Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020, 9:49:03 πμ
Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014 11:29

Κώστας Πινέλης : Αξιολογήσεις υπαλλήλων

Συντάκτης:

pinelis
Αξιολογήσεις υπαλλήλων: τι θα κάνουν οι δημοτικές αρχές, οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα;Κάνουμε λόγο για την περίφημη «Αξιολόγηση» των εργαζομένων στους δήμους και το δημόσιο.
Με το νόμο 4250/26-3-14 «Διοικητικές απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων ΠΔ 318/1992 (Α’ 161) και λοιπές ρυθμίσεις», που ψηφίστηκε πρόσφατα, προωθείται η αξιολόγηση των εργαζομένων. Η αξιολόγηση αποτελεί εργαλείο που δεν υπηρετεί  τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση έρχεται με την αξιολόγηση να χειραγωγήσει και να τρομοκρατήσει με αυταρχικότερα εργαλεία τους εργαζόμενους δημοσίους υπαλλήλους.
Τους σκοπούς αυτούς υπηρετούν οι ποσοστώσεις (βαθμολόγηση ποσοστού 15% των υπαλλήλων με βαθμούς 1 έως 6) και οι κατηγοριοποιήσεις, που επιβάλλονται με τον  ν. 4250/14 και τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Θέλουν το 15% των υπαλλήλων να παίρνει το δρόμο της απόλυσης, να τίθεται σε κατάσταση ομηρίας.
Θέλουν να καταργούν τμήματα και Διευθύνσεις, να υποβαθμίζουν άλλα, να αξιολογούν δηλαδή τις Δημόσιες Δομές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους, την ολόπλευρη εφαρμογή της σχέσης κόστους - οφέλους, το κυνήγι του κέρδους.
Ο νέος νόμος δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Οι εργαζόμενοι κάθε μέρα, επί έτη και έτη ελέγχονται για τη δουλειά τους και από τους υπηρεσιακούς και από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.
Οι Διοικήσεις των Δήμων του νομού, να μην υπακούσουν στις εντολές της κυβέρνησης, να μην εμφανιστούν βασιλικότεροι του βασιλέως στο όνομα της «νομιμότητας». Να μη σταλεί καμία διαπιστωτική πράξη για αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζομένων, να καταργηθεί δηλαδή ουσιαστικά  ο νόμος στην πράξη.
Εάν το θέμα έρθει στα δημοτικά συμβούλια του νομού, να πάρουν θέση όλες οι δημοτικές παρατάξεις, να καταδικάσουν και να απαιτήσουν να καταργηθεί ο νόμος 4250/14, ο οποίος με την αξιολόγηση των υπάλληλων στους  δήμους φέρνει την κατάργηση και το ξεπούλημα υπηρεσιών και γεμίζει τη δεξαμενή των ανέργων»
Οι εργαζόμενοι των δήμων αποφασιστικά και ενωτικά να αντιδράσουν να μην παρασυρθούν στον κανιβαλισμό και στην ανθρωποφαγία που τους οδηγούν, στην λογική «να φάω τον άλλο για να σωθώ εγώ»
Καμιά εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ που και τώρα ψάχνουν συμμαχίες με υπουργούς και δημάρχους και μιλούν για «καλές αξιολογήσεις». Να αφήσουν τους μαχανάδες. «Όταν βλέπεις τον λύκο, δεν ψάχνεις το ντορό του». Δεν υπάρχει καλή και κακή αξιολόγηση. Δράση τώρα!

Για τις κοινωνικές δομές
των δήμων
Πρόκειται για κοινωνικές δομές, όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ), το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Βρεφονηπιακοί Σταθμοί που λειτουργούν με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ  και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες που εξυπηρετούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα. Οι κοινωνικές αυτές δομές απειλούνται με κλείσιμο κυρίως λόγω της διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης και γιατί ένα μέρος του προσωπικού τους που λήγει η σύμβασή του ή συνταξιοδοτείται, δεν αναπληρώνεται.
Οι Δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια «να κουνήσουν τον κ—ο τους» και μετά τις προεκλογικές φανφάρες, να απαιτήσουν να εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση άμεσα η χρηματοδότησή τους για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους.

