Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 3:51:18 μμ
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 09:28

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

Δεν θα ξεγελάσουμε τον λαό όπως ο Καραμανλής, είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης στο Κιλκίς. Το ξέρουμε, το ξέρουμε. Θα τον ξεγελάσετε όπως ξέρετε εσείς ως ΠΑΣΟΚ. Με τα «σύντροφοι και συντρόφισσες», με τα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και με την «πράσινη ανάπτυξη».
Π
Εδώ «πήρε φωτιά ο κώλος μας» και αυτοί έχουν σαν πρώτο μέλημα τους, την… «πράσινη ανάπτυξη». «Άντε να πρασινίσουμε, και πράσινα να σμίξουμε, κι από την πρασινάδα μας να φάει κι αγελάδα μας» που τραγούδησε και ο «γελωτοποιός της Ρωμιοσύνης» ο Χάρυ Κλιν.
Π
Και μια που το αναφέραμε και για να μη ξεχνιόμαστε, ας θυμηθούμε μερικά «φιλολαϊκά» μέτρα, που πάρθηκαν τον καιρό που ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ  και δε «ξεγελούσε» το λαό όπως η «επάρατος» Δεξιά. Διαβάστε «κατορθώματα» των κυβερνήσεων Σημίτη (έργατα και δουλείας) που λένε και οι Πόντιοι, για να μην πάμε πιο παλιά...
Π
«Συνέχεια της διάλυσης του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος που άρχισε με τον νόμο Σιούφα και συνεχίστηκε με τον νόμο Ρέππα. Ψήφιση του ληστρικού συστήματος της διαδοχικής ασφάλισης τον Φλεβάρη του 2004. Ψήφιση του αντεργατικού νόμου για τη «μερική απασχόληση». Καθιέρωση της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας και της εργασίας με συμβάσεις και με ΤΕΒΕ. Κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ανοχή της τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς και της απαγόρευσης από τους εργοδότες της ύπαρξης ταξικών Σωματείων. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και του μεγάλου κεφαλαίου. Ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας με αποτέλεσμα να δίνουν πολλά δις. οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι για να έχουν περίθαλψη, φάρμακα κ.λ.π. Ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Παιδείας, με αποτέλεσμα να πληρώνει ο εργαζόμενος κόσμος «ένα κάρο λεφτά» για να σπουδάσει τα παιδιά του. Ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας. Κλοπή των αποταμιεύσεων του Ελληνικού λαού με το «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου». Συμμετοχή στον  πόλεμο που εξαπέλυσαν οι Αμερικάνοι και Νατοϊκοί ιμπεριαλιστές ενάντια σε Σερβία, Πακιστάν, Αφγανιστάν. Παράδοση του Οτσαλάν, τα «Ίμια» και το «ευχαριστούμε τους Αμερικανούς». Αυτά και άλλα πολλά και διάφορα «ων ουκ έστιν αριθμός».
Π
Θέλετε, κ. Σκανδαλίδη,  να ζητήσετε «άφεση αμαρτιών» από τον Ελληνικό λαό και να ανοίξει ο δρόμος για ευρύτερες συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων, όπως διατυμπανίζετε και εσείς; Είναι πολύ απλό: Να βγείτε και να πείτε ότι θα πάρετε πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων Σημίτη (και Καραμανλή μετά το Μάρτη του 2004). Και ακόμη ότι θα απειθαρχήσετε σε όλες τις αντιλαϊκές-αντεργατικές «ντιρεκτίβες» της ΕΕ, του ΔΝΤ κ.λ.π. θα το κάνετε; Σιγά μην το κάνετε. Αφού την ίδια πολιτική έχετε και εσείς. Απλώς λαϊκισμό κάνετε, μιλώντας γενικά και αόριστα και παράλληλα δίνετε εξετάσεις στα αφεντικά ότι θα είστε καλύτεροι διαχειριστές από τη ΝΔ. Και με το «Σύντροφοι και συντρόφισσες».
Π
Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στους δήμους μια επιστολή του Προέδρου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), καλώντας τους να συμμετάσχουν στο «Σύμφωνο των Δημάρχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας». Αυτό που έχουμε να πούμε κατ’ αρχήν, είναι ότι πρόκειται για μια κεντρικά μεθοδευμένη, ευρείας έκτασης προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζομένων μέσω «δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης» για τη «στήριξη των πολιτικών» που περιλαμβάνουν από το σχολείο μέχρι τους τοπικούς φορείς και τις ενώσεις. Περισσότερα για το θέμα προσεχώς σε αποκλειστικό άρθρο.
