Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020, 5:18:19 πμ
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015 21:11

«Έρχετ’ ο Χειμώνας κι ο κοσμάκης θα τα χάσει»

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης  

  Στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη του 2015 δεν μπορεί να  πει κανείς και καμία  ότι πήγε να ψηφίσει χωρίς να ξέρει, χωρίς να τα έχει δοκιμάσει όλα, χωρίς να έχει αποκτήσει εμπειρία από τα λόγια και τα έργα…


Γνώρισε τη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, τον εκσυγχρονισμό του Σημίτη, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μνημόνια του Παπανδρέου και του Σαμαρά.  Τον «αριστερό» Τσίπρα και μας έφερε το 3ο μνημόνιο το…μακρύτερο. Που μας είπε ψέματα πολλά με το λεγόμενο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», μας είπε ψέματα, προεκλογικά και μετεκλογικά στις εκλογές του Γενάρη, στο δημοψήφισμα. Και  σ’ αυτές τις εκλογές ειπώθηκαν από του ΣΥΡΙΖΑίους ψέματα πολλά. Όπως έγραψε και ο Μ. Λουντέμης: «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, αφού δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα είπαν». Και όχι μόνο από τους ΣΥΡΙΖΑίους και από τους άλλους του λεγόμενου «Φιλοευρωπαϊκού τόξου».
Αλλά μήπως είναι άραγε τυχαίο ότι σ’ αυτές τις εκλογές δεν υπήρχαν πουθενά οι «πρώτες 100 μέρες» της επόμενης κυβέρνησης; Όχι δεν είναι, γιατί κρύβουν τις «πρώτες 100 μέρες» επειδή ξέρουν τι θα κάνουν. Θα εφαρμόσουν το 3ο μνημόνιο και ότι αντιλαϊκό αυτό περιλαμβάνει.
Ήξερε λοιπόν ο λαός και πήγε στις κάλπες και παρόλα αυτά ψήφισε όπως ψήφισε. Στα καζέλια του. Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε, αλλά επικροτήθηκε,
Ψήφισε τους ΑΝΕΛ και τον Καμμένο που έκανε με τον Τσίπρα της νέα «Αριστερο-ακροδεξιά» συγκυβέρνηση. «Γαία πυρί μιχθήτω». Ψήφισε όλα τα μνημονιακά κόμματα τα πρόθυμα να συνεργαστούν στην εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών που ούτως ή άλλως ψήφισαν με το 3ο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους του. Ψήφισε τη Χρυσή Αυγή, το ναζιστικό μόρφωμα, τα μαντρόσκυλα, την σιδερένια γροθιά των επιχειρηματιών, του κεφαλαίου. Μέχρι τον Λεβέντη ψήφισε που σασίρτσι (συμπαθή κατά τα άλλα ως άνθρωπος), που τον έφερναν στα καφενεία του Κιλκίς και έκαναν πλάκα μαζί του και τώρα του έδωσαν στον νομό μας σχεδόν 4,5%
Όσον αφορά το ΚΚΕ, στα ίδια. Τις κι αν επαληθεύεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τι κι αν είναι πρωτοπορία σ’ όλους τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, τι κι αν δεν υπάρχει ούτε ένα όνομα στελέχους του στις «λίστες της παρανομίας», η βελόνα κολλημένη εκεί σ’ όλες τις τελευταίες εκλογές.
 Ο κόσμος αλλάζει προς το χειρότερο (και μας τρομάζει), εμείς αλλάξαμε Γ. Γραμματέα γιατί το ήθελε και ο κόσμος,  Πέφτουν τα αντιλαϊκά μέτρα «σαν το χαλάζι». Πέφτουν οι κυβερνήσεις, «Πέφτουν τα φύλλα  απ’ τα κλαδιά χλωμά και μαραμένα» πάνε κι έρχονται οι Άνοιξες, τα Καλοκαίρια, οι Χειμώνες, και το ΚΚΕ εκεί.  Στο 5,5%. Κοντεύουμε να το πιστέψουμε και εμείς ότι αυτό είναι πλέον το ταβάνι μας. Ούτε από τη μείωση της συμμετοχής καρπώθηκε τίποτα  αλλά έχασε κιόλας τριανταεξήμιση χιλιάδες ψήφους σε σχέση με το Γενάρη.
Γιατί ρε γαμώτο έχεις κολλήσει στο πεντέμισι; Αφού έχεις τη  θέση για αποδέσμευση από την ΕΕ, που ο ρόλος της γίνεται αντιληπτός από ολοένα και ευρύτερα στρώματα; Θα πεις γίνεται αντιληπτός αλλά πώς να πάρεις ψήφους όταν το 90% δεν θέλουν αποδέσμευση! Θέλουν να είναι Ευρω-παίοι…
Αφού όλοι εκτιμούν τις θέσεις σου γιατί δεν σε ενισχύουν; Τις θεωρούν ανεφάρμοστες; Ούτε για δύναμη που θα αγωνίζεται για να μειωθούν οι επιπτώσεις από τη θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων, δε σε θέλουν; Εντάξει οι εκλογές δε προσφέρονται για μας δώσουν χαρά, γιατί ακόμα κι ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα δε σημαίνει απαραίτητα αντίστοιχα θετικές διεργασίες και σε επίπεδο κινήματος. Όταν όμως λαός δεν μπορεί να κάνει ένα τόσο δα μικρό βήμα μέσα στο παραβάν, φαντάσου πόσο δύσκολο θα του φανεί να εκτεθεί σε δημόσια θέα για ένα μεγαλύτερο, αποφασιστικό άλμα.
Ο Αντόνιο Γκράμσι διαπίστωνε ότι «η κρίση  συνίσταται ακριβώς στο γεγονός ότι το παλιό πεθαίνει και το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί· και σε αυτό το μεσοδιάστημα συμβαίνουν τα πιο ποικίλα παθολογικά φαινόμενα…».
Εν πάσει περιπτώσει αυτός είναι ο λαός, έτσι αποφάσισε. Τι γίνεται τώρα;
Η κυβέρνηση το λέει καθαρά δια στόματος Κατρούγκαλου: «Ουσιαστικά, αναγκαζόμαστε να κάνουμε σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα όσα το παλαιοκομματικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάνει σε σαράντα χρόνια. Έχουμε αποδείξει, όμως, ως κυβέρνηση ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε τόσο κρίσιμες προκλήσεις». Εμείς δεν έχουμε αμφιβολία ότι στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η γρήγορη και απρόσκοπτη υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο και που είναι προ των πυλών.
Να ξαναθυμίσουμε τα πρώτα μέτρα:

Τα παραπάνω και…άλλα και το ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας και του πλούτου της χώρας. . «Ξεπουλάνε το χιόνι τ’ ουρανού» που έλεγε και ο Κατράκης στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα»
Με το καλό να μας μπουν, και  θα αργήσουν πολύ να μας βγουν
Και όσο ο καιρός θα κρυώνει, τόσο …

Έκθεση εικόνων