραγματοποιούν κάθε είδους συναλλαγή με τον φορέα, καθώς και να 'χουν πρόσβαση σ' έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών για κάθε θέμα.
Επίσης, ο κ. Τονικίδης στάθηκε ιδιαίτερα στις πολλές παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου για την επίλυση σημαντικών θεμάτων της τρέχουσας δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι εντός των ημερών επιλύεται οριστικά ένα θέμα που απασχολεί επιχειρήσεις οι οποίες εντάχθηκαν στο καθεστώς ρύθμισης των υποχρεώσεων τους προς τις τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, το Υποθηκοφυλακείο δεν θ' απαιτεί πλέον την καταβολή υπέρογκων ποσών (20 και 30 χιλ. ευρώ) για εγγραφή ακινήτων των επιχειρήσεων ως υποθήκη, αλλά θα διεκπεραιώνει τη διαδικασία μ' ένα συμβολικό τίμημα ύψους 100-200 ευρώ! Η εξέλιξη αυτή προήλθε έπειτα από συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου ο κ. Τονικίδης κι ο νομικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Χριστόφορος Τουτουντζίδης με την Εισαγγελέα Κιλκίς κα. Χρυσογιάννη, η οποία βεβαίωσε ότι θα παρέμβει προς την κατεύθυνση του Υποθηκοφυλάκιου έχοντας στη διάθεσή της σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Για τη δέσμευσή της αυτή, που επιλύει οριστικά το πρόβλημα, δέχτηκε τις βαθύτατες ευχαριστίες του προέδρου του ΕΒΕ.
Κατά τα άλλα, στην εισήγησή του ο κ. Τονικίδης αναφέρθηκε στην ευρύτατη συμμετοχή του Επιμελητηρίου σ' εθνικά κι ευρωπαϊκά προγράμματα, γνωστοποιώντας ότι ήδη εγκρίθηκαν οι τρεις προτάσεις που κατέθεσε τελευταία ο φορέας για το INTERREG-3. Επίσης υπογράμμισε την τεράστια συμβολή του Επιμελητηρίου στην παρουσία επιχειρήσεων του νομού μας σε διεθνείς εκθέσεις, με χρηματοδότηση του 75% του κόστους αυτής της συμμετοχής.
Τέλος, απ' την ομιλία του προέδρου του ΕΒΕ δεν έλειψαν οι αναφορές σε δραστηριότητες όπως η κατασκευή του νέου κτηρίου του Επιμελητηρίου, η σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης των μελών του φορέα κ.α.
Σημαντικές ήταν κι οι υπόλοιπες εισηγήσεις, που προκάλεσαν τεράστιο ενδιαφέρον στους συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα:
- Το στέλεχος της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΟΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ,
Κοσμάς Καρακούζας,  αναφέρθηκε στις   ανανεώσιμες πηγές
ενέργειας και στα βιοκαύσιμα, υπογραμμίζοντας τον συνεχώς
αυξανόμενο ρόλο που προβλέπεται να διαδραματίζουν στην
επιχειρηματική δραστηριότητα και στην οικονομία.
- Ο  οικονομικός διευθυντής της ΚΑΡΙΝΑ ΑΕ, Γιώργος
Βασιλειάδης, πραγματοποίησε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση με
θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία εντυπωσίασε βαθύτατα
για  το  εύρος  των  οικονομικοπολιτικών  θέσεων  και   την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων της.
- Ο πρόεδρος της ΝΤΟΠΛΕΡ ΑΕ, Σταύρος Σταυρόπουλος, παρουσιάζοντας το παράδειγμα της εν λόγω επιχείρησης, εντυπωσίασε επίσης τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, με την εισήγηση του για τα σύγχρονα Χρηματοοικονομικά Εργαλεία, που έχουν στη διάθεση τους σήμερα οι επιχειρήσεις.
Στο συνέδριο του Επιμελητηρίου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Κιλτίδης, ο δήμαρχος Γουμένισσας κ. Στ. Παπαπαναγιώτου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Δήμου Γαλλικού κ. Παν. Παζάρας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γουμένισσας κ. Αθαν. Τραχανίδης, ο διευθυντής του υποκαταστήματος Κιλκίς της ASPIS ΒΑΝΚ κ. Αντ. Μανουσαρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωαν. Τσακίρης, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ. Ηλ. Σιδηρόπουλος κι ο διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Γ. Ηλιάδης, καθώς και δεκάδες επιχειρηματιών του νομού μας.