Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 10:22:31 πμ
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011 21:23

Κώστας Πινέλης : "Αιχμές"

pinelis
Μερικούς τους ενοχλεί γιατί, λένε,  παραβιάζουμε νόμους του κράτους όταν λέμε «δεν πληρώνουμε τα χαράτσια». Δεν τους ενοχλεί που οι αστικές κυβερνήσεις είναι οι πρώτες που δεν εφαρμόζουν  νόμους του κράτους με πρώτο τον πρώτο νόμο, το Σύνταγμα, τον καταστατικό χάρτη της χώρας που αυτοί ψήφισαν, ή τους εφαρμόζουν κατά το δοκούν.Για παράδειγμα:
√ Που δεν εφαρμόζουν το άρθρο 22 που αφορά το δικαίωμα στην εργασία και την υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών…σε αντίθεση αυτού επιδοτούν τις βιομηχανίες που αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες για να κατακτήσουν τις αγορές, «οι Μεγαλέξανδροι».
√ Δεν εφαρμόζουν το άρθρο 16 για τη δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της και για όλους…
√ Καταργούν ουσιαστικά τη δημόσια δωρεάν υγεία και την πρόνοια.
√ Δεν εφαρμόζουν το άρθρο 23 για τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής (πόσα εργοστάσια και χώροι δουλειάς έχουν σωματεία και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση;). οι περισσότερες απεργίες κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές, ενώ το Σύνταγμα λέει ότι η απεργία αποτελεί δικαίωμα…
* * *
Δεν πληρώνουμε λοιπόν, όχι γιατί «έτσι γουστάρουμε», αλλά γιατί δεν έχουμε. Κανένας δεν πρέπει να φοβηθεί και να σκύψει το κεφάλι. Η άρνηση πληρωμής είναι νόμιμη πράξη, γιατί τα χαράτσια είναι παράνομα και αντισυνταγματικά.
* * *
Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψε ότι ο μοναχικός δεν είναι τίποτε, οι πολλοί είναι η δύναμη, για το λόγο αυτό, για να έχει και πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, πρέπει να στηριχθεί από φορείς:
Όπως: ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ (ΘΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ;), ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ, ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ (ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ) ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΟΥΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ) ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΠΡΩΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ) ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ.
* * *
Ο κ. Κουκουλόπουλος (Ο Πάρις ντε) το είπε καθαρά: το μέτρο της λεγόμενης «εργασιακής εφεδρείας», αλλά και των απολύσεων θα εφαρμοστεί και στους Δήμους προκειμένου, όπως τόνισε, αυτοί να εξυγιανθούν. Μήπως θα έπρεπε από τώρα, έγκαιρα, να τοποθετηθούν δημόσια οι τοπικοί μας άρχοντες; Και βέβαια οι εργαζόμενοι στους δήμους  θα πρέπει να επαγρυπνούν. Τίποτε πλέον δεν είναι σίγουρο με το εργασιακό τους μέλλον…
* * *

Και μια που είπαμε για τους Δήμους: το κλείσιμο της 21ης Ιουνίου για να γίνουν εκδηλώσεις απέδειξε ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί η πεζοδρόμηση, σύμφωνα με το εξαίρετο σχέδιο που έγινε επί Δημαρχίας του φίλου Τάσου Αμανατίδη. Αλλά… τέλος πάντων κάποιες διοικήσεις δεν… τόλμησαν.
* * *
Όπως και τα κλιμακωτά τροφεία στους Παιδικού Σταθμούς, σύμφωνα με το εισόδημα,  που καθιερώθηκαν από τη σημερινή Διοίκηση είναι μια ανακούφιση. Όμως στόχος πρέπει να είναι η ολοκληρωτική κατάργησή τους και χρειάζεται αγώνας για αυτό από όλους μας.
* * *
Ας τελειώνουμε με την ελεεινή προπαγάνδα της κυβέρνησης της πολιτικής αγυρτείας και  αλητείας, αλλά και των αστικών κομμάτων ΝΔ, ΛΑΟΣ κ.λ.π. περί «δανείων που δίνει η τρόικα και που τα εξασφαλίζει η κυβέρνηση για να πληρώνονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι». Οι πτωχευμένοι, πλέον, μισθωτοί και συνταξιούχοι το βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο: Δεν είναι τα δάνεια μέσω των οποίων πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Είναι ο χρεοκοπημένος λαός που - με τους κομμένους μισθούς, τις κομμένες συντάξεις, τους κεφαλικούς φόρους, τα αλλεπάλληλα χαράτσια, τις χιλιάδες απολύσεις -πληρώνει τα δάνεια.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πως αισθάνονται; Αισθάνονται καλά; Εάν όχι, γιατί δεν παραιτούνται; Διαβάζω και κάτι ομιλίες τους στις εφημερίδες… πως το λένε οι Πόντιοι; «Άλλος εφουρκίουντουν κι άλλος έλεγεν ντ’ άσπρον κώλον εχ’».
«Εντείνεται η συζήτηση για τα σενάρια χρεοκοπίας της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας, το καλό (κούρεμα 50% και εντός ευρωζώνης), το κακό (κούρεμα με αποπομπή από το ευρώ), και το χειρότερο (ανεξέλεγκτη χρεοκοπία). Δεν πρέπει να εγκλωβίσει την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην επιλογή σεναρίων. Στο όνομα της χρεοκοπίας της καπιταλιστικής οικονομίας χρεοκόπησαν το λαό. Η χρεοκοπία είναι γεγονός, όχι λόγω αδυναμίας του κράτους να αντιμετωπίσει το κρατικό χρέος και τα δάνεια, αλλά λόγω οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού. Εμείς  από την έναρξη της κρίσης, σε αντίθεση με τα αστικά και οπορτουνιστικά επιτελεία που μιλούσαν για κρίση χρέους, μιλήσαμε καθαρά για οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης του καπιταλισμού, για αδυναμία παραπέρα επενδύσεων, για μείωση της παραγωγής και για αναπόφευκτη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, αντικειμενικά, ως διέξοδο στα πλαίσια του καπιταλισμού, άρα σε όφελος του κεφαλαίου. Πρωταρχικά καταστρέφουν την εργατική τάξη με την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση. Η λεγόμενη ελεγχόμενη χρεοκοπία, θεωρούν ότι λιγοστεύει τις απώλειες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Το μεγαλύτερο μέρος της χασούρας του κεφαλαίου φροντίζουν οι κυβερνήσεις να αντισταθμίζεται, αυτό υπηρετούν τα νέα μέτρα - φωτιά. Ο λαός να μην υποκύψει. Έχει τη δύναμη να βάλει φραγμό στα μέτρα, να τα εμποδίσει στην πράξη, να επιβάλει να πληρώσουν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, παλεύοντας για την ανακούφισή του, στη ρότα του αγώνα για λαϊκή εξουσία και οικονομία, με αποδέσμευση από την ΕΕ.
* * *
• Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Ο λόγος: έχουνε κιόλας φάει. (Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου)
• Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα 'ρθουν.
Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο λεν πως η τέχνη να κυβερνάς το λαό
είναι πάρα πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού..."
(Μπέρτολτ Μπρεχτ)