Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021, 4:27:06 πμ
etpa
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 20:04

Η διαπλοκή, η διαφθορά και της Μ.Κ.Ο. το κάγκελο!

Συντάκτης:

Του Κώστα Τερζενίδη

 

Σ’ αυτή τη χώρα αν υπάρχει το χρήμα όλα γίνονται, διαπιστώνει ο σοφός λαός μας. Το μπαξίσι, εκ της οθωμανικής αυτοκρατορίας προερχόμενο, έχει ποικίλες μορφές και αποχρώσεις, αλλά πάντα κάνει την ίδια δουλειά. Διευκολύνει τα πράγματα, επιλύει καταστάσεις.


Αντιδρούν κάποιοι για την αθλιότητα και το σύγχρονο Νταχάου με τους πρόσφυγες στα χωράφια της Ειδομένης; Ρίχνεις μπόλικο χρήμα στην τοπική κοινωνία, για να δεις πως ανατρέπονται οι απόψεις, πως εξομαλύνονται οι αντιδράσεις, πως βρίσκεις ακόμη και υπερασπιστές για τη διατήρηση αυτού του Νταχάου ή πως κατορθώνεις να εξαγοράζεις τη σιωπή αυτών που φώναζαν για τα παιχνίδια των Μ.Κ.Ο.  Ενίοτε η σιωπή είναι χρυσός.
Το ζήσαμε, δεν το ζήσαμε; Όταν πια το πράγμα είχε ξεχειλώσει και η Ειδομένη βρίσκονταν καθημερινά στα διεθνή ΜΜΕ ως ένας τόπος αθλιότητας, άρχισαν οι Μ.Κ.Ο. να ρίχνουν χρήμα στην τοπική κοινωνία. Πολύ χρήμα, μαύρο χρήμα. Νοίκιαζαν ακόμη και άθλιες αποθήκες με εκατοντάδες ευρώ. Και ξαφνικά, βρέθηκε ο δήμαρχος Παιονίας να κατηγορείται από μερίδα της τοπικής αγοράς γιατί ήθελε να κλείσει το Νταχάου της Ειδομένης και άρα να «διώξει» τις διάφορες Μ.Κ.Ο. και το χρήμα που διακινούσαν. Θα έφευγαν δηλαδή μόνες τους αφού δεν θα υπήρχε αντικείμενο. Γιατί αυτές οι οργανώσεις φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια εκεί όπου υπάρχει δυστυχία, εκεί όπου το κράτος είναι ή θέλει να είναι αμέτοχο και ανύπαρκτο, να κινείται στη σκιά των Μ.Κ.Ο. και να αποφεύγει κακοτοπιές και κριτικές.
«Αμέτοχο» το κράτος στη διαχείριση της αθλιότητας αλλά μεγαλομέτοχος στα μαύρα ταμεία των διάφορων Μ.Κ.Ο. Η διαπλοκή και η διαφθορά είναι εδώ! Θα έχετε ακούσει τα σκάνδαλα που έχουν προκύψει στο υπουργείο Εξωτερικών με τις χρηματοδοτήσεις των Μ.Κ.Ο. και τη σκοτεινή διαχείριση των χρημάτων τους. Εκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων χάνονται στα μαύρα ταμεία και την κακοδιαχείριση διαφόρων Μ.Κ.Ο. Γιατί ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα οι οργανώσεις αυτές χρηματοδοτούνται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη και πάει λέγοντας. Με τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών κάνουν τα παιχνίδια τους. Κι όταν κάποιος υποστηρίζει πως όλα αυτά δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν το υποστηρίζει από άγνοια ή αφέλεια, απλά πιστεύει πως απευθύνεται σε αφελείς.
Εδώ φθάσαμε στο έσχατο: Η κυβέρνηση να τοποθετεί κομματικά στελέχη ως Συντονιστές στα Κέντρα φύλαξης προσφύγων και να αναθέτει την πληρωμή τους σε Μ.Κ.Ο. Δηλαδή, οι πολιτικοί διοικητές-στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πληρώνονται μέσω των Μ.Κ.Ο., οι οποίες συνυπάρχουν και λειτουργούν μέσα στα Κέντρα Φύλαξης, υπερασπιζόμενες προφανώς τα δικά τους συμφέροντα και επιδιώξεις, έχοντας ως υπαλλήλους τους κομματικά στελέχη που όρισε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ως υπευθύνους των Κέντρων! Κι αν τα συμφέροντα των Μ.Κ.Ο. συγκρούονται με αυτά των προσφύγων ή της τοπικής κοινωνίας, ο Συντονιστής-υπάλληλος των Μ.Κ.Ο. τι θα υπερασπιστεί; Φυσικά και των εργοδοτών του, των Μ.Κ.Ο.
