Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 8:21:11 μμ
Τρίτη, 19 Απριλίου 2011 12:53

Κώστας Πινέλης: Βολές κατά ριπάς

pinelis
Η συντρόφισσά μας Αλεξάνδρα Ιακωβίδου έφυγε από κοντά μας, μόλις στα 25 της χρόνια χτυπημένη από την επάρατη αρρώστια.  Στη σύντομη ζωή της πρόλαβε να έχει μια μεγάλη δράση και συμμετοχή σε αγώνες, μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και του φοιτητικού κινήματος. Αγαπημένη μας συντροφούλα θα σε θυμόμαστε πάντα με ξεχωριστή αγάπη. Θα περιμένουμε, όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, να προβάλεις σε ένα παράθυρο του «Υπέρτατου άνω» για να μας χαμογελάσεις, να μας δώσεις κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανατροπή του βάρβαρου συστήματος του καπιταλισμού, για το κτίσιμο ενός δίκαιου, ανθρώπινου νέου κόσμου.
***
Σύντροφοι, η πολιτική κηδεία ήταν επιθυμία της σ. Αλεξάνδρας, που οι γονείς της Παύλος και Μαρία έκαναν πράξη. Και δεν ήταν «γιαχωβού». Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν κάνουν πολιτική κηδεία επειδή δεν πάνε στην Εκκλησία. Κάνουν θρησκευτική κηδεία κατά το δόγμα τους. Οι υλιστές, οι Μαρξιστές, οι κομμουνιστές, οι άθεοι κάνουν πολιτική κηδεία. Όταν μέλη του κόμματος αγνοούν τέτοια βασικά πράγματα, πως είναι δυνατόν να αλλάξουμε τον κόσμο;
***
«Παραμονή της νέας καταιγίδας μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας» για το διάστημα 2012 - 2015, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλησαν να παίξουν το ρόλο του «αυστηρού κριτή» της κυβερνητικής πολιτικής, από φιλολαϊκή δήθεν σκοπιά, με στόχο την παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων με αφορμή ένα νομοσχέδιο.
Είναι οι ίδιοι που διαφωνούσαν δήθεν και με άλλα νομοσχέδια αλλά τα ψήφιζαν, τσακίζοντας κάθε εργασιακό και λαϊκό δικαίωμα, συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτική πτώχευσης του λαού που κλιμακώνεται. Είναι αυτοί που ψήφισαν το κόψιμο των μισθών, την περικοπή των συντάξεων, το μνημόνιο, το ασφαλιστικό τερατούργημα κ.λ.π.
Μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το αστικό πολιτικό σύστημα στην αντιλαϊκή διαχείριση της κρίσης, τέτοιες ταχτικές πασχίζουν να παρεμβάλουν εμπόδια στον απεγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων από την αστική πολιτική.
Με την πορεία πτώχευσης του λαού δε διαφωνούν ούτε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης. Αυτοί ενδιαφέρονται να εγκλωβίσουν με απάτες τη λαϊκή αγανάκτηση. Για το λαό περιθώρια δεν υπάρχουν. Πρέπει να ξεμπερδεύει με τα επιχειρήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας, να τα εγκαταλείψει, να οργανωθεί και να αντεπιτεθεί». (σχόλιο του «Ριζοσπάστη»).
***
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Προσωρινές οι ελλείψεις στο νοσοκομείο», μας διαβεβαιώνει  ο βουλευτής κ. Παραστατίδης. Ε, αφού το λέει ο βουλευτής, να ησυχάσει ο κόσμος. Εγώ πάντως, τι να σας πω ανακουφίστηκα…
Να θυμηθούμε, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, ότι ο κ. Παραστατίδης είναι από τους βουλευτές που ψήφισαν το «Μνημόνιο», χωρίς να το διαβάσουν. Και μη μου πεις αγαπητέ Θόδωρε ότι το διάβασες, γιατί θα σε εξετάσουμε. Θα σου κάνουμε ερωτήσεις. Δε το διάβασες, όπως, για παράδειγμα, δε διάβασες και το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό έκτρωμα και έλεγες στους κολλητούς σου ότι δεν είναι τίποτε και όλα τα λέει το ΚΚΕ για να έρχονται να μας «ορμάνε», εμάς που ξέρουμε τις εξελίξεις του ασφαλιστικού, από το «νόμο Σιούφα» και σαν υπηρεσιακοί παράγοντες και σαν συνδικαλιστές…
***
Και μια που το έφερε η κουβέντα, θυμήθηκα ότι και την «Συνθήκη του Μάαστριχ» δεν είχαν διαβάσει οι βουλευτές που την ψήφισαν και έρχονταν μετά στα γραφεία του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, για να πάρουν την πολυσέλιδη μπροσούρα που εξέδωσε το κόμμα μας, για να ενημερωθούν. Τόσο καλά…
***
Η κ. Τσαπανίδου, η γνωστή παρουσιάστρια του «Σκάι», ρωτούσε ένα γιατρό που οφείλονται τα μυγάκια στα μάτια που νοιώθουν ότι βλέπουν οι άνθρωποι. Πόπη μου, με τόσα που βλέπει ο κόσμος πάλι καλά που αισθάνεται ότι βλέπει μόνο μυγάκια…
***
Και μια ο λόγος για τον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι». Βρήκανε οι φωστήρες του σταθμού τι φταίει για την ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Φταίνε, είπαν, τα σωματεία που ελέγχει το ΚΚΕ, που διώχνουν τους πατριώτες εφοπλιστές και δεν αφήνουν να κάνουν τους εργάτες…Κινέζους. Να δουλεύουν δηλαδή με «κινέζικο» μεροκάματο!