Σύλλογος Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων-διοργάνωσης εκδρομών και εκδηλώσεων.
Δεν λέμε. Δεν είναι κακό οι συνταξιούχοι μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, να απολαμβάνουν κάποια πράγματα που πρέπει να είναι δεδομένα. Εκτός, ας πούμε από μια σύνταξη που θα τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια (αυτό δεν το έχουμε πια με τις περικοπές), τη δωρεά υγεία κ.λ.π., να ψυχαγωγούνται με τη διοργάνωση εκδρομών και εκδηλώσεων. Αλλά μήπως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο να συμμετέχουν στους αγώνες, στις κινητοποιήσεις για τα συμφέροντά τους, για την προάσπιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους; Από τον Σύλλογο των συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων, τόσα χρόνια δεν είδαμε μια τέτοια πρωτοβουλία, ούτε καν μια σχετική ανακοίνωση, πόσο μάλλον συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.
Για παράδειγμα, στην πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων της 19 Ιούνη στην Αθήνα, στην οποία  συμμετείχαν όλες οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων και δεκάδες Σύλλογοι και Σωματεία δεν έπρεπε να συμμετέχουν;
Αλλά φαίνεται η πλειοψηφία του ΔΣ ως νέοι Ηρακλείς, στηρίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και όσα άλλα κόμματα έχουν την ίδια λογική. Για τον λόγο αυτό δεν τροποποίησαν το καταστατικό ούτως ώστε να μπορούν να είναι μέλη και συνταξιούχοι των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Μην μπουν κομμουνιστές και τους χαλάσουν τη νερόβραστη σούπα…
Α και με την ευκαιρία σας το λέμε καθαρά: είναι παράνομη η εγγραφή ως μελών στο Σύλλογο σας, συνταξιούχων των ΟΤΑ «ως φίλων»! και η καταβολή συνδρομών από αυτούς, γιατί δεν καλύπτονται από το καταστατικό, όπως είναι μη νόμιμο είτε ψηφίσουν στις εκλογές, είτε δε ψηφίσουν.  

ΠΑΟΚ και υποσχέσεις για ρύθμιση χρεών και προπονητικό
Περίοδος μεταγραφών και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ παρακολουθούν τις εξελίξεις και περιμένουν την, με σωστό (επιτέλους) προγραμματισμό, ουσιαστική ενίσχυση της ομάδας σε θέσεις που έχει πράγματι ανάγκη.
Όμως αυτό που «καίει» πραγματικά τους φίλους του  ΠΑΟΚ, είναι να τηρηθεί η υπόσχεση που δόθηκε επανειλημμένα από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση των χρεών, τα οποία ο μεγαλομέτοχος «Ιβάν ο τρομερός», είναι διατεθειμένος να πληρώσει. Και όχι μόνο. Να ανοίξει ο δρόμος με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δημιουργηθεί το σύγχρονο, προδιαγραφών μεγάλων ομάδων σύμφωνα με την μακέτα, αθλητικό κέντρο.
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που όπως λένε οι παραπολιτικές πηγές, δέχθηκε και με αυτή την προοπτική την πρόταση Σαμαρά και εκλέχθηκε ευρωβουλευτής, καλείται να παίξει αποφασιστικό ρόλο. Να σημειωθεί ότι οι ΠΑΟΚτσήδες και για τον λόγο αυτό τον τίμησαν δεόντως με την ψήφο τους. Ήλθε πρώτος σε ψήφους μεταξύ των ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων στους θεωρούμενους ΠΑΟΚτσήδικους νομούς, όπως: Α΄και Β΄ Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Σερρών, Δράμας, Πέλλας, Κοζάνης, Κατερίνης, Καστοριάς Χαλκιδικής και σε πολλούς άλλους στις πρώτες θέσεις. Στον νομό μας στο Κιλκίς  ήρθε επίσης πρώτος με κοντά 4.000 ψήφους.