Quantcast
Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023, 4:37:55 πμ
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 09:30

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

pinelis


Ο αγώνας των Γάλλων εργαζομένων ενάντια στο ασφαλιστικό, έχει θορυβήσει εκτός από το γαλλικό κεφάλαιο και την πλουτοκρατία των άλλων χωρών της ΕΕ καθώς και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, τα κόμματα που εφάρμοσαν τις πολιτικές που έφεραν τους εργαζόμενους σ’ αυτή τη θέση. Γιατί όπως έγραψε κάποιος, «όταν φτερνίζεται η Γαλλία κρυολογεί ολόκληρη η Ευρώπη». Το καταλάβατε εσείς οι άλλοι έτσι; «Καλυφθείτε λοιπόν πιάστε τις γωνίες, Χιροσίμα αγάπη μου» που έλεγε και ο Βέγγος.
Π
Αυτό που φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο οι αγώνες των γάλλων εργαζομένων, είναι αυτό που λέμε τόσο καιρό. Ότι ίδια μέτρα – με μικρές παραλλαγές- παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο. Και προωθούνται με το ίδιο πρόσχημα. Το χρέος, τα ελλείμματα, την οικονομική κρίση… στην ουσία είναι μέτρα που προβλέπονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις άλλες συνθήκες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών και παίρνονται από το 1990 με κορύφωση το σήμερα που είναι αδύνατο το εργατικό λαϊκό κίνημα και δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος των χωρών που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό. Μέτρα με τα οποία παίρνουν πίσω κατακτήσεις των εργαζομένων που κερδίθηκαν με πολύχρονους αγώνες και θυσίες.
Π
«Που είσαι Ανδρέα για να δεις, το πιdί της Αλλαγής».
Που υπόσχεται να τα αλλάξει όλα και έχει «αλλάξει τα φώτα» των λαϊκών στρωμάτων.
Και δεν φαντάζεστε τι έρχεται μετά τις εκλογές! Ω ρε μανούλα μ’.
Π
Προς το παρόν μας βάζουν το κάλπικο δίλημμα που περνάει ακόμη σε αρκετό κόσμο; «Αν θα συνεχίσουν το έργο της σωτηρίας και της αναμόρφωσης της χώρας ή αν θα πάμε πίσω, στην παρακμή της φαυλότητας, της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και της πελατειακής σπατάλης», είπε ο πρωθυπουργός. Είναι κάλπικο δίλημμα. Η κρίση δεν οφείλεται στην φαυλότητα, την πελατειακή σπατάλη (έργα των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), ούτε στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου (αυτό τον πούλησαν στους ιδιώτες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ). είναι καπιταλιστική κρίση υπερσυσώρρευσης κεφαλαίων λόγω υπερκερδοφορίας που ενίσχυσαν τα δύο μεγάλα κόμματα. Το πραγματικό δίλημμα είναι: «θα πτωχεύσει ο λαός ή η πλουτοκρατία;».
Π
«Λεφτά υπάρχουν» έλεγε ο κ Παπανδρέου προεκλογικά. Γι αυτό ένα σημαντικό μέρος απ’ αυτά τα δίνουμε στο ΝΑΤΟ και στους εξοπλισμούς. Έξι νέες φρεγάτες παραγγείλαμε από τον Σαρκοζί και παραλάβαμε από τη Μέρκελ κάτι «υποβρύχια που γέρνουν».
Το ίδρυμα «Στράτφορ» μας απένειμε το αργυρό «μετάλλιο» γιατί είναι η χώρα μας δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς! Η δαπάνη για να παίρνουμε τα όπλα από τους συμμάχους μας για να θησαυρίζουν οι έμποροι του πολέμου και του θανάτου, μας κοστίζει ετησίως 10 δισεκατομ. Ευρώ!!!
Λεφτά υπάρχουν λοιπόν όχι για το λαό. Για εμάς «κάκαλα». «Το τρίτο το μακρύτερο».
Έχει τρεις δεκαετίες   που ξεκίνησε το ταξίδι μας στον Παράδεισο της ΕΕ. (Τότε ΕΟΚ). Και το «δράμα της Ελλάδας» από εκείνη την εποχή ξεκίνησε. Του «θα φάτε με χρυσά κουτάλια». Αυτό μας είπε ο αξιότιμος κ. Γιούνκερ. «Ήξερα, είπε, ότι η Γερμανία και η Γαλλία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, αλλά εγώ δεν μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα»! τα ‘έλεγε το ΚΚΕ από τότε κ. Γιούνκερ, αλλά τώρα τι λένε οι κομμουνιστές θα ακούμε;
Π
Άντε ρε λαέ ξύπνα!
Π
Παρακολουθώ τις ομιλίες, τα δελτία τύπου, τις συνεντεύξεις των υποψηφίων για τις ερχόμενες τοπικές εκλογές. Δεν υπάρχει ούτε Μνημόνιο, ούτε ασφαλιστικό, ούτε ανεργία ούτε μερική απασχόληση, ούτε ακρίβεια, ούτε περικοπές κονδυλίων από ους Δήμους και την Περιφέρεια, ούτε υπερχρεωμένοι Δήμοι, ούτε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους. Μόνο βαρύγδουπες υποσχέσεις και κάθε είδους προεκλογικές παπάρες.
Π
Α! πήγαν είδαν και τον ταμιευτήρα Αρτζάν. Το γεφύρι της Άρτας. «Γύρω – γύρω πολλά νεράκια, και στη μέση χορταράκια και βοτσαλάκια».
Π
Φαντάζεστε ο κ. Πάγκαλος (ο μαζί τα φάγαμε), να έχει να χ----ι καμιά βδομάδα και μετά να πάρει κανένα χάπι και να… ελευθερωθεί; «θα έχουμε σκατοπλημύρα μέχρι και την Αφρική;»
Π
Αμ η άλλη, η  γνωστή αοιδός η κ. Πέγκυ Ζήνα; Τι ρώτησε δημοσιογράφος πως της φαίνεται που θα κάνει παιδί. «Το βρίσκω πολύ καλή ιδέα!!!», είπε. Τι να πει κανείς. Σηκώθηκε μια μέρα και σκέφθηκε; Αχ, είναι πολύ καλή ιδέα να κάνω παιδί!! «Εντόκεν σο νουτ’ ς» που λένε και οι Πόντιοι. Αυτό είναι το επίπεδο μέρους του καλλιτεχνικού μας κόσμου. Αν πεις για τον πνευματικό μας κόσμο; Άστα. «αυτοί έχουν σκουληκιάσει, έχουν βρωμίσει», που έλεγε και ο Βάρναλης.
Το ΚΚΕ παλεύει μαζί με το λαό για:
- Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
- Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.
- Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
- Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
- Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
- Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
- Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
- Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
- Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
- Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
- Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
- Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
- Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
- Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
- Ολα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους εργάτες και τους τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920 και κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις και ΣΣΕ.
Έτσι για να μη λένε κάποιοι ότι δεν έχουμε προτάσεις.