Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, 9:39:29 μμ
etpa

Αγροτικά νέα

Επιμέλεια Βασίλης Ιωαννίδης, γεωπόνος Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Στο μικρό αυτό βίντεο παρουσιάζονται δέκα από τα σπανιότερα είδη της  χλωρίδας του Κιλκίς που αναπτύσσονται σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και σε τοποθεσίες με μοναδική ομορφιά, όπως το όρος Πάικο, το όρος Κερκίνη, οι Λίμνες Δοϊράνη και Πικρολίμνη και ο ποταμός Αξιός.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η άριστη ποιότητα των κρασιών που παράγονται στην περιοχή της Γουμένισσας Κιλκίς μετά τα βραβεία που κατέκτησαν το 2020 στον 20Ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.

Βραβεύθηκαν 8 φιάλες από σταφύλια που μεγάλωσαν στο αμπελοτόπι της Γουμένισσας.

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 20:24

Το πρώτο FOOD TRUCK στην 29η Detrop

Συντάκτης:

Ημερίδα Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΚΜ για την Ανάδειξη Γεωργοδιατροφικών Προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ Κεντρικής Μακεδονίας Blockchain-Brexit.

Αναβλήθηκε, λόγω ωραρίου, από το Δικαστήριο του Κιλκίς η δίκη των έξι αγροτοσυνδικαλιστών.

Κατά την διάρκεια της Detrop Boutique 22-24/02/2020, θα πραγματοποιηθούν από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι εξής ενέργειες:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της διαρκούς στήριξης προς τους Έλληνες παραγωγούς, ενέκρινε την πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων του έτους 2019 για επτά συνολικά καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που υπέγραψε ο Υπουργός, τα ποσά συνδεδεμένης ενίσχυσης για κάθε προϊόν διαμορφώνονται ως εξής:

  • Καλλιέργεια καρπών με κέλυφος 96,38 ευρώ/εκτάριο
  • Καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών 78,55 ευρώ/εκτάριο
  • Καλλιέργεια μήλων 454,35 ευρώ/εκτάριο
  • Καλλιέργεια οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση 170,92 ευρώ/εκτάριο
  • Καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών 123,26 ευρώ/εκτάριο
  • Καλλιέργεια σκληρού σίτου 81,34 ευρώ/εκτάριο
  • Καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων 1.900 ευρώ/εκτάριο

Το συνολικό ποσό που θα λάβουν οι παραγωγοί της χώρας μας ανέρχεται στα 59.629.331 ευρώ.

Ο κ. Βορίδης με σχετική δήλωση του υπογραμμίζει ότι «το Υπουργείο στέκεται αρωγός στους Έλληνες αγρότες παρέχοντας τους την απαραίτητη ενίσχυση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καλλιεργειών τους»

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 13:51

Αυξημένα μέτρα για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Συντάκτης:

Αυξημένα  μέτρα για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων λόγω επιβεβαίωσης κρούσματος στην ΠΕ Σερρών -Αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας σε όλες τις  εκμεταλλεύσεις χοίρων εμπορικές ή μη   (οικόσιτων χοίρων  που διατηρούνται σε αυλές).

Έχει δύναμη ο πρωτογενής μας τομέας ; έχει δύναμη η Μακεδονία μας! Σκεφτείτε μόνο πως εδώ παράγεται το 26% του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας. Θωρακίζουμε τα προϊόντα μας με το Μακεδονικό Σήμα Ποιότητας, θωρακίζουμε τον τόπο μας.

Την ύπαρξη κρούσματος Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, επιβεβαίωσε το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, της οποίας το εργαστήριο είναι Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη διάγνωση της ΑΠΧ.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, όπως λέγεται, και για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών Πάικου (Α.Σ. ΚΑΠΑ) αισίως αποδείχθηκε αρκετά καλή.