Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020, 5:32:06 μμ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 23:54

Η επόμενη μέρα για τον λαό

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης

Τελείωσαν λοιπόν και αυτές οι εκλογές με το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα να εκφράζει, και μέσω της κάλπης, τη μεγάλη δυσαρέσκεια και οργή του λαού για τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (που επεδίωξαν να είναι ξανά στην εξουσία, σαν τους δολοφόνους που επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος για να σκεπάσουν τα ίχνη τους δολοφονώντας συνεχώς κι άλλους) και για όσα κόμματα συνεργάστηκαν μαζί τους, που τον βύθισαν στη φτώχεια και την ανεργία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.


Το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε κάτω από την πίεση ενός ισχυρού ρεύματος άμεσης κυβερνητικής εναλλαγής. Επικράτησε η λογική «ποια κυβέρνηση - ποιος διαπραγματευτής», πάντα μέσα στα αντιλαϊκά τείχη της ΕΕ, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του λαού.

 

Έχει ενδιαφέρον να δούμε
τι ψηφίσαμε:
Και πρώτα-πρώτα να δούμε την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής (μέσα σε παρένθεση ο αριθμός των βουλευτών πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) που ήταν: ΝΔ129 (127), ΣΥΡΙΖΑ 71 (71), ΠΑΣΟΚ 33 (28), ΑΝΕΛ 20 (12), ΔΗΜΑΡ 17 (9), ΚΚΕ 12 (12) και ναζιστική Χρυσή Αυγή 18 (16).
Δηλαδή στην προηγούμενη Βουλή πριν τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρχαν 25 βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τα κόμματά τους και συγκρότησαν δύο ομάδες. Τους 17 ανεξάρτητους βουλευτές και τους 8 εντελώς ανεξάρτητους βουλευτές. Η ΝΔ έχασαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και πήραν βουλευτές από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες με μόνη σταθερή δύναμη αυτή του ΚΚΕ με τους 12 βουλευτές.

 

Όλοι με όλους
Έτσι με, με τον Κουβέλη να τα σπάνει με τον Τσίπρα και να πηγαίνει με τους «Οικολόγους»,  με τον Παπανδρέου να τα σπάνει με τον Βενιζέλο και να κάνει δικό του κόμμα, με τον Δημαρά να μην τα βρίσκει με τον Καμμένο, με τον Βενιζέλο να λοξοκοιτά τους Τσίπρα και Κουβέλη και να  έχει διαρκή «κονέ» με τον Σαμαρά, με τον Σαμαρά ενώ έχει διαρκές «κονέ» με τον Βενιζέλο να γλυκοκοιτάζει «κατά Θεοδωράκη μερέα» με το Θεοδωράκη να είναι έτοιμος να «συναγελάζεται» με όλους,  τις μεταγραφές των πολιτικών λες και είναι αθλητές που αλλάζουν ομάδες και με τη δημιουργία των ψευδοκομμάτων, πλάι στα δύο κόμματα που κυβερνούν τη χώρα σχεδόν ένα αιώνα και φυτρώνουν σαν τα ζιζάνια μέσα στα χωράφια, φτάσαμε στις εκλογές της 25ης Γενάρη.

Ποιους ψηφίσαμε;
ΣΥΡΙΖΑ
Ήταν  γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούνταν από «Συνιστώσες», «Τάσεις», «Φράξιες». Έτσι, για παράδειγμα,  είχαμε την «Κομουνιστική Τάση» τις δυνάμεις της «Αριστερής Πλατφόρμας», την «Σοσιαλιστική τάση» που ίδρυσαν οι Μητρόπουλος, , Κουρουμπλής, Κοτσακάς, Τσουκαλάς (πρώην σύμβουλος του Κ. Σημίτη είχαν ιδρύσει την «Σοσιαλιστική Συνιστώσα»…
Παράλληλα είχαμε τις προσχωρήσεις από το παλιοΠΑΣΟΚ όπως οι πρώην σύμβουλοι και υπουργοί του Γ. Παπανδρέου, ο Κρ. Αρσένης, η Λ. Κατσέλη, Κοτζιάς, Ρουμπάτης κ. ά.

