Quantcast
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023, 7:03:23 μμ
Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 20:07

Κοίτα ποιοι μιλάν

Του Κώστα Πινέλη

Προεκλογικά, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλοι μηχανισμοί του συστήματος, του κεφαλαίου,  επένδυσαν στο φόβο, στην τρομοκράτηση του λαού (όπως πάντα άλλωστε), αλλά ο κόσμος ψήφισε, για «μισή ελπίδα», αλλά με ολόκληρη την οργή, την απελπισία για όσα πέρασε όλα τα τελευταία χρόνια. Μετεκλογικά τα ίδια κόμματα, οι ίδιοι μηχανισμοί μας «κουνούν το χέρι». «Να δείτε τι θα πάθετε τώρα» και μας πουλάνε πατριδοκαπηλεία, εθνοσωτηρλίκι,  Κοίτα ποιοι μιλάνε! Τα κόμματα του συστήματος, της δυστυχίας του λαού.

Τα  κόμματα υπηρέτησης του συμφέροντος της ελληνικής πλουτοκρατίας. Όπως πάντα άλλωστε. Που μετά την τουρκοκρατία, με την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, άλλοτε  προσδένονταν  στο ρώσικο, το αγγλικό, ή το γαλλικό άρμα, άλλοτε στο βρετανικό, το αμερικάνικο, πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άλλοτε στο γερμανικό πρόσφατα, και τούμπαλιν. Η ελληνική Δεξιά, είτε ως Λαικό Κόμμα, είτε ως ΕΡΕ, είτε ως ΝΔ και τα κόμματα του Κέντρου (η άλλη Δεξιά). Προσκυνημένοι, συμβιβασμένοι, υποτελείς, με συνεχείς παραχωρήσεις στη ξενοκρατία, στους  μεγάλους «φίλους και συμμάχους». Υποχωρήσεις και παραχωρήσεις και στα οικονομικά και στα εθνικά θέματα που αρκετές φορές έφτασαν στα όρια της ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑΣ.  

 

Διαπραγμάτευση για ποιον;
Διαπραγματεύεται λέει σκληρά η συγκυβέρνηση με τους εταίρους μας σε όλα τα μέτωπα (σιγά να μην σκιστούν οι δαντέλες τους). Όμως οι διατυπώσεις όπως: «Κάθε καλόπιστος Ελληνας πολίτης θέλει να πετύχει η διαπραγμάτευση» ή οι αναφορές περί «πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την προώθηση των ελληνικών αιτημάτων» και διάφορα άλλα, σκόπιμα, δείχνουν ότι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι θα δεχτούν πλύση εγκεφάλου, για να στηρίξουν αυτήν τη διαπραγμάτευση που γίνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Αλήθεια για ποιο πράγμα μιλάνε, λοιπόν; Η όλη συζήτηση περί «τέλους της τρόικας» αφορά κόντρες για το ποιοι μηχανισμοί των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με ποια σύνθεση, θα εποπτεύουν την υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων («μεταρρυθμίσεων» στην ορολογία των αστικών επιτελείων...) που έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο. Τι ρόλο, δηλαδή, θα έχουν η Κομισιόν, η ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ (κατ' επέκταση οι ΗΠΑ). Το «ψητό», βεβαίως, των αντιθέσεων αυτών βρίσκεται στη διαπάλη εντός και εκτός της ΕΕ, με εμφανή παρέμβαση των ΗΠΑ, για το μείγμα διαχείρισης.
Κανείς από όλους αυτούς δε μιλά για «τέλος» της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου που συναποτελούν την τρόικα.
Κανείς τους δε μιλά για «τέλος» της συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτούς τους οργανισμούς, μέσω της οποίας θωρακίζεται η εξουσία της εγχώριας αστικής τάξης και το διαρκές ξεζούμισμα του λαού.
Για το χρέος οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι και η λύση που προτείνεται πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει αυτό το οποίο έλεγε και η προηγούμενη κυβέρνηση και στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ασκούσε κριτική».
Η ουσία είναι ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει πρόγραμμα και αυτό το λένε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης. Αν το πρόγραμμα αυτό ονομαστεί κάπως αλλιώς και όχι μνημόνιο ή αν επιτηρείται όχι από τους υπαλλήλους της τρόικας αλλά από μηχανισμούς εποπτείας που έχει φτιάξει η ΕΕ, αυτό δε συνιστά αλλαγή υπέρ του λαού
Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, η συγκυβέρνηση δε δεσμεύεται για ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, για ουσιαστική αποκατάσταση των απωλειών του λαού κατά την περίοδο της κρίσης. Αντιθέτως, δεσμεύεται για την προάσπιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πρωτογενή πλεονάσματα που εξασφαλίζουν στο λαό «λιτό βίο».

 

Και πριν αλέκτωρ…
Σε μια σειρά ζητήματα π.χ. τα 751 ευρώ ήδη έχουν μπει «αστερίσκοι και υποσημειώσεις.» θα δοθούν, λένε τώρα, σιγά-σιγά, «πε το γουσούλ» που λέμε και οι Ανατολικορωμυλιώτες. Και αφού λέει πρώτα συμφωνήσουν οι…»κοινωνικοί εταίροι» και το επιτρέψει η οικονομία της χώρας. Μάλιστα. Οι …»κοινωνικοί εταίροι». Αλλά ταυτόχρονα, λένε, θα εξασφαλίσουν φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις, ευνοϊκό διακανονισμό χρεών στις επιχειρήσεις για να τις καλοπιάσουν και βέβαια οι διευκολύνσεις προς το κεφάλαιο θα φορτωθούν και αυτές στην τσέπη του λαού.
Καταλάβαμε, καταλάβαμε. Εξ άλλου έχουμε σχετική εμπειρία…

 

Και πριν αλέκτωρ…2
Τελικά, τρεις ημέρες κράτησαν οι λεονταρισμοί της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του νέου υπουργού Εξωτερικών απέναντι στην ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας, καθώς την τέταρτη ημέρα η κυβέρνηση συντάχθηκε με την ΕΕ και ψήφισε τις ίδιες κυρώσεις προς τη Ρωσία μ' αυτές που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομα κι άλλες. Έτσι η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζει την υπογραφή της σε μια απόφαση που είναι πλήρως ενταγμένη στα επιθετικά σχέδια των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών και των ενεργειακών πόρων της περιοχής, με θύματα τους λαούς, ανάμεσά τους και τον ελληνικό λαό».

