Quantcast
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, 4:50:33 μμ
Τάτσης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 21:57

Ο Γιάννης της Αξιούπολης

Του Κώστα Τερζενίδη.

Πρωτογνώρισα τον Γιάννη Πολυχρονίδη ως υποψήφιο δήμαρχο Αξιούπολης το 1990. Ήταν τα σκληρά χρόνια της κομματοκρατίας και των χρισμάτων κι εγώ, νέος δημοσιογράφος τότε στη Θεσσαλονίκη, προσπαθούσα να καταλάβω το θράσος και την τόλμη ενός νεοφερμένου στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, που δήλωνε ανεξάρτητος. Επιχειρούσα να μάθω για τον άνθρωπο Πολυχρονίδη κι αυτός μου σύστηνε την όμορφη Αξιούπολη.


Δυο χρόνια μετά, όταν πια δημοσιογραφούσα στο Κιλκίς και ο Γιάννης Πολυχρονίδης ήταν δήμαρχος, κατάλαβα πως απέναντί μου είχα έναν άνθρωπο παθιασμένο. Λάτρευε την οικογένειά του, αγαπούσε τους φίλους του, τους ανθρώπους γύρω του, αλλά το πάθος του ήταν η Αξιούπολη.
Μαλώναμε, τσακωνόμασταν, κλείναμε τα τηλέφωνα, αλλά η φιλία δεν χάλαγε. Δεν ήθελε να διαβάζει τίποτα αρνητικό για την Αξιούπολη. Το δικό του πρίσμα ήταν μονοδιάστατο: Αξιούπολη! Και δεν ανέχονταν ούτε τα πειράγματα για το… χωριό του. Έτσι είναι το πάθος, μαύρο-άσπρο, χωρίς αποχρώσεις του γκρι.
Κι όταν γνώρισα την γλυκύτατη γυναίκα του, την Ρένα, και τη ρωτούσα , μπροστά του, «πως τον αντέχεις;», εκείνη χαμογελούσε, όπως χαμογελάει πάντα, με την ευγένεια να καθρεφτίζεται στο πρόσωπό της. Έτσι αντιμετωπίζεις το πάθος, με χαμόγελο και κατανόηση.
Κι όταν πια, 16 χρόνια μετά, είχε τελειώσει ο αυτοδιοικητικός πόλεμος, μπορούσα να πω στον δήμαρχο της Αξιούπολης πως είχε αδικήσει και την οικογένειά του και τον εαυτό του. Το ήξερε, το καταλάβαινε, αλλά έτσι είναι το πάθος. Ήταν όμως τυχερός, γιατί απέναντί του είχε το χαμόγελο της Ρένας και την αγάπη των αξιουπολιτών, κι έτσι άντεχε και προχώραγε.
Αυτό το πάθος του για την Αξιούπολη, τα χωριά της και το Πάικο ήταν που ισορροπούσε επί 16 χρόνια και τους συνεργάτες του, ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες, πολιτική αφετηρία και νοοτροπία, συνεπαρμένους όμως από το όραμα και το έργο του Γιάννη Πολυχρονίδη.
Ο επί 16 χρόνια δήμαρχος της Αξιούπολης έβαλε με μοναδικό τρόπο τη σφραγίδα του για τα μεγάλα και καθημερινά της πόλης του, ωθώντας προς τα μπρος με το έργο του όλη την Παιονία. Κι αυτό γιατί είχε όραμα και σχέδιο, ήξερε να διεκδικεί με επιχειρήματα και προγραμματισμό και να φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κι όταν μετά από 16 χρόνια είπε να αφήσει τις μάχες και να ξαποστάσει, δεν έβαλε το σπαθί του στο θηκάρι! Ήταν κάθετα αντίθετος με τη δημιουργία του δήμου Παιονίας, έτσι όπως έγινε. Γι’ αυτόν Παιονία είναι η δυτικά του Αξιού ποταμού περιοχή, αυτήν που γνωρίζαμε ως Επαρχία Παιονίας και το Πολύκαστρο θα έπρεπε να αποτελεί έναν τρίτο ξεχωριστό δήμο στο νομό Κιλκίς. Προσπάθησε να ενεργοποιήσει και να συντονίσει δυνάμεις της Παιονίας, να πείσει τους πολιτικούς παράγοντες της Αθήνας για την ανάγκη διαχωρισμού του δήμου Παιονίας από το Πολύκαστρο, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις δεν βοήθησαν να προχωρήσουν τα πράγματα.
Ο Γιάννης της Αξιούπολης επί 16 χρόνια καθοδηγούσε, σκηνοθετούσε και βρίσκονταν πίσω από τις κάμερες. Πρωταγωνιστής όμως ήταν η Αξιούπολη, ο Δήμος Αξιούπολης.
Όμως, θέλω να κλείσω αυτό το σημείωμα, ευχαριστώντας τον για τη φιλία του, για το ήθος και τη στάση ζωής του, πολύτιμα πετράδια, στοιχεία ανεκτίμητης αξίας.

 

Παρουσίαση βιβλίου του π. δημάρχου Αξιούπολης Γιάννη Πολυχρονίδη

Ο επί 16 χρόνια δήμαρχος Αξιούπολης, ο μακροβιότερος δήμαρχος του νομού Κιλκίς, Γιάννης Πολυχρονίδης, που έβαλε τη σφραγίδα του στην ανάπτυξη της Αξιούπολης και της Παιονίας, καθώς και στα αυτοδιοικητικά πράγματα του νομού, παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλο: «ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ».
Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, που όμως καταγράφει τη ζωή στην Αξιούπολη, κατά την παιδική-νεανική ηλικία του Γιάννη Πολυχρονίδη, κάνοντας στη συνέχεια κι έναν απολογισμό του πλούσιου έργου του ως δήμαρχος της Αξιούπολης.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει σε ειδική εκδήλωση, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, ώρα 11.30, στην αίθουσα του Δημαρχείου Αξιούπολης, και σ’ αυτήν ο Γιάννης Πολυχρονίδης προσκαλεί όλους τους κατοίκους της Αξιούπολης και της Παιονίας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης, δημοσιογράφος
Κωνσταντίνα Παλλάδη, οδοντίατρος.