Τα λεβεντόπαιδα του «Σκαι», οι σφωγγοκολάριοι του Αλαφούζου και του συστήματος…
***
Πολύ ενδιαφέρουσα η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας που είδε το φως της δημοσιότητας. Από τα 40 δισ. ευρώ στα οποία έφτασε η μείωση των τραπεζικών καταθέσεων εντός του 2010, τα 32 δισ. ευρω, το 80% δηλαδή, φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό! Μάλιστα. Και προστέθηκαν στα… άλλα. Όπως τα 660 δισ. ευρω της Ελβετίας. Και κάνουν πως δεν ξέρουν… Εάν πράγματι δε ξέρουν εκεί στο Υπουργείο και θέλουν  να μάθουν, μπορούν να μας φωνάξουν να τους πούμε ποιες κατηγορίες «πατριωτών» μας, φυγάδευαν τον πλούτο του Ελληνικού λαού και με ποιον τρόπο…
***
«Εθελοντισμός» στον καπιταλισμό σημαίνει επέκταση της απλήρωτης δουλειάς, εμβάθυνση της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και συλλογικών συμβάσεων, αλλά και ιδεολογική χειραγώγηση, αφού κρύβονται οι υπαίτιοι των προβλημάτων και  αθωώνεται το σύστημα. Παράλληλα καλλιεργεί αυταπάτες, αλλοτριώνει τις εργατικές λαϊκές συνειδήσεις αφού η εκδοχή του εθελοντισμού επιχειρεί να μετακυλίσει τη «λύση» των προβλημάτων που ο καπιταλισμός δημιουργεί, στα ίδια του τα θύματα.
Για παράδειγμα, οι μόνοι που ωφελήθηκαν από την προσφορά των χιλιάδων εθελοντών στην Ολυμπιάδα του 2004 δεν είναι άλλοι από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Ο «εθελοντισμός» έχει το  νόημά του σε ακραίες καταστάσεις και έντονα φαινόμενα όπως, σεισμοί, πλημμύρες κ.λ.π.
***
Το τελευταίο διάστημα βγαίνουν καθηγητές, ακαδημαϊκοί, η διανόηση που λέμε, και μιλάνε για συνταγματική εκτροπή, εγκαλούν την κυβέρνηση, ζητούν διαφάνεια, πατριωτικές και εθνικές συμφωνίες κ.λ.π. Δεν λέμε ότι δεν μπορεί να είναι καλοπροαίρετοι, ούτε θέλουμε να κάνουμε δίκη προθέσεων. Όμως είναι πολύ καθυστερημένη η παρέμβασή τους και στις σημερινές συνθήκες, αυτά είναι επιζήμια ιδεολογήματα που χτυπούν λάθος στόχο και τελικά αποπροσανατολίζουν και κάνουν ζημιά. Γιατί πολλοί από αυτούς ήταν σύμβουλοι του Α. Παπανδρέου, όπως οι κ. Κασιμάτης, Μπέης και Καζάκος, στήριξαν την πολιτική που εφαρμόστηκε μετά την μεταπολίτευση, δεν αντέδρασαν όταν ψηφίζονταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η μήτρα όλων των αντιλαϊκών επιλογών, η Λευκή Βίβλος, η Στρατηγική της Λισσαβόνας, μας κορόιδευαν και μας επιτίθονταν γιατί ήμασταν αντίθετοι και γιατί ζητούσαμε δημοψήφισμα και το κυριότερο: ήταν μακριά από το λαό, τα πραγματικά του προβλήματα και απείχαν από τις αγωνιστικές του κινητοποιήσεις. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…
***
Για τους προϋπολογισμούς των δήμων στα χρόνια του Καλλικράτη και του Μνημονίου θα τα πούμε αναλυτικά σε επόμενο σχόλιο.