 

Μνημονιακή: η νέα
Συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ
Λούκα Κατσέλη: Υπουργός Οικονομίας και Εργασίας της κυβέρνησης Παπανδρέου. Έχει δηλώσει: «Το πρώτο Μνημόνιο το ψήφισα και θα το ξαναψήφιζα και τώρα».
Παναγιώτης Κουρουμπλής: ψήφισε το Μνημόνιο Ι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Οδυσσέα Βουδούρης: ψήφισε το Μνημόνιο Ι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μετά πήγε στη ΔΗΜΑΡ, και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Θεόδωρος Παραστατίδης: ψήφισε το Μνημόνιο Ι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής υπερψήφισε το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ψήφισε όλους τους αντιλαικούς νόμους, καταψήφισε το Μνημόνιο ΙΙ, αλλά ξαναγύρισε στο ΠΑΣΟΚ και επανεκλέχθηκε βουλευτής. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Θεοδώρα Τζάκρη: Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια και Υφυπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Ψήφισε και τα τρία Μνημόνια!
Αυτοί και…άλλοι αποτέλεσαν το αδοκίμαστο ΣΥΡΙΖΑ. Αδοκίμαστο;

 

Ε όχι και αδοκίμαστο!
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αδοκίμαστο κόμμα. Δοκιμάστηκε ήδη πολύ καλά ως Διοίκηση ή συν-Διοίκηση στις πάλαι ποτέ Νομαρχίες, τις Περιφέρειες  και τους Δήμους. Στο Δήμο Δραπετσώνας - Κερατσινίου, πατώντας πάνω στην απόγνωση και την ανέχεια χιλιάδων ανέργων, η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να βάλει τέλος στη μόνιμη σταθερή εργασία και τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να προσλάβει 485 εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις, συμβάσεις έως 135 ημερομίσθια το χρόνο, συμβάσεις ακόμα και με 5 ημερομίσθια το μήνα! Ενώ στο Δήμο Περάματος έκλεισε το μοναδικό δημόσιο Βρεφικό Σταθμό, ψήφισε τον προϋπολογισμό που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη δημοτική αρχή της ΝΔ, έχει αρχίσει απολύσεις στις καθαρίστριες των σχολείων και πάει λέγοντας.
Οι «μνημονιακοί» βουλευτές που έχει μαζέψει στα ψηφοδέλτιά του, έχουν ασκήσει εξουσία.
Με το πρόγραμμά του στη Θεσσαλονίκη και τα διαπιστευτήριά του απέναντι στον ΣΕΒ, στους εφοπλιστές (βλέπε Σίτι του Λονδίνου) και στις ενώσεις του κεφαλαίου ανά τον κόσμο (Λίμνη Κόμο, Τέξας κ.α.), στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ,
Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί σε μια σειρά από κράτη της ΕΕ (π.χ., Ιταλία, Γαλλία) αλλά και εκτός ΕΕ (π.χ., ΗΠΑ), με τους χιλιάδες ανέργους, αστέγους, που ζουν με ψίχουλα. Ενώ στην GUE/NGL, εργαλείο του μορφώματος που λέγεται Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στο οποίο ένα από τα πρώτα βιολιά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, στήριξαν τον πόλεμο στη Λιβύη, την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, την υπονομευτική εκστρατεία ενάντια στην Κούβα, δεν καταδίκασαν την επέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία κ.ά.

