Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 5:00:57 μμ
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 12:16

Στα τελωνεία ξανά οι αγρότες του Κιλκίς

«Θέλουμε την εξόφληση της ενιαίας επιδότησης έστω με τη μορφή του δανείου. Η Υπουργός στη σύσκεψη μας είπε πως τα Πάσχα θα πάρουμε ένα ποσόν και την εξόφληση μέχρι το τέλος Ιουνίου» Είχαν την κεκτημένη ταχύτητα για να κλείσουν ξανά τους δρόμους οι αγρότες. Άκουσαν κι αυτά περί εξόφλησης τον Ιούνιο  από την κ. Μπατζελή, όπως μετέφερε τα νέα στη συνέλευση του περασμένου Σαββάτου ο  γραμματέας του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου «Το Κιλκίς» Γιώργος Τερζής και από την Κυριακή παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο τελωνείο  Δοϊράνης. Στη γενική συνέλευση οι αγρότες ενημερώθηκαν από τη διοίκηση για τον οικονομικό απολογισμό του συλλόγου, ενώ ο πρόεδρος Γ. Λασκάκης περιέγραψε τα αιτήματα που παραμένουν ανεκπλήρωτα παρά την παρέλευση ενός μήνα αφ’ όταν οι αγρότες αποσύρθηκαν από τα μπλόκα πριν τις γιορτές. Επίσης ο κ. Τερζής ενημέρωσε για τις επαφές με την ηγεσία του υπουργείου καθώς και τις πρόσφατες συναντήσεις με τους αγρότες άλλων περιοχών της Ελλάδας (Λιβαδιά, Κατερίνη) για το συντονισμό του κοινού αγώνα. «Θέλουμε να παράγουμε. Δεν ενδιαφερόμαστε μόνο τις επιδοτήσεις.» τόνισε ο κ. Τερζής απαντώντας έμμεσα σε μια κατηγορία που αποδίδεται στον αγροτικό κόσμο ότι δεν παράγει, αλλά συντηρείται μόνο από τις επιδοτήσεις.
Να καταδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της παραγωγής και της αγοράς και να απαντήσουν έτσι έμπρακτα στις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ώστε να έχουν σύμμαχο στον αγώνα τους ολόκληρη την κοινωνία ζήτησε ο εκ των ομιλητών στη συνέλευση Γιώργος Ζώτος.
Νωρίτερα τους; Αγρότες χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Γαλλικού Γιώργος Θεοδωρίδης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Δημ. Φωτιάδης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Λασκάκης πρότεινε από την Κυριακή να συγκεντρωθούν τα τρακτέρ και από Δευτέρα να βρεθούν οι αγρότες στο τελωνείο της Δοϊράνης. Επέστησε την προσοχή όλων να είναι μαζική η συμμετοχή ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο του Δεκεμβρίου όπου στα μπλόκα υπήρχα μόνο 120-150 αγρότες.  Η πρόταση υιοθετήθηκε ομόφωνα, οι αγρότες βρίσκονται ήδη στη Δοϊράνη, αλλά η συμμετοχή για άλλη μια φορά υπολείπεται των προσδοκιών.

Τι ζητούν οι αγρότες
- Άμεση αποπληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης
- Επανακαθορισμός της απόφασης αποζημίωσης για την ξηρασία του 2007 από 1,3 σε 10 ευρώ/στρέμμα
- Υλοποίηση της απόφασης της Ε.Ε για στήριξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής από εθνικούς πόρους (μέχρι 15.000 ευρώ)
- Μέτρα στήριξης για τα αδιάθετα προϊόντα (καλαμπόκι, σιτάρι)
- Διπλασιασμός της επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου στους αγρότες
- Συνέχιση της επιδότησης στον καπνό στο 100% μέχρι το 2013.
- Μέτρα για την αποτροπή αγοράς καλλιεργήσιμης γης από μη αγρότες
- Πάγωμα χρεών για 3 χρόνια και αποπληρωμή σε 10 χρόνια
- Άμεση εξόφληση των επενδυτικών προγραμμάτων
- Σύνταξη με 30 χρόνια ασφάλισης