Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 9:24:03 μμ
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 17:01

Κώστας Πινέλης : Βολές κατα ριπάς

pinelis


Όπως συμβαίνει στις παραμονές κάθε δημοτικών εκλογών,  γέμισε ο τόπος «ανεξάρτητους» και «υπερκομματικούς» συνδυασμούς και υποψηφίους. Δεν λένε την αλήθεια όσοι υποστηρίζουν πως είναι «ανεξάρτητοι»,  «αδέσμευτοι» κ.λ.π. Χρησιμοποιούν αυτή την ταμπέλα για να μην χρεωθούν, απ’ τη μία, τη δυσαρέσκεια και τη λαϊκή αγανάκτηση για την πολιτική που εφάρμοσαν τα κόμματα που τους υποστηρίζουν, και από την άλλη, όταν εκλεγούν, θα καταθέσουν τους ψήφους που πήραν στα κόμματά τους, τα οποία θα τις επικαλεστούν ως έγκριση της πολιτικής που ακολούθησαν όλα  τα  προηγούμενα χρόνια με όλες τις επιπτώσεις στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.
Π
Πρέπει σ’ αυτές τις τοπικές εκλογές που έρχονται, να πάρουν μια ηχηρή απάντηση. Να αποδοκιμαστούν. Να δοθεί θετική διέξοδος στη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτησα, να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
Π
Τα στοιχεία που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τα πραγματικά υπέρογκα χρέη των δήμων, είναι ενδεικτικά της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στην Τοπική Διοίκηση. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρακρατούσαν αυθαίρετα τους πόρους που δικαιούνταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αιρετοί της που δεν είχαν την πολιτική κατεύθυνση να τους διεκδικήσουν, οδηγούνται στον τραπεζικό δανεισμό ακόμη και για πάγιες υποχρεώσεις, αφού χρωστάνε σε προμηθευτές κ.λ.π. υποχρεώσεις πολλών ετών.
Π
Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων αφού επιπρόσθετα φορτώνονται με αυξημένα τέλη, φόρους κ.λ.π. Η εξυγίανση των οικονομικών της Τ.Α που, όπως  διακηρύσσει η κυβέρνηση, θα γίνει μέσω του «Καλλικράτη» είναι ένα άλλο μεγάλο ψέμα. Ο «Καλλικράτης» είναι ένας αντιλαϊκός οδοστρωτήρας, που θα φέρει: επιβολή νέων τελών και φόρων, αύξηση όσων ήδη επιβάλλονται, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, απολύσεις, ελαστικές μορφές εργασίας, διάσπαση και εμπορευματοποίηση   της Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας, του περιβάλλοντος κ.ά.
Π
Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση στην Τοπική Διοίκηση, προαλειφόμενοι υποψήφιοι προαναγγέλλουν βαρύγδουπα προγράμματα για την ανάπτυξη των Δήμων και της Περιφέρειας, ισχυριζόμενοι, οι μεν εν ενεργεία ήδη εκλεγμένοι ότι, «έχουν την γνώση και την πείρα» οι δε φιλοδοξούντες να εκλεγούν, ότι «έχουν τους τρόπους και βαθύπνοα προγράμματα» για να αλλάξουν τους Δήμους και να λύσουν προβλήματα. Είναι από το να μειδιά κανείς, μέχρι  να ξεκαρδίζεται στα γέλια.
Π
Πριν μας «αναμορφώσουν» και μας «σώσουν», ας μας εξηγήσουν πρώτα γιατί μια σειρά από έργα που έχει ανάγκη ο τόπος δεν ξεκινούν ποτέ και όσα ξεκινούν, γίνονται «γεφύρια της Άρτας».