***
Αγαπητέ Θόδωρε Παυλίδη
Ο ηρωικός Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας αγωνίστηκε ενάντια στην νέα κατοχή, στη νέα ξενοκρατία. Γιατί «κι αν έφυγαν οι Γερμανοί, ήλθαν οι Αγγλοαμερικανοί» που για να πετύχουν το στόχο τους μας οδήγησαν στον εμφύλιο σπαραγμό. «Μας έβαλαν και γιχτήκαμεν δια να κάνουν τους κακούς τους  σκοπούς», όπως έγραψε ο Μακρυγιάννης.
Όταν το ΚΚΕ διοργανώνει εκδηλώσεις, δεν το κάνει για να πανηγυρίσει πόσοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Εμφυλίου, αλλά για να τιμήσει όλους όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για μια Ελλάδα λεύτερη και δημοκρατική χωρίς εξαρτήσεις και προστάτες.
Και σήμερα που υπάρχει η ιστορική εμπειρία, ξέρουμε όλοι πόσο πλήρωσε η χώρα μας και πόσα δεινά πέρασε και περνά ο λαός μας απ’ την ξενοκρατία, από την εξάρτιση από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και Οργανισμούς.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε με αυτούς που στον Εμφύλιο πήγαν με την άλλη πλευρά. Γι’ αυτούς που λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει σελίδα της ιστορίας για να πατήσουν και να αθωωθούν είναι οι ταγματασφαλίτες, οι γερμανοτσολιάδες, όσοι φόρεσαν γερμανικές στολές, όσοι φόρεσαν κουκούλες και πρόδιδαν τους πατριώτες, όσοι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός στη συντριπτική πλειοψηφία του αγωνίζονταν με διάφορους τρόπους για τη λευτεριά του. Και αυτοί δεν ανήκαν στο ΚΚΕ, σα άλλους πολιτικούς χώρους ανήκαν.
Εδώ και χρόνια ο λαός μας, στην συντριπτική του πλειοψηφία,  έχει ξεπεράσει τις συνέπειες του Εμφυλίου Πολέμου και έχει επιτευχθεί η εθνική συμφιλίωση. Για το λόγο αυτό αγαπητέ Θόδωρε Παυλίδη δε σου πάνε οι απόψεις του αντικομουνιστή. Δεν λέω να μην είσαι αντίθετος  με την κοσμοθεωρία, με το ιδεολογικό, πολιτικό και οικονομικό σύστημα που επαγγέλλεται το ΚΚΕ. Άλλο αυτό. Δεν ταιριάζει στο επίπεδο και την κουλτούρα σου ο ρόλος του «κομμουστοφάγου» πίστεψέ με, σε αδικεί…
***
Κατατέθηκε η πρόταση του ΚΚΕ και η λύση για το λαό απέναντι στην πτώχευση που τον οδηγούν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ - πλουτοκρατία. Όσοι ενδιαφέρονται ή ισχυρίζονται ότι δεν έχουμε προτάσεις, μπορούν να την αναζητήσουν.

***
Δε γιορτάζεται τυχαία, την άνοιξη, το Πάσχα. «Λαμπρή», αιώνες κι αιώνες πριν, την ονόμασε ο λαός μας τούτη τη γιορτή. Πανάρχαιη η λέξη, μετέφερε το πανάρχαιο αισιόδοξο μήνυμα του αέναου κινούμενου κύκλου της ανθρώπινης ζωής και της φύσης, της νίκης της ζωής επί του θανάτου. Θάνατος κι Ανάσταση. Σταύρωση και Λύτρωση. Πόνος κι Ελπίδα... Έννοιες, που συνδέονται με το Πάσχα, αλλά κυρίως με την ίδια τη ζωή, την ύπαρξη του ανθρώπου. Που είναι «σταυρωμένος» σήμερα στις ανοιχτές φυλακές της ταξικής κοινωνίας, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και που, παρά τη σκοτεινιά και το θάνατο, συνεχίζει να ελπίζει, με τη δική του δύναμη για τη δική του άνοιξη.

Καλή  Επ-Ανάσταση