Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 12:54:53 μμ
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 12:02

Αποκλεισμένοι δρόμοι από χιλιάδες αγρότες

Επί ποδός βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας οι αγρότες τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και σε νοτιότερες περιοχές της χώρας, ακόμα και στην Κρήτη. Οπως είχαν εξαγγείλει, προχωρούν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων και τη μείωση του εισοδήματός τους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, το σύνολο των οποίων θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Οικονομική Επιτροπή.


Συγκεκριμένα, αγρότες όλων των πολιτικών αποχρώσεων, έκλειναν με γεωργικούς ελκυστήρες και οχήματα κατά διαστήματα τους δρόμους σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου. Περισσότερα από πεντακόσια τρακτέρ απέκλεισαν επ' αόριστον το συνοριακό σταθμό Προμαχώνα στις Σέρρες ενώ περί τα εκατό μηχανήματα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο Εξοχής Δράμας, με αποτέλεσμα να σχηματισθούν ουρές χιλιομέτρων εκατέρωθεν των συνόρων και να σημειωθούν εντάσεις μεταξύ οδηγών και αγροτών. Ο νομός Σερρών, εξάλλου, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με άλλα δύο μπλόκα επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών στο ύψος της γέφυρας του Στρυμόνα, και επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο των Ν. Κερδυλλίων.
Κλειστή επί δύο ώρες χθες το μεσημέρι παρέμεινε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών, περί το ένα χιλιόμετρο έξω από την πρωτεύουσα του νομού στο σημείο «Σέρβικη Γέφυρα». Τα μέλη των δύο Ομοσπονδιών και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Πέλλας προγραμματίζουν να αποκλείσουν και σήμερα το δρόμο γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι.
Σε συμβολικούς αποκλεισμούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα προέβαιναν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας στο ύψος της γέφυρας Χαλκηδόνας, ενώ οι αγροκτηνοτρόφοι της περιοχής του Νέστου, συνεπικουρούμενοι χθες και από αγρότες της περιοχής των Φιλίππων έστησαν και πάλι τα μπλόκα τους στο ύψος της Χρυσούπολης, τόσο επί της παλαιάς εθνικής οδού Καβάλας-Ξάνθης όσο και επί της Εγνατίας Οδού.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας απέκλεισαν σε τρία σημεία την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών, στον κόμβο της Νίκαιας (Βιοκαρπέτ) και στον κόμβο Μικροθηβών στην πρώτη είσοδο για το Βόλο μετά τον Αλμυρό.
Μπλόκο έχουν στήσει και οι αγρότες της Λιβαδειάς και του Ορχομενού στον κόμβο Κάστρου Βοιωτίας. Επίσης οι αγρότες του νομού Χανίων έχουν συγκεντρωθεί στο Πλατάνι, ενώ αγρότες από το Ηράκλειο και το Λασίθι περίπου 1.500 άτομα κατέλαβαν χθες με γεωργικά μηχανήματα και τρακτέρ τον αεροδιάδρομο, στο Ν. Καζαντζάκης, παρεμποδίζοντας την πραγματοποίηση των πτήσεων.
Μεταξύ των αιτημάτων του αγροτικού πληθυσμού της χώρας είναι η αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος που έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με πέρσι, η αναπροσαρμογή της επιστροφής του ΦΠΑ προς τα πάνω, το πάγωμα των αγροτικών χρεών προς την ΑΤΕ για τρία χρόνια.
Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη. Ο νέος υπουργός έχει μιλήσει για «ανοιχτές θύρες» αλλά προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένο «ραντεβού». Οσον αφορά τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και τα οποία πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο των επιταγών της Ε.Ε. ο κ. Χατζηγάκης έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται».