Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 8:22:15 πμ
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2009 09:28

«Μύλος» με τις δηλώσεις των αγροτών στο ΟΣΔΕ

Αν το κράτος σέβεται τις αποφάσεις του από αύριο  16 Μαίου οι Ενώσεις Συνεταιρισμών δεν πρέπει να παραλαμβάνουν τις δηλώσεις των αγροτών στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου, το ΟΣΔΕ. Η σχετική προθεσμία εκπνέει σήμερα Παρασκευή 15 Μαίου, αλλά το αστείον της υπόθεσης είναι πως  οι Ενώσεις δεν ξεκίνησαν ακόμη την παραλαβή. Και για να είναι νομιμοφανής η όποια ρύθμιση θα επιλεγεί επί του παρόντος δεσμεύουν αριθμούς πρωτοκόλλου με ημερομηνίες εντός των νομίμων προθεσμιών.


Ετούτα τα παλαβά συμβαίνουν όταν Υπουργείο (ΟΠΕΚΕΠΕ) και ΠΑΣΕΓΕΣ - Ενώσεις βρίσκονται στα χαρακώματα εξαιτίας των γνωστών δυσλειτουργιών του κράτους. Υπάρχει συμφωνία ότι το κράτος θα καλύψει το κόστος των δηλώσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μόνο που το υπουργείο οικονομικών δεν απέστειλε ακόμα στις Ενώσεις ονομαστικούς καταλόγους με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ΄ώστε να μην υποχρεώνονται σε πληρωμή, βάσει του τιμολογίου που ανακοινώθηκε ήδη και θα ισχύσει για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Η μη αποστολή των καταστάσεων εμποδίζει ουσιαστική της έναρξη της υποβολής των δηλώσεων μαζί με την καχυποψία των ενώσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Λένε οι συνεταιρισμοί: «Συμφωνήσαμε να χρηματοδοτήσετε την ΠΑΣΕΓΕΣ με 25 εκατ. ευρώ για το κόστος των δηλώσεων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Ελάτε να υπογράψουμε σύμβαση ώστε να είμαστε κατοχυρωμένοι ότι θα τα εισπράξουμε τα χρήματα.»
Απαντά το Υπουργείο: Τα χρήματα είναι διασφαλισμένα, στέλνουμε την προκαταβολή του 30% και εγκρίνουμε το σύνολο του ποσού.
Εν τω μεταξύ αντιδράσεις προκαλεί και το υψηλό τιμολόγιο για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ σε πρόσφατη σύσκεψη καταγγέλθηκαν κρούσματα αδικαιολόγητων υπερβάσεων στην τιμολόγηση των δηλώσεων για τους μη κατά κύριο επάγγελμα.
Σήμερα εξέπνευσε λοιπόν η προθεσμία της υποβολής; Των δηλώσεων. Και μαζί η αξιοπιστία του κράτους για άλλη μια χρονιά. Λύση αναμφίβολα θα βρεθεί. Αλλά θα γίνει καθυστερημένα και θα τρέχουν ύστερα σε μαραθώνιους ώστε να καταβληθούν έγκαιρα οι επιδοτήσεις.