 

Η νέα Συγκυβέρνηση
Έτσι σχηματίστηκε η νέα συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, ένα κόμμα της Δεξιάς με αρκετές ακροδεξιές απόψεις, με τον Τέρενς Κουίκ και την Ραχήλ Μακρή και άλλα «αστέρια». Μεταξύ αυτών που υπουργοποιήθηκαν και τα λεγόμενα «Παιδιά του Χαρίλαου». Που είσαι Χαρίλαε να καμαρώσεις το στελεχικό, τότε,  μέλλον του κόμματος…
Οι αντιδράσεις άρχισαν από μέσα. Η «κομμουνιστική τάση» του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι είναι ατόπημα η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, με μακροσκελέστατη ανακοίνωση, που αναφέρει μεταξύ άλλων. «Οι δυνάμεις της «Αριστερής Πλατφόρμας», της κύριας τάσης της αριστεράς του κόμματος, δεν πρέπει να δεχθούν τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και να συμπορευθούν με την Τάση μας και όλη την αριστερή βάση του κόμματος, στην υπεράσπιση της μοναδικής πολιτικά και ταξικά σωστής επιλογής, δηλαδή της επιδίωξης μιας σοσιαλιστικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ».
Το αντιλαϊκό σκηνικό της «επόμενης μέρας» ξετυλίγεται από τα επιτελεία και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, καθώς και από το ΔΝΤ. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η παράταση του μνημονίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». Στο εσωτερικό, «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει και ο ΣΕΒ, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και η ευρωπαϊκή ένωση βιομηχάνων (BUSINESSEUROPE).

Να δείτε που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει σε λίγο ότι δεν μπορεί να σκίσει τα Μνημόνια γιατί είναι από “PRETTY COLLANT»

Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν είναι το ίδιο, διαφέρουν από ιστορική, ιδεολογική και πολιτική αφετηρία. Βεβαίως, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη διαχείριση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και σ' αυτήν που υπόσχεται να κάνει η νέα συγκυβέρνηση. Η στρατηγική κατεύθυνση, όμως, που θα καθορίσει τη ζωή του λαού, δεν αλλάζει. Αλλωστε, ανάλογο σκηνικό ζήσαμε και μετά τις εκλογές του 2009, με τη γνωστή εξέλιξη...
Η ενισχυμένη παρουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στη νέα Βουλή θα αποτελέσει ανάχωμα απέναντι στην ηθική κατρακύλα και απέναντι στις πολιτικές εκείνες που θέλουν, ανοιχτά ή καλυμμένα, τα βάρη να συνεχίσουν να τα πληρώνουν αυτοί που πληρώνουν χρόνια τώρα.
 
Η τρίτη θέση της Φασιστικής-
Ναζιστικής Χρυσής Αυγής
Αποτελεί ντροπή και ασέλγεια στην ιστορική μνήμη, η Τρίτη θέση που κατέλαβε το φασιστικό-ναζιστικό- εγκληματικό μόρφωμα Χ.Α. (πανελλαδικά και στο νομό), που αποδεικνύει ότι ουδείς δεν  πρέπει να υποτιμά την αποτελεσματική ικανότητα της ιδεολογικής επιδημίας του φασισμού να εισχωρεί με την δημαγωγία του στην κοινωνική συνείδηση. Ειδικά σε συνθήκες φτώχειας, εξαθλίωσης και σήψης, Το 6,3% της Χρυσής Αυγής δεν την καθιστά λιγότερη ναζιστική απ’ ό,τι είναι. Περισσότερα προσεχώς…

 

Ο «Κλικλής» του ΠΑΣΟΚ
Γ.Α.Π. ο νέος «Κλικλής» του ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι της γενιάς μου θα θυμούνται τον «Κλικλή», το Σοφοκλή Βενιζέλο που διέλυσε το κόμμα του μεγάλου (με όλες τις διαφωνίες μας) αστού πολιτικού πατρός του Ελευθερίου Βενιζέλου που τουλάχιστο διπλασίασε την Ελλάδα. Έτσι και ο Γ.Α.Π. διέλυσε το κόμμα του πατέρα του Α.Γ.Π. επίσης μια ισχυρή προσωπικότητα αστού πολιτικού, που τουλάχιστον στα 3-4πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟκ έκανε αλλαγές. Όπως έλεγε ο Χαρίλαος «Αλλαγές γίνονται, αλλαγή δεν γίνεται».