Quantcast
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, 8:10:09 μμ
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 21:48

Les Miserables (Οι άθλιοι, οι δύστυχοι, οι μίζεροι)

ΕΠΩΝΥΜΩΣ - Του Κώστα Πινέλη

Στις πρώτες πέντε θέσεις του δείκτη «μιζέριας» του Bloomberg για το 2015 βρίσκεται η Ελλάδα, που σημαίνει ότι είναι στη λίστα με τις πιο επώδυνες οικονομίες για να ζει και να δουλεύει κανείς. Φιγουράρει μαζί με τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και την Ουκρανία.


Στην πρώτη 15αδα του σχετικού δείκτη βρίσκονται μαζί με την Ελλάδα και τρεις ακόμα χώρες των λεγόμενων «PIIGS», των «γουρουνιών»,  της ευρωζώνης, η Ισπανία (6η), η Πορτογαλία (10η) και η Ιταλία (11η). Πιο χαμηλά βρίσκεται η Ιρλανδία (16η).
Εδώ κατάντησαν την πατρίδα μας αυτοί  της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζοντας τις επιταγές της καπιταλιστικής Ευρωπαικής Ένωσης. Και «έχουν τα μούτρα» και μιλάνε. Αυτοί που τα τελευταία χρόνια επέβαλαν ένα νέο λεξικό, κάθε μορφής ευφημισμό για να καλύψουν και να ωραιοποιήσουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Έτσι για παράδειγμα:
 «Η φτωχοποίηση του λαού δεν είναι φτωχοποίηση. Είναι «προσαρμογή»...
Η κινεζοποίηση των μισθών δεν είναι κινεζοποίηση. Είναι «ανταγωνισμός»...
Η απόλυση και η ανεργία δεν είναι ούτε απόλυση ούτε ανεργία. Είναι «εργασιακή εφεδρεία», «διαθεσιμότητα» και «κινητικότητα»...
Η μισοανεργία δεν είναι μισοανεργία. Είναι «απασχολησιμότητα»...
Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι εργασιακός μεσαίωνας. Είναι «εκ περιτροπής εργασία»...
Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου δεν είναι ξεπούλημα. Είναι «αξιοποίηση»…
Η μετατροπή της χώρας σε ενέχυρο και σε υποθήκη δεν είναι ούτε ενέχυρο ούτε υποθήκη. Είναι «εμπράγματη εγγύηση»...

 

Η Ευρωπαική Ένωση και η «Αριστερά»

Θα περιμέναμε από μια «αριστερή» κυβέρνηση να βάλει κάποια βασικά ζητήματα στις «διαπραγματεύσεις» με την Τρόικα, συγνώμη, με τους «Θεσμούς».
Όταν ας πούμε μας κουνάνε το δάκτυλο, μας οικτίρουν ότι δεν παράγουμε, να τους τα «ρίξουμε». Να τους πούμε καθαρά ότι αυτοί, μαζί με τους δικούς μας συμβιβασμένους ευρωλάτρεις, κατάντησαν την χώρα να μην παράγει τίποτε και την επέλεξαν στα πλαίσια της κατανομής της Ευρωπαικής Ένωσης να είναι χώρα υπηρεσιών. Αυτοί μας προγραμμάτισαν για γκαρσόνια και υπηρέτες και διέλυσαν την παραγωγική βάση της χώρας. Θα πεις ποια αριστερά;

 