Π
Πάντως μην είμαστε και αχάριστοι. Όσοι Κιλκισιώτες δεν μπόρεσαν να κάνουν διακοπές, τις θερμές ημέρες που περνάμε βρήκαν δροσιά στο κολυμβητήριο(;), στα αξιοποιημένα αστικά και περιαστικά άλση(;) Στους κατάλληλα διαμορφωμένους ελεύθερους χώρους(;) Ενώ οι πολλοί θαυμάσιοι παιδότοποι και χώροι μαζικής άθλησης(;)  έσφυζαν από ζωή και αντηχούσαν από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών… εδώ είναι που λέμε παραπάνω, ξεκαρδίζομαι στα γέλια.
Π
Όσοι έχουν εικόνες από άλλες πόλεις, θα έχουν διαπιστώσει ότι το Κιλκίς είναι η χειρότερη πρωτεύουσα νομού της Ελλάδας (από πλευράς υποδομών κ.λ.π.) ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια μπορούν να χαρακτηριστούν: «Πικρά χαμένα χρόνια!»
Π
Α, με την ευκαιρία. Για κάποιους ελάχιστους που λένε ότι «πολλά λέω για το Κιλκίς και δεν έχω δικαίωμα να μιλάω γιατί είμαι φιλοξενούμενος κ.λ.π.» (μου έστειλαν και ανώνυμες επιστολές). Μπράτιμοι. Έχω δικαίωμα να ασχολούμαι με το Κιλκίς και να κριτικάρω κάποια πράγματα, όσο τουλάχιστον και οι  λίγοι υπερκιλκισιώτες που με ορμάνε. Έχω προσφέρει και μέσα από την γενικότερη πολιτική, κοινωνική και συκδικαλιστική μου δράση αλλά και την προσωπική προσφορά σε όποιους ζητάνε τη βοήθειά μου , χωρίς να ξεχωρίζω «τι θεό πιστεύουν». Και δεν είναι εγωιστικό, αλλά πραγματικότητα. Θα ασχολούμαι λοιπόν με τον τόπο στον οποίο ζω τα τελευταία 18 χρόνια και στον οποίο «θα κλείσω τα μάτια μου». Ας αφήσουν λοιπόν τα ρατσιστικά και τα τοπικιστικά και ας σοβαρευτούμε όλοι μας, μπας και δει κανένα χαΐρι αυτός ο τόπος.
Π
Πάμε παρακάτω. Και τι να πρωτοσχολιάσεις. Χαμός γίνεται.
Π
Πως βουλιάζουν τα Ταμεία; Έλα μου ντε. Για να ξαναθυμηθούμε  μερικά στοιχεία, έτσι για να τα εμπεδώσουμε. - Τα χρέη του Δημοσίου προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 10 δισ. Ευρώ. – 8,5 δισ ευρω είναι οι οφειλόμενες εισφορές των εργοδοτών. – 3,5 δισ ευρώ χάθηκαν μόνο το 2008 στον χρηματιστηριακό τζόγο. – 58 δις ευρώ είναι οι λεηλατημένοι πόροι της Κοινωνικής Ασφάλισης την 25ετία 1951-1975. Την ίδια ώρα νέα χαριστική ρύθμιση για την καταβολή των οφειλομένων εισφορών υλοποίησε η κυβέρνηση υπέρ των μεγαλοοφειλετών επιχειρηματιών. Και την ίδια στιγμή, βέβαια, περικόπτει συντάξεις και απειλεί για μη καταβολή επιδομάτων από τα επικουρικά ταμεία!.
