Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 4:53:35 πμ
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 21:22

Επιμελητήριο των κομμάτων ή των επιχειρηματιών;

Του Κώστα Τερζενίδη. 

 

 

Το τελευταίο διάστημα η κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας κάνει κινήσεις και προσπάθειες προκειμένου να συγκροτήσει ένα κομματικό ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Επιμελητηρίου. Δυσκολεύεται αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται.
Πριν από λίγες ημέρες και η κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και πήρε τις καταστάσεις των μελών του Επιμελητηρίου, προκειμένου και αυτή να ζυγιάσει τις δυνάμεις της για το αν θα κατεβάσει ή όχι κομματικό ψηφοδέλτιο!
Δικαίωμά τους; Βεβαίως, αναφαίρετο και πολιτικά αιτιολογημένο, με βάση και την κομματικο-πολιτική κουλτούρα αυτής της χώρας. Εξ άλλου, είναι γνωστό πως… εδώ είναι Βαλκάνια!


Ωστόσο, θα περίμενε κανείς, ιδιαίτερα από το κόμμα της Ν.Δ., που ευαγγελίζεται την ανεξαρτησία των θεσμών, την επιχειρηματικότητα και το σεβασμό της προσωπικότητας των πολιτών, να σταματήσει πια να «ελέγχει» και να καθορίζει τις ατομικές επιλογές ακόμη και στο χώρο των επιχειρηματιών.
Πριν απ’ όλα είναι προσβλητικό –κάτω και από τις σημερινές συνθήκες- να μαζεύονται δέκα κομματικά στελέχη, όπου τα περισσότερα δεν έχουν σχέση και με το χώρο του Επιμελητηρίου- και να αποφασίζουν το ποιος θα ηγηθεί ή όχι του μεγαλύτερου οικονομικού φορέα του νομού, το ποιοι θα «επιστρατευθούν» κομματικά για να σώσουν τους επιχειρηματίες του νομού!
Το φιλελεύθερο και ανανεωτικό πνεύμα του κ. Μητσοτάκη δεν φθάνει μέχρι την «απελευθέρωση» του επιχειρηματικού χώρου από λογικές του παρελθόντος: «αυτός είναι ο δικός μας, ψηφίστε τον»;
Αν υπάρχει ανάγκη ανανέωσης της ηγεσίας του Επιμελητηρίου, αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα μέλη του φορέα. Αν υπάρχει ανάγκη για κάτι καινούργιο τότε μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να ξεκινά μέσα από κομματικά γραφεία αλλά από τους ίδιους τους επιχειρηματίες. Υπάρχει τέτοια ανάγκη; Ποιος ή ποιοι μπορούν να την εκφράσουν; Αυτά είναι τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης από τα μέλη του Επιμελητηρίου και όχι από κομματικά στελέχη, τα οποία για το μόνο που νοιάζονται είναι ο κομματικός έλεγχος ενός ακόμη φορέα και όχι η πραγματική του πορεία, το μέλλον του.
Όλα αυτά τα χρόνια δεν ακούστηκε μια διαφορετική άποψη και εκτίμηση για την πορεία του Επιμελητηρίου και τη λειτουργία της διοίκησής του. Δεν παρουσιάστηκε ένα διαφορετικό όραμα για τον μεγαλύτερο φορέα του νομού. Και τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, ξεφυτρώνουν οι κομματικές φιλοδοξίες για τον «έλεγχο» του φορέα.
Είναι η κατάλληλη στιγμή να επισημάνω –και ως επιχειρηματίας-μέλος του Επιμελητηρίου- πως σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να επιθυμούμε και να επιδιώκουμε να έχουμε ένα Επιμελητήριο των επιχειρηματιών και όχι των κομμάτων!