Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020, 2:46:07 μμ
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 21:15

Η πρώτη ήττα Μητσοτάκη

Συντάκτης:

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

 

Τον χειρότερο εαυτό της αντέγραψε η Νέα Δημοκρατία ενώ βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία του δέχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη δημοσιοποίηση των νέων διοικητών-αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας.
Πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη περί αξιοκρατίας και επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι σε θέσεις ευθύνης η επιλογή μόνο σε αξιολογικά κριτήρια θα υπακούει, πριν συμπληρωθεί εξάμηνο από την ανάληψη της εξουσίας ο κ. Κικίλιας με την ανακοίνωση των νέων διοικητών-υποδιοικητών στα νοσοκομεία της χώρας κάνει φανερό σε όλους τους πολίτες πως η "αποκατάσταση" των κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί βαρύτερο κριτήριο από επιστημονικούς τίτλους, σπουδές, και βιογραφικά.


Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι νέοι διοικητές αποτελούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, από εκείνα που διακρίθηκαν στην προσήλωσή τους στην κομματική δράση, είτε απέτυχαν να εκλεγούν σε εκλογές (εθνικές,αυτοδιοικητικές) κ.ο.κ
Δάσκαλοι, επαγγελματίες ποικίλης δράσης, επιχειρηματίες (προφανώς όχι ιδιαίτερα επιτυχημένοι καθώς κανείς δεν αφήνει δουλειά στρωμένη...), καθηγητές κ.α. ανακοινώθηκαν για να διοικήσουν τα νοσοκομεία της χώρας.
Τουτ΄ αυτό συνέβη και στο Κιλκίς όπου για τη θέση του διοικητή επιλέχθηκε ο κ. Γιάννης Ανδρίτσος, πτυχιούχος φυσικής αγωγής (έχει πάντως μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον τομέα της υγείας) και του υποδιοικητή ο κ. Ηλίας Ζάχαρης γεωλόγος. Αμφότεροι κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με έντονη ενασχόληση στον χώρο της τοπικής - περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Δεν έχουμε να προσάψουμε τίποτε στους δυο νέους διοικητές. Μπορεί εξάλλου να αποδειχθούν επιτυχημένοι. Ωστόσο η επιλογή Κικίλια έχει τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε. Αντί αξιοκρατίας πρυτάνευσε η επαγγελματική "αποκατάσταση" κομματικών στελεχών.
Και φαντάζει ειρωνική αν όχι κατά το κοινώς λεγόμενον "δούλεμα" του πολιτών η διαβεβαίωση Κικίλια πως αν οι νέοι διοικητές δεν πιάνουν τους στόχους θα αντικαθίστανται άνευ αποζημίωσης.
Όταν στην χώρα μας υπάρχουν εκατοντάδες, άν όχι χιλιάδες, νέοι άνεργοι πτυχιούχοι με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σε σχολές διοίκησης μονάδων υγείας, κι όταν μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό για να βρουν αξιοπρεπή εργασία, φαντάζει τραγικό Έλληνας υπουργός Υγείας να επιβραβεύει "κομματάρχες" άσχετους με το αντικείμενο και ταυτόχρονα να ομνύει στην αξιοκρατία.
Σε κάθε περίπτωση αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να διατηρήσει την δική του αξιοπιστία οφείλει πάραυτα να τον απολύσει. Χωρίς αποζημίωση. Και να αναθεωρήσει την απόφαση Κικίλια. Εκτός κι αν εφαρμόζει δική του πολιτική, οπότε...
Σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη ήττα του πρωθυπουργού. Από εκείνες τις ήττες που δεν αφήνουν το στίγμα τους στις πρώτες σφυγμομετρήσεις. Αλλά από εκείνες που "κλείνουν κομματικά σπίτια" στο τέλος της τετραετίας.
ΥΓ: Το επιχείρημα "κι οι άλλοι τα ίδια έκαναν" είναι για μικρά παιδιά. Πρώτον επειδή δεν έχει καμιά σημασία τι έκαναν οι άλλοι. Οι μνήμονες αναγνώστες θα θυμούνται πόσες φορές κακίσαμε την αλλαγή διοικητών σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης. Λες και τα κρατικά νοσοκομεία αποτελούν κομματικά λεία προς διανομή.
Και δεύτερον κανείς δεν νομιμοποιείται να αντιγράφει τα χειρότερα όταν διασαλπίζει τα καλύτερα.