Π
Οι «Τροικανοί», αντάμα με την κυβέρνηση, το προανήγγειλαν. Ότι έρχεται είναι νέα λιτότητα. Ότι μας πήραν; Χάνεται στα βάθη του κρατικού κορβανά με τη μορφή επιδοτήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο για την ανάπτυξη  που ποτέ δεν έρχεται…
Π
Την ώρα που ετοιμάζονται μελέτες για τις αντοχές των Επικουρικών Ταμείων και τη διαχείριση των εσόδων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), τη διαχείριση των χρημάτων αναλαμβάνει από 1η Σεπτέμβρη 2010 η Τράπεζα Πειραιώς με απόφαση του ΔΣ του Ταμείου. Μάλιστα…
Π
Η κυβέρνηση στηρίζει και αθωώνει την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ. Διάθεση της είναι να υπηρετήσει τα σχέδια των ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή βρίσκονται μαζί με το Ισραήλ σε τριβή με την Τουρκία. για να καλυφθεί το…κενό… είδες ο Τζωρτζ-Τζέφρυ;  Το πιντί; «Πιστός και φρόνιμος δούλος»…
Π
Πολύ θλιβερά και απαράδεκτα τα επεισόδια που έγιναν στο φιλικό αγώνα μπάσκετ Ελλάδας-Σερβίας. Πρέπει να εξεταστεί και από τις δύο χώρες η πιθανότητα προβοκάτσιας γιατί έχουν ξανασυμβεί παρόμοια γεγονότα στο Ευρωμπάσκετ του 1995 που έγινε στην Αθήνα. Τότε, όπως θα θυμάστε, είχε δημιουργηθεί ένα εμπρηστικό κλίμα από αξιωματούχους της κυβέρνησης όπως του κ Λιάνη)  του ΠΑΣΟΚ και …άλλους κύκλους, ότι θα ευνοηθεί η Σερβία, γιατί η ηγεσία της ΦΙΜΠΑ (Στάνκοβιτς) είναι Σέρβοι. Αποτέλεσμα το απαράδεκτο γεγονός να γιουχαΐζονται οι Σέρβοι την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού τους ύμνου. Και όπως θα θυμάστε έγιναν διαδηλώσεις στη Σερβία και απειλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο που λύθηκε με επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Ας προσέξουμε και την πιθανότητα της προβοκάτσιας και προπάντων δεν πρέπει να δηλητηριαστούν οι σχέσεις με τον φίλο Σερβικό λαό.
Π
Σημαντική, ιδιαίτερα από ιστορικής πλευράς η τέλεση της θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας και συγκινητική η στιγμή που έπαιξε η ποντιακή λύρα.
Π
Γιατί «κάηκε» η Ρωσία; Κύριος λόγος η θέσπιση νόμου με τον οποίο καταργήθηκε το Ενιαίο Κέντρο Κατάσβεσης Πυρκαγιών και ο έλεγχος της πυροπροστασίας δόθηκε σε εταιρείες διαχείρισης και εκμετάλλευσης δασών. Έβαλαν, δηλαδή τον λύκο να φιλάει τα πρόβατα.
Π
Ελληνική στρατιωτική δύναμη εκπαιδεύτηκε στην καταστολή  διαδηλώσεων. Γιατί άραγε; Τι περιμένουν;
Π
«Οι στολισμένες με εθνικούς τίτλους μεγάλες τράπεζες  ήταν από τη γέννησή τους απλώς εταιρείες ιδιωτών σπεκουλάντηδων που στάθηκαν στο πλευρό των κυβερνήσεων και που χάρη στα προνόμια που πήραν ήταν σε θέση να δανείζουν σ’ αυτές χρήματα. Γι’ αυτό η διόγκωση του δημόσιου χρέους δεν έχει άλλον πιο αλάθητο μετρητή από την προοδευτική άνοδο των μετοχών αυτών των τραπεζών…η Τράπεζα της Αγγλίας έδινε δάνεια στο κράτος και πλήρωνε για λογαριασμό του Κράτους τους τόκους του δημόσιου χρέους. Και σαν μην ήταν αρκετό ότι έδινε με το ένα χέρι για να εισπράττει περισσότερα με τα’ άλλο, έμενε, ακόμα και τη στιγμή που εισέπραττε, αιώνιος πιστωτής του έθνους ως την τελευταία πεντάρα που είχε δώσει…» (Καρλ Μαρξ – Κεφάλαιο  τόμος Α’ σελίδες 779-781)
Αυτά για  όσους λένε ότι ο Μαρξ είναι…ξεπερασμένος…