Όχι, Αριστερόμετρο δεν υπάρχει

Όχι, δεν υπάρχει αριστερόμετρο για να μετράμε πόση την έχουμε την…αριστεροσύνη!
 Όμως η αριστερά έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Ένα βασικό είναι ότι θέλει να γκρεμίσει το βάρβαρο σύστημα του καπιταλισμού και να οικοδομήσει τον Σοσιαλισμό.. Είναι βασικός στρατηγικός στόχος. Θα ρωτήσει κάποιος. Μέχρι να γίνει αυτό τι κάνουμε;
Ο Λένιν έλεγε  με έμφαση ότι αυτό (ο στόχος για την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού-Κομουνισμού) κάθε άλλο παρά αναιρεί τη θέση πως οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να «παλεύουν για βελτιώσεις, για να συνεχίσουν πιο επίμονη πάλη ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά». Παράλληλα όμως τόνιζε ότι, «Σε συνθήκες διατήρησης του καπιταλισμού οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να είναι ούτε σταθερές ούτε σοβαρές»
Μέσα λοιπόν στις σημερινές συνθήκες - και λόγω αυτών ακριβώς των  συνθηκών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας - τα λόγια του Λένιν απέναντι σε όσους υπόσχονται «βελτιώσεις» χωρίς, όμως, να σταματούν τους τεμενάδες στο καθεστώς που βαλτώνει το λαό, οι διαπιστώσεις του μπολσεβίκου ηγέτη ισχύουν χίλιες φορές».
Ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει στο λεξιλόγιό του τις λέξεις «Καπιταλισμός». «Ιμπεριαλισμός», «Ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΝΑΤΟ κ.λ.π) «Σοσιαλισμός» που «κουκουλώνει τις ταξικές αντιθέσεις και προωθεί τη λογική «και στον ληστή ψωμί και στον χωροφύλακα χαμπέρι» και διαλαλεί σε όλους τους τόνους το «Πάση θυσία στην Ευρωπαική Ένωση και στο ευρώ, πόσο αριστερό μπορεί να είναι;

 

Είναι η πλειοψηφία του λαού με την ΕΕ;
Δεν βάζουμε λένε οι ΣΥΡΙΖαίοι ζητήματα σύγκρουσης με την ΕΕ γιατί η πλειοψηφία του λαού δεν θέλει να φύγουμε από την ΕΕ και το ευρώ. Από πού προκύπτει αυτό; Από τα γκάλοπ; Πως εκφράζεται ο κόσμος; Τρομοκρατημένος από την προπαγάνδα που του ασκείται, ότι εάν φύγουμε από την ΕΕ και το Ευρώ, χαθήκαμε! Είναι γνωστό από στατιστικές ότι ο Έλληνας δεν διαβάζει.  Περίπου το  50% δεν έχει ανοίξει ποτέ ένα βιβλίο (εκτός από τα σχολικά). Ότι του σερβίρουν από τα ξεπουλημένα ΜΜΕ αυτά πιστεύει.
Για να δούμε: στις χώρες που έγιναν δημοψηφίσματα για την ΕΕ ή το εΕυρωσύνταγμα και μάλιστα σε χώρες με πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από τη δική μας τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.
 Και βέβαια, εάν φύγουμε από την Ζώνη του ευρώ και την ΕΕ «κουτρουβαλώντας» ή διωγμένοι πραγματικά θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Τα θέμα είναι να φύγουμε οργανωμένα, συντεταγμένα, προγραμματισμένα, έχοντας αναπτύξει πάλι και κοινωνικοποιήσει την παραγωγική βάση της χώρας, τις παραγωγικές της δυνατότητες και έχοντας κάνει το πλούτο της χώρας λαική περιουσία…

 

Γιατί διαβάζουν τόσο πολύ η Ρώσοι;

