Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 6:48:10 πμ
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 16:20

Κώστας Πινέλης : "Αιχμές"

pinelis
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πρέπει να έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Τη στρατηγική αυτή, που οδήγησε σε αυτά τα μέτρα, δηλαδή της «ανάπτυξης», της «ανταγωνιστικότητας», των κατευθύνσεων του Μάαστριχτ, του κοινωνικού εταιρισμού, την υπηρέτησαν πιστά η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΕ και οι - πλην της ΔΑΣ - παρατάξεις στην ΠΟΕ - ΟΤΑ και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου.Τα παραδείγματα δεκάδες, από τον «Καλλικράτη», το ενιαίο μισθολόγιο, την επιδοματική λογική, έως το διαχωρισμό των εργαζομένων σε συμβασιούχους και μη, το κράτημά τους εκτός Συνδικάτων, έως το κάλεσμα αυτών των ηγεσιών προεκλογικά να ψηφίσει ο κλάδος το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Όλοι θυμούνται τι προσπάθειες έκαναν, ακόμη και βουλευτές και δήμαρχοι  για να μη ψηφιστεί η παράταξη της ΔΑΣ και ακόμη, όσοι συμμετείχαν, τι γινόταν στα Συνέδρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
* * *
Ακόμη και σήμερα αυτή η στρατηγική από τις συγκεκριμένες πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, δεν έχει εγκαταλειφθεί. Η σύγκρουση από τη μεριά τους αφορά επιμέρους στοιχεία αυτής της στρατηγικής. Εξακολουθούν να κάνουν λόγο για ανταγωνιστική καπιταλιστική οικονομία, για ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική, για δίκαιη κατανομή του πλούτου, για δίκαιες και όχι μονομερείς θυσίες και για άλλα τέτοια φαιδρά μεν, αποπροσανατολιστικά και επικίνδυνα δε.
* * *
Η εικόνα του κ. Καστανίδη με το μάτι γυάλινο, να απειλεί τους εργαζόμενους των ΟΤΑ ότι, όσοι απεργήσουν δε θα πληρωθούν και θα κινηθεί η διαδικασία απόλυσής τους, σας θύμισε τίποτε; Ελάτε, ελάτε, προσπαθήστε…
* * *
Εγώ που θυμήθηκα τότε… που μας έκανε το μεγάλο αριστερό και μας έλεγε στα «πηγαδάκια» ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει το σοσιαλισμό γιατί το ΚΚΕ είναι κόμμα αναχρονιστικό και παρωχημένο, ένα μόνο είπα: κρίμα σ’ εσέν Καστανίδη, ή στα Ανατολικορωμυλιώτικα Γιαζίκ (κρίμα).»: που είσαι νιότη πούδειχνες, πως θα γινόταν άλλος».
* * *
«Για το τι διαπραγματεύεται στην ΕΕ ο πρωθυπουργός δεν είπε ποτέ την αλήθεια κι ούτε πρόκειται να την πει. Η ομολογία του, όμως, ότι το 90% των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζει είναι επιλογές της κυβέρνησής του και ότι ήταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα, είναι πέρα για πέρα αληθινά. Αυτοί που το κρύβουν είναι οι ίδιοι που μαζί με την κυβέρνηση έκρυβαν ότι η ανεξέλεγκτη πτώχευση του λαού και η ελεγχόμενη κρατική χρεοκοπία είναι μονόδρομος για τα κόμματα του κεφαλαίου και την είχαν δρομολογήσει στην ΕΕ».
* * *
Ενώ κόβουν αποδοχές, και ρίχνουν τον λαό στη φτώχεια, η ακρίβεια καλπάζει… μου αρέσει που έκαναν και παρατηρητήριο τιμών! Να παρατηρούν πως ίπτανται οι τιμές και κάνουν ληστρικές καταδύσεις στις τσέπες των ανθρώπων των λαϊκών στρωμάτων. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λέει, με ερώτησή τους, ζητάνε από τη κυβέρνηση να προστατέψει τις αγορές μας! Μας δουλεύουν κιόλας…
* * *
Μετά τη θέσπιση του οράματος του Τζωρτζ-Τζέφρυ Παπάντριου, ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια, το επόμενο να είναι, ένας εργαζόμενος σε κάθε γειτονιά!!!