 

Ο «σύντροφος» Πάνος
 Σύντροφο αποκαλούν τον Πάνο Καμμένο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ και πολλά χρόνια), διότι απ' όταν ήταν υπουργός Ναυτιλίας, τον έβγαζαν, λέει,  βόλτα στα τσιπουράδικα και στα κουτούκια του Πειραιά οι κουκουέδες ναυτεργάτες και τον χάλασαν». τρία χα, χα ,χα και δύο χι, χι. Ο κόκκινος Πάνος. Ο… κοκκινόΠανος. Σαν τον άλλο κόκκινο Πάνο, τον Παναγιωτόπουλο, (αυτός για άλλο λόγο).
Θυμίζουμε απλώς ότι ο Καμμένος, ως υφυπουργός Ναυτιλίας, υπηρέτησε επάξια τα εφοπλιστικά συμφέροντα, τόσο που οι ναυτεργάτες τον είχαν χαρακτηρίσει «ατζέντη των εφοπλιστών».
Επίσης, είναι γνωστές οι θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπέρ των εφοπλιστών. Ενδεικτικά, να θυμίσουμε πως οι ΑΝΕΛ έχουν προτείνει την «άμεση μείωση του κόστους διατήρησης της ελληνικής σημαίας», και τη χορήγηση κινήτρων για την εγγραφή των πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο. Επίσης, τη δημιουργία «ελληνικής ναυτιλιακής πόλης», όπου το Δημόσιο θα παραχωρήσει δωρεάν στους εφοπλιστές για 99 χρόνια τα σχετικά οικόπεδα, και θα συμμετάσχει κατά 40% στο κόστος κατασκευής των απαραίτητων υποδομών.

 

Ο «σύντροφος» Πάνος 2
Να θυμίσουμε τι   έγραφε ο Δ. Παπαδημούλης για το κόμμα του Πάνου Καμμένου στο Twitter, τον Απρίλη του 2012: «Η διαδρομή και οι θέσεις του Πάνου Καμμένου τον τοποθετούν δεξιότερα της ΝΔ». Προφανώς, προσπαθούν να δικαιολογηθούν και στους εαυτούς τους με το «σύντροφος» Πάνος.

 

Ο Στάθης Παναγούλης και οι μνημονιακοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Περιμένουμε να διούμε εάν ο Στάθης Παναγούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θα αθωώσει τους μνημονιακούς βουλευτές που εκλέχθηκαν με το κόμμα του στο ειδικό δικαστήριο που έλεγε ότι θα στήσει, για όσους ψήφισαν τα Μνημόνια. Για να διούμε, α να διούμε…

 

Η ελπίδα…έρχεται
Ελπίδα, που είσαι; Έρχεσαι; Φτάνεις; Να μας πούνε τουλάχιστον που κε κα είναι. Μήπως κόλλησε σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, μήπως της συνέβη κάτι άλλο απρόοπτο…
Όχι δεν είμαστε ανυπόμονοι, οπαδοί του «όλα ή τίποτε». Ούτε «την έχουμε στημένη» να αποτύχει η κυβέρνηση για να χαρούμε ή να της κάνουμε επίθεση. Το έχουμε πει: θα στηρίξουμε κάθε μέτρο που πραγματικό στόχο θα έχει την ανακούφιση του λαού μας, που θα είναι προς την κατεύθυνση επίλυσης λαϊκών προβλημάτων.
Δεν είμαστε γρουσούζηδες. Είμαστε οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι στον κόσμο. Γι αυτό και αγωνιζόμαστε. Γι αυτό και αγωνιζόμαστε  και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Όπως για παράδειγμα, στην περίοδο 1989-1991 που έγινε η κοσμοϊστορική αλλαγή της ανατροπής του Σοσιαλιστικού Συστήματος και έγινε η διάσπαση του κόμματός μας.
Κατάλαβέ το αδελφέ: δεν είναι το πρόβλημά μας ότι ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν είναι κύρια αυτό. Ούτε ότι πιστεύεις στον κάθε ΣΥΡΙΖΑ ότι θα σου λύσει τα προβλήματα. Το πρόβλημά μας είναι που χαμηλώνεις τις απαιτήσεις σου, που ετοιμάζεσαι πάλι να περιμένεις, που ετοιμάζεσαι πάλι «να χαμηλώσεις τα φτερά», όπως τραγούδησε ο Μεγάλος Νίκος Ξυλούρης που σαν σήμερα 8 Φλεβάρη που γράφω αυτό το κείμενο, (πριν 35 χρόνια) σίγησε για πάντα.
Μην δικαιολογείς -ξανά- τα αδικαιολόγητα.
ΣΗΚΩ και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ όσα σου ανήκουν. Διεκδίκησε όσα σου πήραν.
Χωρίς αυτό, τίποτα. Απλά τίποτα..
Ξεπέρασε τον γαμημένο το φόβο σου. Σήκω όρθιος. Οργανώσου και διεκδίκησε, πάλεψε. Μην περιμένεις άλλο. Μην περιμένεις….