Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, 11:37:06 μμ
etpa
Κυριακή, 11 Απριλίου 2010 04:32

Στο …Μουσείο οι κτηνοτρόφοι

Συντάκτης:

«Μόνο στις τελευταίες 20 ημέρες έκλεισαν πέντε κτηνοτροφικές μονάδες στο ν. Κιλκίς. Και μονάδες μεγάλες, με στήσιμο 300-400 τόνων. Όπως μεταχειρίζονται τους αγελαδοτρόφους σε λίγους μήνες ή το πολύ σε ελάχιστα χρόνια, θα μας βάλουν σε μουσείο. Πολύ απλά θα μας έχουν αφανίσει».


Η δραματική διαπίστωση προέρχεται από τον πλέον αρμόδιο Κιλκισιώτη. Τον πρόεδρος του σωματείου αγροτοκτηνοτρόφων «Το Κιλκίς» και αγελοδοτρόφο, από τους τελευταίους εναπομείναντες …Μοϊκανούς Γιώργο Λασκάκη.
Η κτηνοτροφία και ειδικότερα η αγελαδοτροφία, ο βασικός πυλώνας της οικονομικής ζωής του νομού επί δεκαετίες, πνέει τα λοίσθια. Ας όψονται το αδηφάγο καρτέλ γάλακτος και μια Πολιτεία αδρανής και συνένοχη στην καταστροφική δράση του.
«Υποτίθεται πως πριν από χρόνια έγινε γνωστό και σε όσους δεν ήθελαν να μάθουν, ότι στήθηκε καρτέλ σε βάρος των συμφερόντων μας. Υποτίθεται πως έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να προστατευθεί ο παραγωγός, αλλά και ο καταναλωτής.
Τίποτε δεν έγινε. Το καρτέλ ζει και βασιλεύει. Εδώ και καιρό αποφάσισαν να κατεβάσουν την τιμή. Μισό λεπτό κάθε 15θήμερο. Ήδη κατέβασαν την τιμή στα 35 λεπτά. Όσο ήταν πριν 15 χρόνια! Με το κόστος να έχει πολλαπλασιαστεί. Ε, δεν θα κλείνουν συνεχώς οι μονάδες;» αναρωτιέται ο Γιώργος Λασκάκης.
Για το θέμα έχουμε ασχοληθεί από το 1992. Όταν από τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ, λίγους μήνες μετά την έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας μας, είχαμε καταγγείλει τη λειτουργία καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών σε βάρος των αγελαδοτρόφων.
Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Ούτε των πανίσχυρων εταιρειών, ούτε των αδρανών υπουργών, που δεξιοί και αριστεροί (σε κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) απαντούσαν σαν …παπαγαλάκια του Άνταμ Σμιθ  πως οι τιμές καθορίζονται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά!
Έτσι το πανίσχυρο οικονομικά και πολιτικά καρτέλ κατόρθωσε το εθνικά αξιοθρήνητο στο Κιλκίς: Να αφανίσει τους 2.500 αγελαδοτρόφους του 1995 από τους οποίους επιζούν, κατά τη δήλωση του προέδρου Γ. Λασκάκη, μόλις 104!
Και μην θαρρείτε πως μειώθηκε ο αριθμός των παραγωγών, αλλά μεγάλωσαν οι μονάδες και παρέμεινε σταθερή η παραγωγή. Από τους 77.000 τόνους του 2002-2003 η γαλακτοπαραγωγή φέτος θα πέσει κάτω από τους 50.000 τόνους. Και έπεται καταστροφικότερη συνέχεια.
Οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης εφαρμόζονται στην Ελλάδα σαν νόμοι του ισχυρού εναντίον  του αδυνάτου. Με το κράτος - διαιτητή να σφυρίζει αδιάφορα.
«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν θέλουν την αγελαδοτροφία ας αποφασίσουν να αλλάξουν πολιτική. Αλλιώς η καταστροφή πρώτα θα έρθει σε εμάς και σε λίγο θα αγκαλιάσει όλους. Και τις εταιρείες και το κράτος. Αν το καταλαβαίνουν» καταλήγει στην έκκλησή του ο Γιώργος Λασκάκης.
Αλλά στου κουφού και του αδηγάγου την πόρτα…