Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 10:50:06 πμ
Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2007 07:25

Στήριξη αγροτών ζητά η ΕΑΣ Κιλκίς

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ν. Κιλκίς Χαράλαμπος Παυλίδης απέστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό, στην οποία παραθέτει αναλυτικά τη δύσκολη κατάσταση για τη φετινή χρονιά στις καλλιέργειες του σιταριού, του καπνού, του βαμβακιού, του καλαμποκιού, αλλά και στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Στην επιστολή μεταξύ των άλλων ο Πρόεδρος κάνει λόγο για τις καλλιέργειες που επλήγησαν από την ξηρασία (ελέω καύσωνα) αλλά και από την χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Νομού μας πριν ένα μήνα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το σιτάρι οι υπολογισμοί μιλούν για μειωμένη παραγωγή σε ποσοστό 50%-60% από την περσινή σοδειά, ενώ οι εκτιμήσεις και για τις άλλες καλλιέργειες ως προς τις ζημιές μιλούν για ολικές καταστροφές (καλαμπόκι, αμπέλι) και έως 60% στον καπνό και το βαμβάκι.
Αναφορά γίνεται και στον τομέα της κτηνοτροφίας, όπου εκεί η άμεση ρύθμιση των χρεών αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα των παραγωγών. Ζητείται δε από την ηγεσία του Υπουργείου η επίσπευση όλων των διαδικασιών για την απαλοιφή των χρεών τους.
Μεγάλο θέμα αποτελούν επίσης και οι τιμές των γαλακτομικών προϊόντων και του κρέατος, οι οποίες θα πρέπει να συγκρατηθούν λόγω της ανόδου των τιμών στα δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, αραβόσιτος).
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία στην επιστολή γίνεται και για την προώθηση με γρήγορους ρυθμούς των σχεδίων βελτίωσης και των προγραμμάτων νέων αγροτών.