Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 6:58:12 πμ
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011 18:18

Κώστας Πινέλης: Βολές κατά ριπάς

pinelis
Προς «αγανακτισμένους»:Τα μεγάλα ΜΜΕ (που εξυπηρετούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα) που όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και μέχρι σήμερα «θάβουν» στην κυριολεξία κάθε μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, αγώνες που γίνονταν σε χώρους δουλειάς, καταλήψεις εργοστασίων κ.λ.π. και «πήγαιναν» μόνο εάν είχε «βαβούρα» για να πάρουν εικόνες σαν τα «κοράκια», υπερπροβάλουν  το «κίνημα των αγανακτισμένων» τις συγκεντρώσεις της «πλατείας».
Τυχαίο; Δεν νομίζουμε. Μάλλον γιατί τους βολεύει αυτού του είδους η εκτόνωση. Για το λόγο αυτό άλλωστε τονίζουν συνέχεια ότι πρέπει να είναι και να παραμείνει «ακηδεμόνευτο», «ακομμάτιστο, μακριά από ταξικά συνδικάτα. Γνωρίζουν  ότι έτσι μπορούν να το ελέγχουν…
***
Ο Λένιν σημείωνε για τη σχέση «αυθόρμητου»-«συνειδητού»: «το αυθόρμητο είναι το συνειδητό σε εμβρυώδη κατάσταση».  Όσο το αυθόρμητο δεν ανταμώνει το συνειδητό και το οργανωμένο  μπορεί να «ξεφουσκώσει» αλλά κυρίως εύκολα ενσωματώνεται, χειραγωγείται!
Και μπορεί να στραφεί σε κατεύθυνση που δεν έχει σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των λαικών τάξεων.
***
Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψε:
«Η επανάστασή σου γίνεται γρήγορα και διαρκεί μια μέρα
Την επαύριο έχει καταλαγιάσει
Αλλά η επανάστασή μας αρχίζει αύριο, νικά και αλλάζει τον κόσμο
Η επανάστασή σου σταματά όταν εσύ σταματάς.
Η επανάστασή μας συνεχίζει ‘όταν εσύ έχεις σταματήσει

Είναι ανάγκη να αλλάζει ο κόσμος:
Οργή και καρτερία, γνώση και αγανάκτηση
Γρήγορη παρέμβαση, βαθιά σκέψη
Ψύχραιμη υπομονή, ατέλειωτη επιμονή
Κατανόηση των επιμέρους και κατανόηση του όλου

Μόνο διδασκόμενοι από την πραγματικότητα
Μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα.»
***
Έχουμε την πιο άγρια επίθεση που δέχονται τα λαικά στρώματα στην ιστορία του τόπου με το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Μέτρα χωρίς έλεος. Μέτρα που τσακίζουν, μέτρα σφαγής του ελληνικού λαού.

Όταν, για παράδειγμα, μειώνουν το αφορολόγητο όριο στα 8.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ζητούν από τον εργαζόμενο των 571 ευρώ να πληρώνει… φόρο εισοδήματος!

