Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 2:20:34 πμ
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2008 07:42

Πρόλαβε και «θέρισε» το χαλάζι

 Άνοιξαν οι ουρανοί το απόγευμα της Δευτέρας και δυστυχώς δεν έβρεξαν μόνο νερό. Σε μια έκταση 20.000 στρεμμάτων του νομού έπεσε πυκνό και μεγάλο σε όγκο χαλάζι με αποτέλεσμα η ημίωρης διάρκειας χαλαζόπτωση να αφανίσει τα σιτηρά. Η λωρίδα γης που καλύπτει την Πλαγιά, την Κορομηλιά, το Χέρσο και το Ελευθεροχώρι, το Σταυροχώρι και το Μεταλλικό, τον Βαπτιστή και τις Καστανιές σε έκταση 20.000 στρεμμάτων ήταν έτοιμη, όπως και η μεγαλύτερη πεδινή έκταση του νομού να δεχθεί τις θεριζαλωνιστικές μηχανές καθώς το σιτάρι ωρίμασε. Δυστυχώς πρόλαβε, σε μια χρονιά που εκπλήρωνεε όλες τις προϋποθέσεις να αποδειχθεί αποδοτική και λόγω παραγωγής και λόγω τιμής, να «θερίσει» το χαλάζι.
Συνιστά ειρωνεία της τύχης ότι σε μερικά αγροτεμάχια η χαλαζόπτωση της Δευτέρας συναγωνίστηκε τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές καθώς εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα χωράφια και θέριζαν.
Η καταστροφική μανία της χαλαζόπτωσης έπληξε όπως προαναφέραμε τους δήμους Χέρσου και Κιλκίς. Ο Δήμαρχος Χέρσου Χρ. Ανθρακίδης με δηλώσεις του ζήτησε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων για την καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες και την απόδοση αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας στην αποκατάσταση των καταστροφών στα δίκτυα.
Συνεργεία του δήμου Κιλκίς από το πρωί της Τρίτης πήγαν στις περιοχές όπου καταγράφηκαν ζημιές ή προβλήματα στα δίκτυα με χαρακτηριστικότερη τον καθαρισμό του κόμβου του Σταυροχωρίου από το μαζεμένο στις άκρες του δρόμου χαλάζι.
Ζημιές σε δίκτυα καταγράφηκαν σε περιοχές και πέραν των δυο δήμων, με χαρακτηριστικότερες στα ανατολικά του νομού, στον Αγ. Μάρκο.
Από τις έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τα ποτάμια του νομού, ενώ ο Αγιάκ, τελικός αποδέκτης του κύριου όγκου της βροχής και του χαλαζιού μεταμορφώθηκε για αρκετές ώρες σε …Αξιό, συμπαρασύροντας δεκάδες κυψέλες κάποιων άτυχων μελισσοκόμων που δεν πρόλαβαν να τις αποσύρουν από τις όχθες του, όπου τις είχαν εγκαταστήσει
Επί το έργον η Νομαρχία.
Άμεση ήταν η παρέμβαση των υπηρεσιών της Νομαρχίας στις πληγείσες περιοχές.
Ο Νομάρχης Κιλκίς, κ. Ευάγγελος Μπαλάσκας, ενημέρωσε άμεσα τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και Γεωπόνοι ήδη διενεργούν επιτόπιους ελέγχους στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να καταγράψουν το μέγεθος των ζημιών.
Η Ν.Α. Κιλκίς γνωστοποιεί στους πληγέντες γεωργούς του νομού μας ότι μπορούν από σήμερα και για χρονικό διάστημα 12 ημερών να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιών στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Κινητοποίηση Κιλτίδη
Ο Υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης αμέσως μόλις ενημερωθηκε για τις ζημιέςπου προκάλεσε η θεομηνία στις καλλιέργειες έδωσε εντολή να κινηθούν όλοι οι μηχανισμοί του Υπουργείου για τους ελέγχους στις πληγείσες εκτάσεις.

Ερώτηση Φλωρίδη  στη Βουλή
Άμεση ήταν και η κινητοποίηση του βουλευτή Γ. Φλωρίδη που καταθέτει ερώτηση προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης ερώτηση με την οποία, αφού εκθέτει τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες  τον καλεί να προβεί σε άμεσους ελέγχους για την ταχύτερη απόδοση αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες του νομού.