Π
Και μια που μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Αντιδήμαρχος  Παύλος Μωυσίδης πήρε κάποιες θετικές πρωτοβουλίες, μέσα στα πλαίσια του τομέα που του έχει ανατεθεί από το Δήμαρχο. Δείχνει να έχει άποψη και να θέλει να λύσει προβλήματα. Για να δούμε…
Π
Πάντως δεν κάνουμε οξεία κριτική στους Δημάρχους γιατί δεν λύνουν όλα τα προβλήματα. Ξέρουμε ότι δεν μπορούν, γιατί δεν έχουν επαρκή οικονομικά. Αυτό που τους καταλογίζουμε, είναι ότι, έχουν συμβιβαστεί με αυτή τη κατάσταση και δε διεκδικούν όσα δικαιούται η Τ.Α. σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχει. Πάντως, όμως μερικά ζητήματα είναι από τα βασικά και αυτονόητα που πρέπει να λύσουν οι αιρετοί άρχοντες του τόπου όπως, (καθαριότητα, πράσινο, χώροι άθλησης, παιδότοποι κ.λ.π.). όμως για να λυθούν αυτά, πρέπει να υπάρχει ιεράρχηση και σχέδιο. Υπάρχει; Μάλλον όχι. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να έχει γίνει επέκταση του Σχεδίου Πόλης του Κιλκίς και να μην έχουν προβλεφθεί χώροι για όλες αυτές τις λειτουργίες…
Π
«Τι πρέπει να  προσέξουμε στις εκπτώσεις», μας ενημερώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς. Για το μείζον θέμα της μεγάλης διαφοράς στις τιμές των ειδών ευρείας λαϊκής κατανάλωσης στην αγορά του Κιλκίς σε σχέση με αυτήν της Θεσσαλονίκης, που φτάνει έως και 50%, θα μας πει κάποια στιγμή τίποτε ο Εμπορικός Σύλλογος; Όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει: τι είναι αυτό που ανεβάζει τόσο τις τιμές σε μια τόσο μικρή απόσταση (ένα τσιγάρο δρόμος);
Π
Αλήθεια οι αιρετοί μας άρχοντες «πήραν χαμπάρι» τι χαμός γίνεται στους εργασιακούς χώρους του νομού;  Κι αν πήραν χαμπάρι, γιατί «ποιούν την νήσσαν»;
Π
Σε  όσους, υποκριτικά, ασχολούνται με το γιατί το ΚΚΕ δεν θα δεχθεί ποτέ να δώσει ονόματα όσων το ενισχύουν, εκτός εάν το θέλουν οι ίδιοι, αφιερώνω εξαιρετικά  το ποίημα του ποιητή Φώντα Λάδη,  «Έστειλα στο Κόμμα».
Π
«Έστειλα στο Κόμμα/ δέκα μάρκα ακόμα/ μη γράψουν τ’ όνομά μου/ μον’ τ’ αρχικά μου.
Όχι πως φοβάμαι/ -τι εργάτης θάμαι- / για τόσα όμως δεν κάνει/ να χαλάν μελάνι/ τα πολλά σαν πάρτε/ τ’ όνομά μου βάλτε / και πλάνο και τομέα/ και με κεφαλαία.».
Π
Αντισταθείτε! Αυτό είναι το μήνυμα των καιρών και επίκαιρο, αυτό που έγραψε ο πολέμιος του Ναζισμού Μάρτιν Νιμέλερ. (αφιερωμένο και αυτό εξαιρετικά).
Π
«Πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές και δεν ύψωσα τη φωνή μου. Γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.
Μετά ήρθαν για τους σοσιαλιστές και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν σοσιαλιστής.
Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.
Μετά ήρθαν για τους Εβραίους και δεν ΄ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν Εβραίος.
Μετά ήρθαν για μένα, και δεν είχε μείνει κανείς να υψώσει τη φωνή του για μένα…»
Π
Και ένα τελευταίο: Στα 17 χρόνια που είμαι στο Κιλκίς , έχω δημοσιεύσει στο τύπο χιλιάδες άρθρα και παρεμβάσεις.  Με αιχμηρό αρκετές φορές πολιτικό περιεχόμενο, αλλά ποτέ δεν έθιξα και δεν έβρισα προσωπικά κανένα. Και πάντοτε τα δημοσίευσα ενυπόγραφα. Αφού δεν έχω τίποτε να κρύψω. Είναι οι θέσεις του κόμματος που ανήκω, και οι προσωπικές μου απόψεις. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν όλοι μ’ αυτές και δεν είναι και λογικό άλλωστε. Όμως θα έπρεπε αυτοί που διαφωνούν και απαντούν έστω και με ύβρεις, να το κάνουν κι’ αυτοί ενυπόγραφα..
Π
Αυτά. Καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση στη διεύθυνση και του συνεργάτες της εφημερίδας μας και με το καλό ανανεωμένοι και πιο δυνατοί να επανέλθουμε μετά το Δεκαπενταύγουστο.