Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022, 1:18:29 μμ
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 21:51

«Κερνάμε»... Εμποροπανήγυρη

Το τελευταίο διάστημα στους σκοτεινούς διαδρόμους του μυαλού μου ένα δίλημμα αναζητά απάντηση: «Κερνάμε Κιλκίς» ή Εμποροπανήγυρη;


Από την άλλη πάλι, επιχειρώντας να απαντήσω στην ερώτηση με ερώτηση: γιατί θα πρέπει να επιλέξει κάποιος το ένα από τα δύο; Μπορούν να υπάρχουν αυτόνομα και τα δυο στο πλανητικό σύστημα του Κιλκίς. Ακόμη ακόμη, θα μπορούσαν να συνυπάρξουν, εις σάρκα μιαν; Θάταν η πιο διπλωματική απάντηση στο δίλημμα, αλλά ίσως και η πιο αισιόδοξη και φιλόδοξη.
Γιατί, τι οφείλει να είναι τελικά μια «εμποροπανήγυρη»; «Δημόσια αγορά σε τοπικό πανηγύρι», διαβάζω στο λεξικό. Πανηγύρι εμπόρων ή εμπορικό πανηγύρι.
Τι δεν μπορεί να είναι; Αυτό που βιώνουμε κάθε χρόνο στο τσικνοπνιγμένο Κιλκίς: Μια εμποροπανήγυρη του… Δενδροποτάμου! Δεν έχω τίποτα με τους αγαθούς κατοίκους του Δενδροποτάμου, αλλά δεν νομίζω πως κάτι προσφέρουν στους κιλκισιώτες οι δεκάδες πάγκοι που αναπτύσσονται από αυτούς κατά μήκος και πλάτος της εμποροπανήγυρης, μαζεύοντας το χρήμα των κιλκισιωτών (μαύρο κατάμαυρο, άνευ αποδείξεων δηλαδή) επί πέντε ημέρες, σε πάγκους με παντόφλες, παντελόνια, πιτζάμες, σώβρακα και πάει λέγοντας!
Γιατί βρε αδελφέ, ο δήμος του Κιλκίς δεν βάζει έναν όρο: στην Εμποροπανήγυρη του Κιλκίς θα εκθέσουν μόνο επιχειρήσεις και μικροπωλητές του νομού Κιλκίς.
Με αυτόν τον όρο και μόνο προστατεύουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τουλάχιστον το όποιο «μαύρο» χρήμα μένει εντός. Νάχουμε ένα πανηγύρι των εμπόρων του Κιλκίς και όχι του… Δενδροποτάμου. Τρώμε που τρώμε την τσίκνα, ας ενισχύσουμε τουλάχιστον την τοπική οικονομία. Και ο δήμος του Κιλκίς είναι ο πρώτος που μπορεί και οφείλει να το κάνει.
Ετσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η πραγματική εμποροπανήγυρη του Κιλκίς είναι το «Κερνάμε Κιλκίς», με τις αδυναμίες και τις δυνατότητες βελτίωσής του. Είναι αυτό όμως που δίνει την εικόνα της τοπικής οικονομίας.
Οφείλουν λοιπόν, οι δήμοι Κιλκίς και Παιονίας, η Περιφερειακή ενότητα Κιλκίς και το Επιμελητήριο Κιλκίς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν από τώρα το τι θα κάνουν την επόμενη χρονιά. Με σύνεση, με συνεννόηση και με όραμα.
Θα ήμουν ευτυχής αν δω το κέντρο του Κιλκίς κατά την Εμποροπανήγυρη να γεμίζει από τα περίπτερα του «Κερνάμε Κιλκίς" και άλλα τόσα κιλκισιωτών επιχειρηματιών και όχι των μικροπωλητών του Δενδροποτάμου. Νάχουμε μια Εμποροπανήγυρη που θα κερνά Κιλκίς και Παιονία, που θα αναδεικνύει και θα στηρίζει την τοπική οικονομία.