Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 9:46:29 μμ
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 10:26

Η χαρά των λίγων

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κιλκίς.                 

Κάθε εποχή έχει την ηθική και τη λογική της. Η πορεία ενός έθνους είναι ανάλογη με τη φιλοσοφία που υιοθετεί. Η σχεδόν μονοφωνική ενημέρωση από την πλειοψηφία των ΜΜΕ διαμορφώνει και την ανάλογη νοοτροπία. Η φιλοπατρία χωρίς τη θυσία είναι έννοια μισή. Λειψή και η δημοκρατία χωρίς τη δικαιοσύνη. Η αγάπη, η θυσία, η ελευθερία έχουν αξία, όταν έχεις κάπου να τα χαρίσεις. «Ζωή σου είναι ό,τι έδωσες» λέει ο Σεφέρης.

 

Στην πολιτική περισσότερο στοχοποιούνται όσοι με την έντιμη στάση τους χαλάνε την «πιάτσα». Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλλει τέλη  στα «κανάλια» για τις συχνότητες που τις εκμεταλλεύονταν για δεκαετίες τζάμπα, είχε σαν αποτέλεσμα να στραφούν αυτά εναντίον του και να γίνουν διαπρύσια φερέφωνα της πολιτικής, που τα χρηματοδότησε και αδρά μάλιστα. «Ο σκύλον μερ' τρώει εκεί υλάζ» λέει μια ποντιακή παροιμία. Το σκυλί εκεί που τρώει, εκεί γαβγίζει. Το ρήμα «υλάζ» της ποντιακής από το αρχαίο ρ. υλακτώ = γαβγίζω). 

Από το μέλλοντα του ρήματος άγω, το «άξω», παράγεται το επίθετο άξιος. Άξιοι είναι αυτοί που βγάζουν τη χώρα από τον οικονομικό μαρασμό στο δημιουργικό ξέφωτο. Αυτοί που την αναβαθμίζουν ποιοτικά κι όχι αυτοί που την καταποντίζουν σε χρέη δισεκατομμυρίων, που θα κουβαλούν οι επόμενες γενιές για αιώνες  και, που ενδεχομένως, θα την εξαναγκάσουν σε νέα πτώχευση. Από το επίθετο «άξιος» και το ρήμα «κρατώ», έχουμε και τη λέξη αξιοκρατία. Αξιοκρατία όμως χωρίς κριτήρια αξιών δεν υφίσταται. Υφίσταται, μόνο, όπου υπάρχει ΑΣΕΠ, σύγκριση βιογραφικών και  πανελλαδικές εξετάσεις. Οι παρακαμπτήριες οδοί βλάπτουν την αξιοκρατία.

Η κυβέρνηση με το νέο αντεργατικό της νόμο, δείχνει να αγνοεί τον εργαζόμενο, καθώς οδηγεί τη χώρα πίσω στον μεσαίωνα. Αντίθετα με αυτή την εργασιακή πολιτική η Σουηδία με την εφαρμογή της εξάωρης εργασίας προσπαθεί να σταθμίσει τα οφέλη της. Στην ίδια κατεύθυνση της εξάωρης εργασίας κινείται και η Φινλανδία. Η χθεσινή ημέρα στη βουλή (16-6-2021) ήταν η χειρότερη στην ιστορία των εργασιακών δικαιωμάτων. Μας στέλνει πίσω εργασιακά στην αποικιοκρατία.

Και το κακό είναι διπλό, όταν αυτοί που αποφασίζουν για τις ζωές μας χρωστάνε εκατομμύρια στο ελληνικό κράτος ως κόμμα και ως ιδιώτες! Κανονικά, κόμματα που έχουν χρέη στο κράτος, δεν θα έπρεπε να πολιτεύονται, αν προηγουμένως δεν τα εξοφλήσουν. Είναι παράλογο αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα να ψηφίζουν πτωχευτικούς νόμους και να χάνουν εξαιτίας τους οι μικροχρεώστες τα σπίτια τους, ενώ οι ίδιοι ως μεγαλοχρεώστες να αγοράζουν αεροπλάνα πολυτελείας για τη χλιδάτη μετακίνησή τους!    

Όπου η ιδεολογία έρχεται σε σύγκρουση με την βιοτροπία (η λέξη είναι ομηρική και σημαίνει τρόπος ζωής), δεν βοηθούν τα μεγάλα λόγια. Η μεγαλαυχία δεν αποτελεί πολιτικό γνώρισμα για τη δημοκρατία. Όπως οι δάσκαλοι, έτσι και οι πολιτικοί πρέπει να αποτελούν μιμητικά πρότυπα για την κοινωνία. Κάποιοι που στα μαθητικά τους χρόνια δεν διακρίθηκαν ως μαθητές και φοιτητές δεν δικαιούνται ως βουλευτές να το «παίζουν» παντογνώστες. Διάβασα πρόσφατα ότι μετά από 42 χρόνια σπουδών πήρε το πτυχίο του ένας βουλευτής και στελέχωσε πάραυτα το κράτος των δήθεν «αρίστων», των «παπατζήδων» και των μπαταχτσήδων του Δημοσίου.

Μέσα σ' αυτό το περιπαιχτικό αλαλούμ καλείται η Αριστερά, ενωμένη κι όχι διηρημένη, να αναλάβει τις ευθύνες της για τη χώρα, νοικοκυρεμένα και συγκροτημένα. Με σύνεση και γνώση έχοντας τα μάτια του νου και της ψυχής ανοιχτά. Με στάση δυναμική αλλά κι ανεκτική μαζί στην κριτική, διαποτισμένη από πατριωτικά ιδανικά. Μια Αριστερά που δεν θα στρουθοκαμηλίζει,  αλλά που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα με παρρησία.

Όπως δεν μπορεί να προοδεύσει μια ομάδα χωρίς  παίκτες, δεν μπορεί και να προοδεύσει  και ένα φιλεργατικό κόμμα χωρίς  την εργαζόμενη κοινωνία. Αν δεν δραστηριοποιηθεί η Αριστερά αυτοδιοικητικά σε περιφερειακό και σε δημοτικό επίπεδο, δεν πρόκειται να κάνει μεγάλα βήματα. Τα αποτελέσματα από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι αρκετά αποκαρδιωτικά. Αυτό το θέμα θα έπρεπε να απασχολεί τα στελέχη της. Η νίκη στις εθνικές εκλογές συνδέεται άμεσα με την ισχυρή αυτοδιοικητική παρουσία. Οι τοπικές εκλογές είναι προκριματικές για τις εθνικές. Με ποσοστά της τάξης των 5-6% σε δημοτικές εκλογές, οι εθνικές δεν κερδίζονται. Ούτε φυσικά κερδίζονται με δελτία τύπου.

 Η ζωή στην κοινωνία θέλει οράματα συλλογικά. Θέλει ενιαία κοινότητα χαράς και λύπης, λέει ο Σωκράτης. Η δημοκρατία  απαιτεί σύγκλιση της πλειοψηφίας  στα κοινά ζητήματα. Οι κοινοί στόχοι απαιτούν κοινούς προσανατολισμούς. Κοινή πορεία από ξεχωριστούς δρόμους δεν γίνεται.  Αν θες ως λαός να πας συλλογικά μπροστά θυμήσου:  «Η χαρά των ολίγων είναι η διάσπαση των πολλών¨.