Για να μην αντιδράσει ο λαός τον τρομοκρατούν, καταφεύγουν σε εκβιαστικά διλήμματα. Εάν δεν περάσουνε, λένε, τα μέτρα, θα έχουμε «στάση πληρωμών». Δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Λένε ψέματα, όπως εξ άλλου λένε όλα αυτά τα χρόνια.
***
Από τον φετινό προυπολογισμό που είναι ο καθρέπτης εσόδων και δαπανών προκύπτουν τα εξής:
• Τα τακτικά έσοδα του κράτους υπολογίζονται στα 56 δισ. ευρώ.
• Το ποσό που πηγαίνει στους μισθούς και στις συντάξεις δεν ξεπερνά τα 19,8 δισ. ευρώ.
• Τα χρεωλύσια που επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό  ανέρχονται σε 62 δισ. ευρώ.
Συμπέρασμα:
Τα λεφτά που μαζεύει το κράτος από τον ιδρώτα και τις θυσίες του ελληνικού λαού πηγαίνουν για να πληρώνονται οι ξένοι τοκογλύφοι δανειστές μας.
Εάν ο ελληνικός λαός δεν είχε φορτωθεί να ξεπληρώνει, να πληρώνει και να ξαναπληρώνει τα δάνεια, τους τόκους και τα χρεωλύσια των δανείων, τότε δε θα υπήρχε ανάγκη περικοπών, αλλά θα υπήρχε περιθώριο να υπάρχουν και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και να καλύπτονται  και άλλες δαπάνες , όπως οι κοινωνικές.
***
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της ληστείας που έγινε, της λεηλασίας ενός ολόκληρου λαού αρκεί να αναφέρουμε δύο στοιχεία:
Το αστρονομικό ποσό που αγγίζει τα 628 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που ενθυλάκωσαν οι δανειστές μας από το 1985 μέχρι και σήμερα. Την περίοδο αυτή των 26 χρόνων το χρέος της χώρας μας αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 22%!. Τώρα εάν υπολογίσουμε και το ποσό των 600 δισ. ευρώ που ανέρχονται οι καταθέσεις  των Ελλήνων στις Ελβετικές τράπεζες (χωρίς να υπολογίσουμε τα άλλα, όπως ακίνητα κ.λ.π) , τότε έχουμε ένα μικρό μόνο δείγμα της καταλήστευσης που υποστήκαμε από ντόπιους και ξένους οικονομικά ισχυρούς! (στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών).
***
Προς Γιώργο Φλωρίδη: πατρίδα, «καλά εσύ έφυγες λίγο αργούτσικα». Αλλά πάντως έφυγες. Και όπως είπε και η Αλέκα Παπαρήγα, δημόσια, τουλάχιστον ήσουν ειλικρινής σχετικά με το πια πολιτική θα ήθελες να εφαρμοστεί και από ποιους…
***
Ενώ άλλοι… πηγαίνουν στη Βουλή τα ψηφίζουν όλα, χειροκροτούν περιχαρείς γιατί ψηφίζονται και περνάνε όλα τα μέτρα και μετά πηγαίνουν στις περιφέρειές τους και κάνουν τον στεναχωρημένο, τον λυπημένο…
***
Για να μην πούμε και για τους άλλους, της «Αριστερής πρωτοβουλίας» του «παλιού» ΠΑΣΟΚ που μαζεύονται, βγάζουν τα «αποθημένα» τους και όταν φτάνουν στο δια ταύτα, ακούνε τον Παναγιωτακόπουλο να τους λέει: «Ε δεν θα ρίξουμε και την κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ είμαστε»!
***
Που τα μαθαίνουμε εμείς; Ε, τι κάναμε τόσα χρόνια κομματικές σχολές, τι κάναμε στην Γκα-Κε-Πε; Πλάκα κάνω. Απλά έχουμε στη Θεσσαλονίκη καλούς φίλους παλιούς συναγωνιστές του ΠΑΣΟΚ και τα συζητάμε…