Όταν συγκεντρώθηκαν οι Σύλλογοι Γονέων του Πολυκάστρου για να συζητήσουν με τους υπευθύνους για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής, άκουσαν έκπληκτοι τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ να τους λέει πως ο εμβολιασμός των προσφυγόπουλων στα Κέντρα Χέρσου και Νέας Καβάλας ολοκληρώθηκε και πως είχε ανατεθεί σε Μ.Κ.Ο. γιατί το κράτος δεν μπορούσε να κάνει τους εμβολιασμούς! Δεν μπορούσε το ελληνικό κράτος, με δυο νοσοκομεία και δυο κέντρα υγείας στο νομό, να εμβολιάσει 400-500 προσφυγόπουλα, που εγκαταστάθηκαν εδώ και εννιά μήνες στα δυο Κέντρα και το αναθέσαμε αυτό το έργο σε Μ.Κ.Ο. Και αυτό το υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του κρατικού φορέα που έχει την ευθύνη της δημόσιας υγείας στη χώρα. Αφήστε που δεν γνώριζε τι έλεγε. Ανέφερε πως ο εμβολιασμός ολοκληρώθηκε αμέσως μετά τη διάλυση του καταυλισμού της Ειδομένης, όπου και εκεί έγινε εμβολιασμός από Μ.Κ.Ο. Κι όταν οι γονείς αντέδρασαν έντονα και αμφισβήτησαν το ρόλο και τη σοβαρότητα των Μ.Κ.Ο. ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ απάντησε πως ο εμβολιασμός στα δυο Κέντρα ολοκληρώθηκε από σοβαρές Μ.Κ.Ο., από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους Γιατρούς του Κόσμου. Βγήκε και ο Συντονιστής και είπε πως έγινε μόνο ο πρώτος εμβολιασμός κι αυτός τον Αύγουστο κι έγινε μπάχαλο στην αίθουσα από τους γονείς. Ποιον και τι να πιστέψεις. Τελικά όλα όσα ειπώθηκαν ήταν λάθος ή έκρυβαν σκοπιμότητες. Γράψαμε προχθές πως οι εμβολιασμοί στα δυο Κέντρα έγιναν τον Ιούλιο από κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού Φινλανδίας και πως ακόμη δεν έγινε η δεύτερη δόση του εμβολιασμού στα παιδιά!
Θερίζει η ηπατίτιδα Α’ στο Κέντρο Νέας Καβάλας και αυτό έχει να κάνει με τις συνθήκες υγιεινής, τα λύματα μέσα στα βροχόνερα που παίζουν τα προσφυγόπουλα, από το αν είναι καθαρό το νερό που πίνουν, τα γεύματα, τη διαμονή τους. Όταν σοβαρές ανθρωπιστικές και εθελοντικές οργανώσεις υποστήριζαν και υποστηρίζουν πως τα Γκέτο Συγκέντρωσης Προσφύγων που έγιναν και ετοιμάζονται δεν είναι η λύση, αλλά θα πρέπει η φιλοξενία των προσφύγων να γίνεται σε κατοικίες μέσα σε πόλεις και χωριά, κάποιοι τους χλεύαζαν, τους απαξίωναν ή και τους απειλούσαν. Γιατί; Μα πολύ απλά γιατί η λύση αυτή αντιστρατεύονταν στα δικά τους συμφέροντα. Γιατί η διαπλοκή και η διαφθορά σ’ αυτήν τη χώρα δεν έχει να κάνει μόνο με 5-6 καναλάρχες, αλλά διαχέεται παντού και πάντα.
Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Υποδοχής Προσφύγων Οδυσσέας Βουδούρης κατήγγειλε σημεία και τέρατα. Τα οποία βεβαίως μεταφράζονται σε εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουν και θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι εν καιρώ κρίσης, φτώχειας και ανεργίας.
Τι ακριβώς κατήγγειλε; Πως στα Κέντρα που στήνονται (βλέπε και Χωρύγι) θα τοποθετηθούν κοντά 4000 προκάτ σπίτια με τον διαγωνισμό να οδηγείται φωτογραφικά σε απευθείας ανάθεση. Πως σκόπιμα αυξάνεται στα χαρτιά ο αριθμός των προσφύγων που διαμένουν στα Κέντρα κι αυτό βεβαίως έχει να κάνει με προμήθειες, διατροφή και πάει λέγοντας. (Θυμάστε που στη συγκέντρωση του Χωρυγίου ο Συντονιστής διαβεβαίωνε πως στο Χέρσο μοιράζεται φαγητό για 1800 άτομα και μετά από λίγες ημέρες μάθαμε πως στο Κέντρο διαμένουν 1000 πρόσφυγες. Που πήγαν οι 800;)…
