Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, 5:38:09 πμ
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 09:20

Βρήκαν αγρότες και τους εκμεταλλεύονται

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει η άγρια εκμετάλλευση των αγροτών του νομού μας από το σύστημα που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να τους εξυπηρετεί στην υποβολή των δηλώσεών τους στο ΟΣΔΕ. Πέραν του υπέρμετρα ακριβού τιμολογίου – διπλάσιου από το περσινό- που καλούνται να πληρώσουν οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μεταξύ αυτών οι συνταξιούχοι των 300 ευρώ που καλλιεργούν τα λίγα στρέμματα του κλήρου τους, καθημερινά από τη λειτουργία του συστήματος αυτού που συγκροτήθηκε με ευθύνη της ΕΑΣ Κιλκίς αποκαλύπτονται νέες μορφές εκμετάλλευσης.


Σύμφωνα με πληροφορίες μας που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, η παροχή των τοπογραφικών βεβαιώσεων στους καλλιεργητές από τους κατά τόπους αιτησιογράφους που προσέλαβε η ΕΑΣ  μετατράπηκε σε πηγή εκμετάλλευσης και φοροδιαφυγής συνάμα. Οι περισσότεροι αιτησιογράφοι απαιτούν διάφορα ποσά, από 10 έως και 20 ευρώ, προκειμένου να ικανοποιήσουν το αίτημα των αγροτών που καλλιεργούν χωράφια πέραν του αγροκτήματος της μόνιμης κατοικίας τους.
Χωρίς φυσικά να εκδίδουν και οποιαδήποτε απόδειξη είσπραξης.
Το φαινόμενο είναι διαδεδομένο και έχει ξεφύγει εντελώς από το σύνηθες φιλοδώρημα που τους παρήχετο από τους εξυπηρετούμενους καλλιεργητές, παρότι η εργασία της τοπογραφικής βεβαίωσης εντάσσεται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Οι αιτησιογράφοι απαιτούν πλέον τα ποσά και προκαλεί απορία η αδράνεια και η στάση ανοχής – ή συνενοχής;-  της διοίκησης της ΕΑΣ.
Κι αν το έκτακτο αυτό χαράτσι αφορά τους κατά τεκμήριο μεγαλοκαλλιεργητές για τα μέτρα του Κιλκίς, τα χειρότερα έκαναν την εμφάνισή τους σε οικισμό του δήμου Κιλκίς, όπου ο αιτησιογράφος με το «έτσι θέλω» απαιτεί επιπρόσθετη αμοιβή από κάθε αγρότη, δίκην κεφαλικού φόρου.
Ο κεφαλικός φόρος καθορίστηκε μάλιστα στα 10 ευρώ κατά δήλωση και εισπράττεται πέραν της αμοιβής που εισπράττει ο αιτησιογράφος από την Ένωση,
Το εξωφρενικό μάλιστα της θλιβερής αυτής ιστορίας είναι πως η διοίκηση της ΕΑΣ είναι πλήρως ενημερωμένη αφού ο εν λόγω ενημέρωσε προκαταβολικά πως δεν τον συμφέρει να εργάζεται μόνο με τη συμβατική αμοιβή και θα επιβάλει και …έκτακτη.
Σημειώνουμε τέλος, ότι οι αιτησιογράφοι στο σύνολό τους επιλέχθηκαν από τη διοίκηση της ΕΑΣ ενώ οι μισοί περίπου είναι ταυτόχρονα και υπάλληλοί της.
Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών. Ενδεχομένως και στην κρίση της εισαγγελέα Κιλκίς. Διότι αφού οι συλλογικοί φορείς των αγροτών δεν μπορούν να τους προστατεύσουν, κάποιος πρέπει να το κάνει. Ιδιαίτερα όταν η εκμετάλλευσή τους συνιστά και έκνομη ενέργεια.