Στις 22 Φλεβάρη 2011 ο ΠΑΟΚ (Μπιζίμ ΠΑΟΚ) αντιμετώπισε στο  παγωμένο "Λουζνίκι" σε συνθήκες κατάψυξης την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και μετά από μια ηρωική εμφάνιση ήρθε ισόπαλος, άδικα, με 1-1.
Μια ομάδα φιλάθλων που πήγε να δει τον αγώνα έγραψε τις εντυπώσεις από τη Μόσχα που δημοσιεύθηκαν στις αθλητικές εφημερίδες της Θεσαλονίκης και αναρτήθηκαν σε αθλητικές ιστοσελίδες.
Μεταξύ άλλων έγραφαν:
«…Το ραντεβού κλείστηκε για τις εννιά το πρωί στο "Μακεδονία" και μετά από σχεδόν τρεις ώρες πτήση προσγειωθηκαμε στη Μόσχα. Θερμοκρασία περίπου στους -15, με ελαφρά  χιονόπτωση και ήλιο!
Ακολούθησε μετάβαση στα ξενοδοχεία και το απόγευμα πλημμύρισε το κέντρο της μεγαλούπολης από παρέες που μιλούσαν Ελληνικά.
Αχανής κυριολεκτικά πόλη,  που αγγίζει με τα περίχωρα τα 20 εκαταμμύρια κόσμο. Με σαφείς προσπάθειες δυτικοποίησης αλλά και με διακριτά υπολείμματα του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Ημέρα Κυριακη και στα πεζοδρόμια αντικρίζεις κόσμο λες και είσαι Σάββατο πρωί στη Τσιμισκή. Είδα της περισσότερες Bentley που έχω δει ποτέ μου, πανάκριβα τζιπ και τεράστιο μετρό. Πολύ παλιό βέβαια μετρό, με σχεδόν δέκα γραμμές και βαγόνια, που μεταφέρουν εκατομμύρια επιβάτες.  
Απίστευτο και όμως αληθινό: Ένας στους δύο επιβάτες του μετρό διαβάζει κάποιο βιβλίο! Κανονική "βιβλιοφαγία" από τους Ρώσους…»

Και συμπληρώνω εγώ:
Όχι μόνο στο μετρό αλλά παντού. Στα πάρκα, σε κάθε χώρο παραμονής και αναμονής κ.λ.π. Και αυτή η «βιβλιοφαγία» αγαπητοί φίλοι ΠΑΟΚάρες  είναι «κατάλοιπο του κομμουνιστικού καθεστώτος.» Η Σοβιετική Ένωση ήταν πρώτη χώρα και με διαφορά στην εκτύπωση βιβλίων περιλαμβανομένης και της Αγίας Γραφής…


«100 δόσεις»: Μποναμάς για το μεγάλο κεφάλαιο!

Η πιο σημαντική αλλαγή που φέρνει ο νόμος «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» είναι ότι προσφέρεται η ευκαιρία σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις που χρωστούν μεγάλα ποσά να κάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, αφού έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν μεγάλα ποσά προστίμων και προσαυξήσεων. Δεν φτάνει δηλαδή που οι καπιταλιστές απολαμβάνουν τεράστια προνόμια και φοροαπαλλαγές, τώρα τους δίνεται και η δυνατότητα ευνοϊκών ρυθμίσεων των χρεών τους στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Εντάσσονται επίσης στο νέο γύρο επιδοτήσεων και αγορών από το κράτος.
Οι ρυθμίσεις των 100 δόσεων για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών δεν επιφέρουν καμιά ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις λαϊκές οικογένειες λέει το ίδιο που έλεγε και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Θα πληρώσετε τους φόρους και τα δυσβάσταχτα χαράτσια κανονικά, για να πληρωθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ και των εντόκων γραμματίων και για να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση των ομίλων.
Στόχος να νομιμοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση και να προχωρήσει η πληρωμή στο ακέραιο όλων των χρεών των λαϊκών στρωμάτων που αφορούν φορολογία εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ - ΕΤΑΑ - ΕΕΤΗΔΕ, εισφορές αλληλεγγύης και επιτηδεύματος, ΦΠΑ, κ.ά. Δηλαδή, να πληρωθούν όλα τα χαράτσια που οδήγησαν το λαό στη χρεοκοπία και στην εξαθλίωση.
Διέξοδος για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι η πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των χαρατσιών και των φόρων, για διαγραφή και πάγωμα χρεών για ανέργους, φτωχούς μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, για αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.
(Τώρα θα μου πείτε ότι δίνεται η δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να πληρώσει τα χρέη στο δημόσιο και τα ταμεία με διαγραφή όλων των προσαυξήσεων. Εντάξει ότι γίνεται και συμφέρει τον ΠΑΟΚ «Καλόν είναι».