Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 11:36:21 μμ
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 15:39

Κώστας Πινέλης : Βολές κατα Ριπάς


pinelis
Εδώ και πολλές μέρες απεργούν οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής» και πολλών άλλων επιχειρήσεων στη χώρα, αλλά στα ΜΜΕ «τσιμουδιά»…* * *
Βαθιά αντιλαϊκός, ληστρικός είναι ο προϋπολογισμός του 2012 της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Καρατζαφέρη. Την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια, δεν έχουν λεφτά για πετρέλαιο, φαΐ, γιατρό, παιδικό σταθμό, που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, ο νέος προϋπολογισμός με ομοβροντία από μέτρα οδηγεί παραπέρα στη φοροεξόντωση και εξαθλίωση. Υπάρχει πια θέμα επιβίωσης του λαού.
* * *
Καλλιεργούν συνείδηση ότι «όλοι σε ένα καράβι είμαστε» στη φτώχεια, στη δυστυχία και στην αθλιότητα ζει ο λαός, αλλά και οι καπιταλιστές «δεν περνάνε καλύτερα», ζουν «το δικό τους δράμα!».
* * *
Θυμόμαστε όλοι τους πανηγυρισμούς όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ, όταν ψηφίστηκε η «Συνθήκη του Μάαστριχτ», την εικόνα του Σημίτη να κάνει την πρώτη ανάληψη από ΑΤΜ μετά την είσοδό μας στη ζώνη του Ευρώ, έχοντας δίπλα του περιχαρή τον Παπαδήμο, τον σημερινό «σωτήρα» μας πρωθυπουργό. Ε ρε μεγαλεία!
Για να τα πετύχουμε όλα αυτά μας ζητούσαν συνεχώς θυσίες. «Λιτότητα» ζητούσε ο Καραμανλής. Σε «σταθεροποιητικό πρόγραμμα» μας έβαλε ο Α. Παπανδρέου. Θυσίες κάναμε για να μπούμε στη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Για «Ένα σημίτη» μας έδινε αύξηση ο Σημίτης. «Για ένα κουλούρι» ο Καραμανλής. Θυσίες κάναμε για να παραμείνουμε. Θυσίες τώρα για να μην μας διώξουν από την ΟΝΕ και τη ζώνη του ευρώ.
Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν έχουμε αντιληφθεί τι ήταν η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου η ΕΕ και βλέπουμε που καταντήσαμε. Η Χώρα μας χρεοκοπεί ελεγχόμενα και εμείς, τα λαϊκά στρώματα, πτωχεύουμε ανεξέλεγκτα!
* * *
Η ζούγκλα της εργασίας. Μεροκάματα 20-30 ευρώ, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς ασφάλιση. Μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία. Την ‘επίσημη» ανεργία την «βγάζουν» σε ποσοστό 18,2% για το λόγο ότι η μερική απασχόληση, η «μαύρη» και εκ περιτροπής απασχόληση αγγίζει το 50%!
* * *
Ο ΛΑΟΣ ο ιδεολογικός απόγονος του Μεταξά, της Μακρονήσου και των χουντικών, το Kόμμα του Κ. Πλεύρη του ιδρυτή της ομάδας «Κόμμα της 4ης Αυγούστου», του υποστηρικτή του Λεπέν Βορίδη, του Γεωργιάδη και των άλλων ρατσιστών και σωβινιστών και βέβαια του Καρατζαφέρη που δήλωσε ότι «είναι με την 21η Απριλίου, αλλά όχι με την 22α».
Με αυτό το κόμμα έκαναν συγκυβέρνηση η Ν.Δ. η «Δημοκρατική δεξιά» και το «Σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα δηλαδή που εφάρμοσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την πολιτική που μας έφτασε εδώ. Άντε και σ’ ανώτερα! Πάρτε και το έκτρωμα της «Αριστεράς», τη «Δημοκρατική Αριστερά» του Κουβέλη  που ούτως ή άλλως «ερωτοτροπεί» με το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ, για να κάνετε ένα μεγάλο «πατριωτικό» μέτωπο για να «σωθεί» η Ελλάδα!
* * *
Πως το λέει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης στο θεατρικό έργο που παίζεται στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος; Την είδατε τη διαφήμιση στην ΕΡΤ3;
Δείχνει ηθοποιούς να σκάβουν ένα λάκκο, οπότε εμφανίζεται ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης που παίζει το ρόλο της θρυλικής πόντιας γιαγιάς, που υποδυόταν από τους «Άγαμους Θύτες», και ρωτάει: «Τι σκάβετε εδώ; Ξέρω εγώ τι σκάβετε. Ομαδικούς τάφους για τους συνταξιούχους. Το θυμάμαι από την κατοχή. Όι μανούλα μου οι Γερμανοί ξανάρχονται».