Η μελέτη που έγινε για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στη χώρα έδειξε πως ο νομός Κιλκίς θα πρέπει να φιλοξενήσει 600 πρόσφυγες. Τόσοι μας αναλογούν. Όπως φαίνεται κοντά 150 πρόσφυγες διαμένουν σε κατοικίες στο νομό μας και πολύ σύντομα ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί και θα φθάσουμε τους 300. Δηλαδή με έναν καλό συντονισμό, θα μπορούσαμε να φθάσουμε στους 600 πρόσφυγες σε πόλεις και χωριά του νομού. Σε ανθρώπινες συνθήκες, μέσα στις τοπικές κοινωνίες και με τα όποια οικονομικά οφέλη να διαχέονται στις τοπικές αγορές. Γιατί αυτή η διαμονή σε σπίτια χρηματοδοτείται όπως χρηματοδοτούνται και τα «Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Προσφύγων».
Θα περίμενε κανείς από μια Αριστερή κυβέρνηση (ή έστω ανθρωπιστική) να προωθήσει με πάθος αυτήν τη λύση και επιλογή. Αντί αυτής της άποψης προχωράμε στο νομό στην κατασκευή ενός Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Προσφύγων (χωρίς τα εισαγωγικά) στο πουθενά, σε μια άγονη γραμμή, μέσα στο λασπότοπο των σιταροχώραφων του Χωρυγίου. Προσωρινά για δυο χρόνια και για 1000 άτομα, όπως διαβεβαίωσε τους κατοίκους του Χωρυγίου ο Συντονιστής των Κέντρων. Προσωρινά και για δυο χρόνια στήνουμε ένα χωριό σε ξένο χωράφι που νοικιάσαμε από ιδιώτη –γνωστό του γνωστού- μ’ ένα βαρύ τίμημα, εκεί όπου αμερικάνικη εταιρεία είχε στήσει αποθήκες πυρομαχικών, για να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες του πολέμου!
Το περιέγραψε πολύ εύστοχα η αντιδήμαρχος Έργων Κιλκίς και υπεύθυνη για το προσφυγικό από πλευράς δήμου, Ελένη Αναστασιάδου, στο άρθρο που δημοσιεύσαμε στα μέσα Σεπτεμβρίου: «…Προκαλούμε τον όποιον έχει την ειδικότητα και την ενασχόληση με ανθρώπινες υπάρξεις να εκφέρει άποψη για την καταλληλότητα αυτού του χώρου (σ.σ.: το ιδιωτικό χωράφι του Χωρυγίου), για τον οποίο θα δαπανηθούν εκατομμύρια, άσχετα αν αυτά προκύπτουν από το Ελληνικό Κράτος ή από την Ύπατη Αρμοστεία. Γιατί σε τελική ανάλυση οι χρηματοδότες, των οποίων η πρώτιστη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ψυχή, θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα το είχαν απορρίψει. Σε αυτό το σημείο λοιπόν μπαίνουν ιδιαίτερα ανησυχητικοί προβληματισμοί από όλα τα παραπάνω.
Στις διαδικασίες αυτές εμπλέκονται κύκλοι ιδιωτικών συμφερόντων που φαίνεται να είναι πολύ κοντά σε αυτούς που από  αρμόδια θέση διαχειρίζονται τα ζητήματα των προσφύγων. Οι ίδιοι κύκλοι προκάλεσαν την απομάκρυνση των εθελοντών από την δομή του Χέρσου και την δυσφήμισή τους…»
 Ονοματίστε το όπως θέλετε, διαπλοκή, διαφθορά, σκάνδαλο πολιτικό, οικονομικό και πάει λέγοντας. Η ουσία είναι πως στον τόπο αυτό όλοι θα πρέπει να… ζήσουν, και οι μεγαλοεργολάβοι που θα στήσουν τα σπίτια, και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θα ταΐζουν τους πρόσφυγες στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης, και οι Μ.Κ.Ο. που θα πουλάνε ευαισθησία, και οι υπάλληλοί τους, και…
Πως όμως όλες οι εξουσίες, «πράσινες», «γαλάζιες», «κόκκινες», πολύχρωμες, μονόχρωμες, κατορθώνουν να έχουν το ίδιο επιχείρημα απέναντι σε καταγγελίες και κατηγορίες: «Όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα»!
Δεν είναι όλοι ίδιοι. Η εξουσία και η καρέκλα τους κάνει ίδιους. Μα τόσο ίδιους!