* * *
Αλήθεια πόσοι υποαπασχολούμενοι κάνουν ένα εργαζόμενο;
* * *
Ποιοι και γιατί απλώνουν χέρι και χτυπάνε το λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα το πιο οργανωμένο ΤΑΞΙΚΟ κομμάτι του, το ΠΑΜΕ; Για να σκεφθούμε, όλοι διαθέτουμε μυαλό. Εξ άλλου υπάρχει πια και μεγάλη εμπειρία.
* * *
Η «Κοινωνία των Πολιτών» δεν έκανε καμιά ανακοίνωση για τα προβλήματα που περνάει ο κόσμος γιατί, λέει, δεν κάνει πολιτική! Ναι είναι φιλανθρωπική οργάνωση…
* * *
Με τα «ανήκουμε στη Δύση» του Καραμανλή, με τα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» του Α Παπανδρέου, με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μητσοτάκη, με τη ψήφιση από όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου της «Συνθήκης του Μάαστριχτ» της μήτρας συνθήκης που γέννησε αυτή την πολιτική, με το όραμα της ΟΝΕ και του Ολυμπιακούς αγώνες του Σημίτη, με την «επανίδρυση του Κράτους» του Καραμανλή, με το «λεφτά υπάρχουν» του Γ. Παπανδρέου με τα «οράματά» τους για «σύγκλιση», με τα ψέματά τους και τις πολιτικές τους τα κόμματα των συμφερόντων του κεφαλαίου, σκλάβωσαν την Ελλάδα, την οδήγησαν στη σημερινή κατοχή από Αγορές, ΔΝΤ, Τρόικα και υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονών μας.
* * *
Πως το έγραψε ο Μακρυγιάννης; «…και έβαλε τον Σκούρτη να διοικήση και να οδηγήση και τους αρχηγούς της ξηράς ο θαλασσινός, απλός αξιωματικός – ούτε και της θάλασσας τον πόλεμον δεν τον γνώριζε καλά. Έλεγε των στεργιανών, «Όρτσα, πότζα!» Εκείνοι έλεγαν «Τι λέγει αυτός, γαμώ το καυλί τ’;» Τέλος πάντων ο πατριωτισμός όλων αυτεινών και της συντροφιάς τους, η ψύχωση της φατρίας και η διαίρεση κι’ ο εμφύλιος πόλεμος και η διχόνοια των μεγαλοκέφαλων Κωλέτη και Μαυροκορδάτου, δια να μην δοξαστή ο ένας και χάση ο άλλος, και το «όμως» του Σκούρτη και το «καυλί» των Ρουμελιώτων – ο Μπραΐμης μπήκε στη Πελοπόννησο και την έκαμε γη Μαδιάμ…»
* * *
Ο κόσμος καίγεται και οι ΠΑΣΟΚφύλακες… χτενίζονται. Μόλις ανοίξεις συζήτηση για το τι συμβαίνει σήμερα, στο γυρίζουν στον καλαματιανό. Θυμούνται τον Στάλιν, τον Ζαχαριάδη, το ΚΚΕ που δεν πρόσφερε τίποτε στον κόσμο και όλο λάθη έκανε..
θυμόμαστε, τότε που, κάθε φορά το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας γυρνούσε την πούτσα του ενάντια σε Ελλάδα και Κύπρο, με την κάλυψη ή ανοχή των Αμερικάνων και ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, λέγανε: «τι κάνει η Ρωσία, γιατί δεν βοηθάει»; Την ίδια στιγμή που ψήφιζαν μαζικά τα αστικά κόμματα-υπαλλήλους των δυτικών.
