Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, 11:49:10 πμ
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 15:01

Κώστας Πινέλης: Μια επέτειος που προκαλεί μόνο θλίψη

pinelis


Η 2 Φλεβάρη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. «Μαύρη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για το περιβάλλον στη χώρα μας. Γιατί ακόμη και οι 10 σημαντικότεροι υγρότοποι που καλύπτονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ από το 1974, παραμένουν απροστάτευτοι εδώ και 10ετίες, ενώ οι 7 από αυτούς κινδυνεύουν ή βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Πρόκειται για την Κορώνεια, τη Βιστωνίδα, το Δέλτα του Νέστου, τη Βόλβη, το Δέλτα του Αξιού, τον Αμβρακικό, τις Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Κοτυχίου.
Ακόμη  θυμίζουμε ότι η χώρα μας διαθέτει πλέον 75% λιγότερους υγρότοπους από την 10ετία του ’70. Και όλα αυτά συμβαίνουν με την ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους ενισχύουν την ασυδοσία του κεφαλαίου να μολύνει και να καταστρέφει ασύστολα και αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πλούτο της χώρας μας.
Να αναφέρουμε δύο παραδείγματα για του λόγου το ασφαλές:
- Της Λίμνης Κορώνειας της οποίας το λίγο νερό που έχει απομείνει είναι μολυσμένο, ενώ εδώ και δεκαετίες εκκρεμούν τα οποιαδήποτε μέτρα προστασίας της, καθώς έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ κυβερνήσεων, Νομαρχίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσφατα αποφασίστηκε η παραπομπή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί ενώ υπήρχαν διαθέσιμα 20 δις. δεν πάρθηκαν τα μέτρα για τη διάσωσή της. Και ενώ αυτά συμβαίνουν, προεκλογικά ο «λαοπρόβλητος» πρώην Νομάρχης και νυν Περιφερειάρχης κ. Ψωμιάδης, «δούλευε» τον κόσμο ισχυριζόμενος ότι «γέμισε» η Λίμνη, τη στιγμή που έχει παραπεμφθεί δικαστικά για βαριά αμέλεια στην υπόθεση διάσωσης της Λίμνης, μιας Λίμνης, να θυμίσουμε, που στη διάρκεια της κατοχής, μαζί με τον Κάμπο του Λαγκαδά, έσωσε το λαό της Θεσσαλονίκης από την πείνα. Και αυτόν τον «παράδεισο» τον κατέστρεψαν δίνοντας άδεις για να γίνουν εργοστάσια, φινιριστήρια, εργοστάσια χημικών κ.λ.π.
- Της Λίμνης Βιστωνίδας που, αντί να προστατευτεί, έγινε αφορμή να ξεσπάσει το τεράστιο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, με την εμπορευματοποίηση  τεράστιων εκτάσεων δημόσιας γης που μετατράπηκαν σε «φιλέτα» κερδοσκοπίας!
Εδώ στο Κιλκίς γνωρίζουμε τις ημερίδες που έγιναν και τα «μακρόπνοα» σχέδια για τη διάσωση της Λίμνης Δοϊράνης που μέχρι σήμερα έχουν μείνει στα λόγια και στα χαρτιά.
Έχει διαταραχθεί έτσι η σημαντική αλυσίδα των υγροβιότοπων των Λιμνών Κερκίνης – Δοϊράνης – Κορώνειας – Βόλβης.
Έτσι έχουν τα πράγματα και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μιλά για «Πράσινη Ανάπτυξη» και διοργανώνει φιέστες σαν την περσινή που έγινε στις Πρέσπες για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ-με την εγγύηση της ΕΕ-που προβλέπει «τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης προστασίας του οικοσυστήματος και της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του Πάρκου Πρεσπών», στα πλαίσια βέβαια της «πράσινης ανάπτυξης» που δημιουργεί νέα πεδία κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για «γιορτές και πανηγύρεις» γιατί η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είναι μια ημέρα που προκαλεί μόνο αφάνταστη θλίψη και οργή…