Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 10:14:26 πμ

Κόσμος

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, καθώς η περιοχή είναι άκρως σεισμογόνος και ενδεχόμενο ατύχημα θα επηρέαζε γειτονικές χώρες.
Τουλάχιστον ένας νεκρός, μαζί με ζημιές σε αρκετά κτίρια, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός ισχυρού σεισμού, μεγέθους 6,2 βαθμούς, στις κεντρικές Φιλιππίνες την Πέμπτη.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (PHIVOLCS) ανακοίνωσε πως αναμένονται μετασεισμοί, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί τσουνάμι μετά τον σεισμό.
Ενώ οι συνομιλίες για το Brexit προχωρούν δύσκολα, το Λονδίνο στοχεύει σε συμφωνία που θα αφήνει το εμπόριο με την ΕΕ «όσο το δυνατόν χωρίς τριβές», όπως χαρακτηριστικά λέει το πρωθυπουργικό γραφείο -αλλά η απάντηση από την άλλη πλευρά είναι κατηγορηματική.
Μπορεί η Ινδία να είναι ψηλά στην κατάταξη των μεγάλων χωρών-ρυπαντών της ατμόσφαιρας, οι Ινδοί, όμως, έχουν ανασκουμπωθεί και προσπαθούν να φροντίσουν το «διαστημόπλοιο Γη» – στο οποίο είμαστε όλοι πλήρωμα και όχι επιβάτες, όπως έχει υπογραμμίσει ο Μάρσαλ Μακλιούαν.
«Τρομοκρατική έκρηξη» προκάλεσε τον θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό εννέα ακόμη σε σταθμό λεωφορείων στη Χάμα της δυτικής Συρίας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ikhbariya, επικαλούμενο τον κυβερνήτη της επαρχίας αυτής που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε, όπως αναμενόταν, να ανασταλεί η -ουσιαστικά παγωμένη- ενταξιακή διαπραγματεύση με την Τουρκία εάν η Άγκυρα προχωρήσει την συνταγματική μεταρρύθμιση που κάνει τον πρόεδρο «σουλτάνο».

Η τουρκική πλευρά απέρριψε άμεσα «κάθε πρόταση για αναστολή», έστω κι αν έχει ως αντάλλαγμα ενισχυμένη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς.
Η Βαρσοβία είναι ο πρώτος σταθμός του νέου ταξιδιού του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη με αφορμή τη Σύνοδο της G20 στο Αμβούργο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε δεκτός με κάθε επισημοτητα από τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα.
Η προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική «έχει διεγείρει την φαντασία πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο» δήλωσε την Πέμπτη ο βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. Αστειεύτηκε, μάλιστα, ότι θα ήθελε κι εκείνος να «τιτιβίζει» όπως και όσο το κάνει ο Τραμπ.
Καθώς το προσφυγικό έχει αναζωπυρωθεί για την Ιταλία, στην οποία καταγράφονται όλο και περισσότερες αφίξεις και γύρω από την οποία η πίεση άλλων χωρών -όπως η Αυστρία- εντείνεται, ο αρμόδιος ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογραμμίζει πως η Ρώμη «χρειάζεται την αλληλεγγύη όλων των μελών και δεν επιτρέπεται να την αφήσουμε μόνη».
Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η βελγική αστυνομία, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της, με στόχο τον εντοπισμό και άλλων υπόπτων για συμμετοχή σε ισλαμιστική τρομοκρατική ομάδα που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βελγικών αρχών, προετοίμαζε νέα επίθεση, κατά πάσα πιθανότητα στο Βέλγιο ή στη Γαλλία.