Ο Βάρναλης μας τόχε πει, χωρίς καμιά περιστροφή:
Να μην ακούω και να μη βλέπω να πατώ.
Να μη νογάω και να' χω το στόμα βουλωτό.
Να μη με φαρμακών' η μπόχα του καιρού μου.
Χωρίς αυτιά και μάτια, μύτη και μυαλό,
μουγκός να πηαίνω, όποτε μου 'ρθει, προς νερού μου,
κι άμα τσινάει ο Γάιδαρος να μη γελώ.
Και σα με καρυδώνουνε μουνούχο σκλάβο
οι Αμερικάνοι, εγώ να βλαστημάω το Σλάβο.
* * *
Αυτοί που έτη και έτη σας έλεγαν:»μην ψηφίζετε ΕΔΑ και ΚΚΕ, γιατί θα σας πάρουν τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα χωράφια και τα γαϊδούρια, τώρα σας τα παίρνουν αυτοί…
* * *
Τι πήγε να κάνει ο Σαμαράς στην Ευρώπη; Να πείσει τους ηγέτες της ΕΥΡΩδεξιάς να μας βοηθήσουν; Άσε μας ρε Σαμαρά…
* * *
Και ένα απόσπασμα από χρονογράφημα του ποιητή του λαού που, παρά τα πολλά χρόνια που πέρασαν,  δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του  σύμφωνα μ’ αυτά που ζούμε σήμερα:
«Μπάτε σκύλοι αλέστε...
Χρονογράφημα του Κ. Βάρναλη    
«- Ελα δω, ραγιά, που σε διατάζω.
- Και ποιος είσαι του λόγου σου, που λες ραγιά. Ελα συ εδώ.
- Κύριός σου είμαι. Ομολογιούχος. Πέσε!
- Και για ποιόνε με πήρες; Για Ελληνικό Κράτος;
- Πού το βρήκες το Ελληνικό Κράτος; Εμείς οι ξένοι είμαστε κράτος.
Κράτη εν κράτει, ομολογιούχοι, Ούλεν, Πάουερ, διομολογήσεις, ετεροδικίες, "σύμβουλοι"...
- Κι από μένα τι ζητάς;
- Να πλερώσεις!
- Τι να πλερώσω; Δεν ξέρω τίποτα. Εξ άλλου δεν έχω να πλερώσω.
- Ξέραν οι πρόγονοί σου πριν από εκατόν τριάντα χρόνια... Εθνικοί άνδρες ήσαν, εθνικά δάνεια κάνανε χάρις σ' εμάς τους... φιλέλληνες!
- Ποια δάνεια; Τα πλερώσαμε δέκα φορές ως τώρα. Μας χρεώνατε χίλιες λίρες και μας δίνατε στο χέρι εκατό. Οχι μονάχα μια φορά. Πάντα! Τρεις το λάδι τρεις το ξύδι κι έξι το λαδόξυδο. Η προμήθεια, τ' ασφάλιστρα, τα χρεώλυτρα, οι μεσιτείες, οι προκαταβολές των τόκων τρώγανε τη μάννα. Μ' αυτά τα πρώτα δυό "εθνικά δάνεια" φέρατε την Ελλάδα στα "πρόθυρα της καταστροφής".
- Δε σηκώνω κουβέντες. Πλέρω και βιάζομαι...
- Δε μούμεινε λάδι.
- Θα σφίξουμε λιγάκι το μάγγανο και θα βγάλεις. Θα βγάζεις, όσο και να σε στίβουμε. Κι όσο περισσότερο σε στίβουμε και βγάζεις, τόσο περισσότερο γίνεσαι άγγελος της ελευθερίας, διότι δεν σου μένει... κουκούτσι να νογάς τι σου γίνεται και τι σου μέλλεται...»

Άντε καλό κούρεμα1 προσοχή μόνο μας βάλουν τη μηχανή βαθιά και μας πάρουν και την πέτσα…