Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 7:45:31 μμ
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 22:35

Ήρθαν τα κατσίκια. Στο «πόδι» οι κτηνοτρόφοι

Πάνω από χίλια κατσίκια εκ Χαλκιδικής …εισήχθησαν στο νομό, την περασμένη Δευτέρα και προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των ντόπιων κτηνοτρόφων.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν  από αρμόδιους τοπικούς παράγοντες, τους οποίους είχαν ενημερώσει έγκαιρα, πως ο κτηνοτρόφος δεν θα έρεθει στο λεκανοπέδιο, οι 15 κτηνοτρόφοι της περιοχής Αγίας Παρασκευής, Σουρμένων και εν γένει του λεκανοπεδίου, διαπίστωσαν ότι τη Δευτέρα ο κτηνοτρόφος από την Χαλκιδική μετέφερε τα κατσίκια του και μάλιστα τα εγκατέστησε αρχικά σε δημόσια έκταση, αυτή του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου, στην παλιά Αγ. Παρασκευή στους πρόποδες του Μπέλες.


Νομική βάση για τη μετεγκατάσταση του κτηνοτρόφου από την Χαλκιδική στο λεκανοπέδιο αποτελεί η ενοικίαση ιδιωτικών εκτάσεων (40 χωραφιών) από κατοίκους των Σουρμένων. Αλλά οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν πως καθημερινά παραβιάζονται οι όροι της ενοικίασης με τη «εισβολή» των κατσικιών σε κοινόχρηστα βοσκοτόπια, αλλά και δασικές εκτάσεις.
«Ποιος θα μας προστατεύσει; Αγροφύλακας δεν υπάρχει, φωνάζουμε ότι ο κτηνοτρόφος καταπατεί κοινόχρηστες και δασικές εκτάσεις, αλλά αυτά οφείλουν να τα διαπιστώσουν και να τον αποβάλλουν από την περιοχή μας οι αρχές του τόπου» δήλωσαν με ένα στόμα πέντε από τους κτηνοτρόφους που επισκέφθηκαν τα γραφεία μας.
Νωρίτερα οι πέντε (τα ονόματά τους στη διάθεσή μας) με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Κιλκίς Χρήστο Σολωμονίδη πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Κιλκίς Δημ. Σισμανίδη, όπου και κατέθεσαν αίτηση διοικητικής αποβολής του κτηνοτρόφου.
Αναφέρουν συγκεκριμένα: «Να μεριμνήσετε για τη διοικητική αποβολή του θερινού κτηνοτρόφου (το ονοματεπώνυμο του εκ Χαλκιδικής κτηνοτρόφου) που εγκαταστάθηκε στην Αγία Παρασκευή και δεν τηρεί τα προβλεπόμενα εκ του νόμου διότι βόσκει σε κοινόχρηστες και δασικές εκτάσεις αφού τα σταροχώραφα δεν επαρκούν για τη βοσκή των ζώων του»
Ήρθαν τα άγρια για να διώξουν τα ήμερα; αναρωτιούνται οι κτηνοτρόφοι. Μείναμε ελάχιστοι να παράγουμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Αν μας διώχνουν από τον τόπο μας, που θα πάμε; Πως θα κρατήσουμε τα κοπάδια μας όταν την ελάχιστη βοσκή που υπάρχει μας την αφαιρούν με το «έτσι θέλω» ;  
Περιμένουν απαντήσεις από υπηρεσίες και αυτοδιοίκηση, Και πρωτίστως αναμένουν έργα. Για τήρηση του νόμου και προστασία των συμφερόντων τους.