Ήθελαν να πάρουν πίσω τα χρήματα που επέστρεψαν στους δικαιούχους, με βάση τις αποδείξεις που κατέθεσαν με τις φορολογικές δηλώσεις!!! Μήπως πρόκειται για πολιτική αγυρτία και δεν το καταλάβαμε;
***
Έκαναν δωρεά οι απόστρατοι αστυνομικοί και τοποθέτησαν μια ωραία κατασκευασμένη βρύση, στο παλιό αεροδρόμιο, για να δροσιζόμαστε οι περιπατητές και εδώ και λίγες ημέρες η ΔΕΥΑΚ έκοψε το νερό.! Ήταν «μεγάλη» η κατανάλωση φαίνεται…και δεν…συνέφερε…
Όλα στη βάση της ανταποδοτικότητας. Λες και εάν υπάρχουν και 3-4 βρύσες για δημόσια χρήση σε χώρους όπως η πλατεία Ειρήνης, το πάρκο του παλιού ζωοπάζαρου θα πέσει έξω ο προυπολογισμός…
***
Κατά τα άλλα περιμένουμε να γίνει πραγματικότητα το Δικαστικό Μέγαρο και να ολοκληρωθούν τα άλλα έργα. Εδώ η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου δεν έκανε μια ήπιας μορφής παρέμβαση στο παλιό αεροδρόμιο που κάνουν την απαραίτητη άθλησή τους εκατοντάδες συμπολίτες μας, ώστε να γίνουν οι συνθήκες πιο ανθρώπινες, χωρίς να αλλάξει η κύρια μορφή του χώρου για να τον αξιοποιήσει πάλι ο Στρατός όταν χρειαστεί. Ο οποίος Στρατός ξέρουμε ότι δεν θα είχε αντίρρηση σε μια τέτοια παρέμβαση.
Τι να πει κανείς! Λες και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι χώροι για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.
***
Τι πρέπει να κάνουμε; Ποια είναι η διέξοδος;
«Να μπει πιο αποφασιστικά στην ημερήσια διάταξη της πάλης η ανατροπή, αλλά και το περιεχόμενο που έχει η ανατροπή. Ανατροπή δε σημαίνει "ν' αλλάξει τα ρούχα του ο Μανωλιός". Ανατροπή σήμερα σημαίνει να 'ρθουν τα πάνω κάτω, όπως τα πάνω κάτω έρχονται καθημερινά στη ζωή μας, στην προοπτική μας, στο παρόν και στο μέλλον μας. Ανατροπή σημαίνει αλλαγή τάξης στην εξουσία, σημαίνει εργατική λαϊκή εξουσία, σημαίνει η εργατική τάξη, η πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας, να γίνει κύρια του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα, για να μπορέσει να καλύψει όλες τις διευρυνόμενες και σύγχρονες ανάγκες του λαού μας.
Ανατροπή σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ σήμερα, σημαίνει κοινωνικοποίηση του πλούτου και των μέσων παραγωγής που παράγουν αυτόν τον πλούτο. Ανατροπή σημαίνει ότι αυτή η εξουσία δεν αναγνωρίζει κανένα χρέος, δεν πληρώνει κανένα χρέος, γιατί δεν είναι του λαού το χρέος, είναι της ολιγαρχίας και των κομμάτων που την υπηρέτησαν.
Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει την οικονομία της σχεδιασμένα, να αναπτύξει όλες τις δυνατότητες που έχει, να αναπτύξει ισότιμα μια σειρά κλάδους οι οποίοι μπορούν να της δώσουν αυτάρκεια σε κρίσιμους, σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η διατροφή, ο ορυκτός πλούτος, οι ενεργειακές πηγές, η αξιοποίηση της υποδομής που υπάρχει για μια δυναμική μεταποιητική βιομηχανία, παντού. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει ισότιμες σχέσεις συνεργασίας, να αξιοποιήσει τη θέση της στη γεωγραφία που της δόθηκε ώστε να μπορέσει να σταθεί. Αλλά αυτό προϋποθέτει το λαό κυρίαρχο, προϋποθέτει εργατική εξουσία, προϋποθέτει να τελειώνουμε με την τάξη των καπιταλιστών και με το σύστημά τους.
Αυτή η διέξοδος δεν αφορά κάποιες γενιές που θα 'ρθουν, δεν αφορά μια επουράνια βασιλεία, είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα. Σήμερα που η κρίση του συστήματος βαθαίνει, σήμερα που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές, σήμερα που καταργεί όνειρα, οράματα ιδανικά. Σήμερα πρέπει η εργατική τάξη και οι σύμμαχες δυνάμεις μαζί να απαντήσουν, να οργανώσουν την πάλη και να στοχεύσουν στην κατάκτηση της δικής τους εξουσίας».