* * *
«Υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις, - ενεργειακές ύλες και μεταλλευτικός πλούτος, συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ένα ορισμένο επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας, μόρφωση και εξειδίκευση εργατικού δυναμικού - που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της λαϊκής οικονομίας, της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος. Το ζήτημα της ριζικά διαφορετικής οργάνωσης της παραγωγής, των κοινωνικών υπηρεσιών, όλης της οικονομίας και κοινωνίας απαιτεί την κατάργηση της καπιταλιστικής και τη θεμελίωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας.
Ο λαός να αγωνιστεί για να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, να κοινωνικοποιηθεί η γη, οι μεγάλες επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα και το συγκεντρωμένο εμπόριο. Στηριγμένη σε αυτές τις σχέσεις, να αναδιαρθρωθεί η αγροτική παραγωγή με κίνητρα συγκέντρωσής της αρχικά σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς.
Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός, με επιστημονικά εργαλεία, σχεδιασμός και ο εκτεταμένος εργατικός λαϊκός έλεγχος, θα απελευθερώσει μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, θα εξαλείψει την ανεργία, θα διασφαλίσει την ιεράρχηση και ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, πρώτα απ' όλα την πλήρη κάλυψη των βασικών, π.χ. διατροφής, λαϊκής στέγης, Παιδείας, Υγείας - Πρόνοιας, έργων υποδομής.
Η διεύρυνση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων θα συμβάλει στην ουσιαστική συμμετοχή τους στον εργατικό λαϊκό έλεγχο που θα ξεκινά από τις παραγωγικές μονάδες με εκλεγμένους και ανακλητούς αντιπροσώπους και θα επεκτείνεται σε κάθε κλάδο και περιοχή. Στα εκλεγμένα και ανακλητά όργανα εξουσίας θα μετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στις παραγωγικές μονάδες και θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή συνεταιρισμένων, φοιτητών, συνταξιούχων. Στο ανώτατο όργανο εξουσίας για το σύνολο της χώρας, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι επίσης δε θα είναι μόνιμοι αλλά ανακλητοί.
Παράλληλα, η λαϊκή εξουσία θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από την κατάργηση των στρατιωτικών δαπανών για τα ιμπεριαλιστικά - επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, από την πραγματική και ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους, από την κατάργηση των πολύμορφων πακέτων στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων και των τραπεζών. Αυτή είναι η συντριπτική υπεροχή της εργατικής λαϊκής εξουσίας, για τη διασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας απέναντι στο γερασμένο μονοπωλιακό καπιταλισμό, όπου τα σχέδια που υλοποιούνται είναι των διαφόρων ομίλων και τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου, τα οποία ανταγωνίζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία.
Μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να ξεπεράσει ανισομετρίες στην ανάπτυξη των περιφερειών στο εσωτερικό της χώρας. Η λαϊκή εξουσία είναι η μόνη που μπορεί να κάνει πράξη αμοιβαία επωφελείς εμπορικές ανταλλαγές με άλλους λαούς, άλλες λαϊκές οικονομίες, να εξαλείψει το φαινόμενο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην αξιοποίηση φυσικών πόρων της θάλασσας και της γης.
Μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να διασφαλίσει ότι ο λαός θα είναι νοικοκύρης στον τόπο του, καθώς και την αποδέσμευση απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Είναι υποκριτικές και αποπροσανατολιστικές οι κορόνες κατά της τρόικας και της «μόνιμης επιτροπείας» που ζητούν διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο της ΕΕ και της αστικής εξουσίας.
Οι λεγόμενες «εκχωρήσεις» κυριαρχικών δικαιωμάτων γίνονται από τους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης, όταν συμβάλλουν στην προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και όταν είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση της συμμετοχής του κράτους σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Συνειδητά εκχώρησε στο παρελθόν κυριαρχικά δικαιώματα η άρχουσα τάξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ώστε να θωρακίσει τα κέρδη και την εξουσία της, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σήμερα οξύνθηκαν οι αντιθέσεις μέσα σε αυτές τις συμμαχίες».
Αυτή είναι η άλλη πρόταση. Η πρόταση που προβάλει το ΚΚΕ για την έξοδο απ’ την οικονομική κρίση.