Quantcast
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023, 1:43:01 πμ
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 23:10

Ασφαλή και δωρεάν εμβόλια για το λαό

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Τα εμβόλια μπορεί να έχουν τόσο προληπτικό (με στόχο την απόκτηση ανοσίας απέναντι σε κάποιον νέο μικροοργανισμό) όσο και θεραπευτικό ρόλο. Η ιστορία και η εξέλιξη των εμβολίων είναι μακρά και επίπονη όσον αφορά την ανακάλυψη και τη χρησιμοποίησή τους.


Να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα:
Ο Έντουαρντ Τζένερ (Edward Jenner) νίκησε την ευλογιά αφού επέκτεινε τις μελέτες του και μόλις το 1798 ανέφερε ότι το εμβόλιο αυτό ήταν ασφαλές για παιδιά αλλά και για ενήλικες και ότι μπορούσε να μεταφερθεί από χέρι σε χέρι, μειώνοντας την εξάρτηση στις αβέβαιες πηγές των μολυσμένων αγελάδων.
Η δεύτερη γενιά των εμβολίων τη δεκαετία του 1880 από τον Luis Pasteur (Παστέρ), ο οποίος εισήγαγε τα εμβόλια για τη χολέρα των κοτόπουλων, για το βακτήριο του άνθρακα και την λύσσα.. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα ο εμβολιασμός θεωρούνταν θέμα εθνικού κύρους και ψηφίστηκαν οι πρώτοι νόμοι υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Κατά τον 20ό αιώνα είχαμε την παραγωγή πολλών επιτυχημένων εμβολίων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα εμβόλια ενάντια στη διφθερίτιδα, την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά. Κορυφαία επιτεύγματα περιλαμβάνουν το εμβόλιο ενάντια στην πολιομυελίτιδα τη δεκαετία του 50 και την εξαφάνιση της ευλογιάς τις δεκαετίες του 60 και του 70. Ο Maurice Hilleman (Χίλμαν) (εμβόλιο ιλαράς) ήταν ένας από τους πιο γόνιμους ερευνητές του 20ου αιώνα. Καθώς τα εμβόλια γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα, πολλοί τα λαμβάνουν ως δεδομένο. Παρ' όλα αυτά είναι επιτακτική η ανάγκη για εμβόλια εναντίον του έρπη, της ελονοσίας, της φυματίωσης και του HIV.
Έχουμε ακόμη το εμβόλιο γρίπης που ανακάλυψε ο Pfeiffer. Οι ιοί της γρίπης Α και Β έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται γεγονός που καθιστά απαραίτητη την παρασκευή νέων αντιγριπικών εμβολίων. Το εμβόλιο ηπατίτιδας Β. Σήμερα παρασκευάζονται εμβόλια με τη μέθοδο του ανασυνδυασμένου DNA.

 

Τα εμβόλια κατά της Covid-19
Με την επιδημία του φονικού ιού στην κορύφωση, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά, τα εγκληματικά κενά σε νοσηλευτικές κλίνες, υγειονομικό και άλλο απαραίτητο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία να παραμένουν, τον συγχρωτισμό στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς να συνεχίζεται και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς να γίνονται λάστιχο ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων με ευθύνη της κυβέρνησης, εμφανίζεται η προοπτική έγκρισης και διάθεσης εμβολίων για την προστασία από τον κορονοϊό.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν φτάσει τα 56,7 εκατ. και οι νεκροί τα 1,357 εκατ. Την «πρωτιά» κρατάνε οι ΗΠΑ με 11,8 εκατ. κρούσματα και 256.358 νεκρούς , η Ινδία με 8,9 εκατ. 131.639 αντίστοιχα και ακολουθούν Βραζιλία, με 5,9 εκατ. και 167.497, Γαλλία με 2,06 εκατ. και 46.628, Ρωσία με 2,01 εκατ. και 34.850, Ισπανία με 1,5 εκατ. και 42.039. Στις επόμενες θέσεις είναι η Βρετανία και πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης.
Η αναμφισβήτητη θετική συμβολή των εμβολίων με την προϋπόθεση της πιστοποιημένης ασφάλειας και αποτελεσματικότητάς τους δεν μπορεί να "ισοσκελίζει" τις τεράστιες ελλείψεις των δημόσιων συστημάτων Υγείας. Την ίδια στιγμή οι φαρμακοβιομηχανίες επιδίδονται σε μια κούρσα ανταγωνισμού, αποκρύπτοντας η μία από την άλλη πολύτιμη πληροφόρηση, στερώντας την έγκαιρη ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων και την απαραίτητη διεπιστημονική συνεργασία.
Κορυφώνεται ο οικονομικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός για την παραγωγή και διάθεση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 στις αγορές, καθώς ολοκληρώνονται οι δοκιμές της φάσης 3 εμβολίων διαφόρων ομίλων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και τα κράτη της ΕΕ. , η αμερικανική «Pfizer» και η γερμανική «BioNTech» η «Moderna», η Ρωσία με το «Sputnik V» η κινεζική «Sinovac Biotech» κ.λ.π
Το μεγάλο ζητούμενο τώρα για τα καπιταλιστικά κράτη και τους φαρμακευτικούς ομίλους είναι να εξασφαλιστούν οι υποδομές και οι πρώτες ύλες για τη μαζική παραγωγή των πειραματικών εμβολίων τους, αλλά και το μερίδιο που θα κερδίσουν στις παγκόσμιες αγορές συνάπτοντας αντίστοιχες συμφωνίες. Τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη έχουν εξασφαλίσει με συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων που θα παραχθούν κι επομένως η διάθεση των εμβολίων σε όλο τον κόσμο δεν θα γίνει ομοιόμορφα. Θα εμβολιαστούν πρώτα οι πλούσιοι;
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση και υπόμνημα στο ευρωκοινοβούλιο: « Η αναμφισβήτητη θετική συμβολή των εμβολίων με την προϋπόθεση της πιστοποιημένης ασφάλειας και αποτελεσματικότητάς τους δεν μπορεί να "ισοσκελίζει" τις τεράστιες ελλείψεις των δημόσιων συστημάτων Υγείας». Παράλληλα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με αίτημα κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ζητά αντίγραφα όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί μεταξύ ΕΕ και φαρμακευτικών εταιρειών, τονίζοντας ότι η υγεία των λαών πρέπει να υπερτερεί κάθε εμπορικού απορρήτου και οποιοδήποτε άλλου συμφέροντος.

Φωτογραφία: Ο Έντουαρντ Τζόνας Σωλκ κρατάει δυο δοχεία εμβολίου κατά της πολυομελίτιδας

Έκθεση εικόνων