Quantcast
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023, 1:10:32 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 23:28

Οι Σεβερνομακεδόνες...!

Κατά πως βγαίνει το συμπέρασμα, τα Σκόπια μάλλον θα αποκτήσουν το νέο όνομα ""Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"".(REPUBLİKA SEVERNA MAKEDONİJA)
Δηλαδή οι βόρειοι γείτονές μας θα λέγονται από δω και πέρα Σεβερνομακεδόνες. Διόλου πρακτικό νομίζω. Και λεκτικά άβολο.


Γι αυτό και φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα το "σεβέρνο" θα εξαφανιστεί, παρά το erga omnes. Ειναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι Σκοπιανοί θα αποκαλούν εαυτούς μέσα στην χώρα τους "Μακεδόνες".
Ποιός θα τους εμποδίσει να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν;
Θα αλλάξουν βέβαια οι Δημόσιες ταμπέλες, οι σφραγίδες και τίτλοι στα έγγραφα, αλλά μέχρις εκεί. Ο Λαός θα συνεχίσει να αποκαλεί εαυτόν Μακεδόνα, όπως ακριβώς ο τούρκος πολίτης αποκαλεί και σήμερα ακόμη, 90 χρόνια μετά, το χωριό της μάνας μου Πεσκελλέρ, ενώ το χωριό με νόμο του τουρκικού κράτους από το 1960 μετονομάστηκε σε ΓΙΑΚΙΝΤΑΣ.

 

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ
Φίλε Αντινομάρχη Ανδρέα Βεργίδη. Σου έχω μία πρόταση. Επειδή στα καφενεία σε αμφισβητούν ως προς το κατά πόσο ο δρόμος Ν.Σάντα-Άσσηρος θα είναι έτοιμος μέχρι το 2019, σου προτείνω να καλέσεις από έναν εκπρόσωπο των τοπικών εφημερίδων του Κιλκίς και όλοι μαζί να πάμε με Ι.Χ ή το υπηρεσιακό σου αυτοκίνητο για αυτοψία, στον τόπο του ......εγκλήματος.
Να δούμε την πρόοδο των εργασιών και να θέσουμε τις τυχόν ερωτήσεις μας απευθείας στον υπεύθυνο του έργου. Τα παραπέρα για την ενημέρωση του κόσμου, θα τα αναλάβουν οι δημοσιογράφοι.
Φρονώ ότι έτσι και σωστή δουλειά θα κάνεις και θα απαλλάξεις τον εαυτό σου από αμφισβητήσεις και μουρμουρητά.

 

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ,ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ
Την τελευταία εβδομάδα του Μάη 2018, πήγαινα οδικώς με την σύζυγό μου στο χωριό της Βυρώνεια Σερρών.
Δύο χιλιόμετρα μετά την Καστανούσα, άρχισαν να εμφανίζονται στο δρόμο χιλιάδες ιπτάμενες πεταλούδες. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σε κάποια σημεία η πυκνότητά τους στο παρμπρίζ, εμπόδιζε την ορατότητα του οδηγού.
Η εικόνα αυτή συνεχίσθηκε μέχρι την διασταύρωση της Ροδόπολης μετά τα Πορόϊα, οπότε το κύμα των πεταλούδων άρχισε να μειώνεται σταδιακά.
Αν έλεγα ότι ήταν εκατομμύρια καφέ πεταλούδες, δεν θα υπερέβαλα την αλήθεια.
Το θέαμα ήταν μοναδικό και φυσικά περίεργο. Συνδέεται προφανώς με τις καιρικές συνθήκες αλλά θα είχε ενδιαφέρον κάποιος ειδικός επιστήμων να μας έδινε εξηγήσεις αυτού του ασυνήθιστου φαινομένου.

 

Η ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ
Κάποιος τιποτένιος ''άνθρωπος'' εγκατέλειψε ένα συμπαθέστατο μαύρο σκύλο στην περιοχή ανατολικά του σταδίου της πόλης μας. Το ζώο είναι πολύ αδύνατο και περιφέρεται όλη μέρα στα τετράγωνα από γυμνάσιο, εργατικές κατοικίες, στάδιο.
Αυτή η ''δουλειά'' συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα περίπου, χωρίς το ζώο να τολμά να αλλάξει περιοχή. Είναι προφανές ότι κάπου εκεί το εγκατέλειψε ο ιδιοκτήτης του και το δυστυχισμένο πλάσμα δεν τολμά να απομακρυνθεί γιατί ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει το αφεντικό του να το πάρει.
Δεν μπορεί να φαντασθεί το κακόμοιρο ζώο ότι όλα τα δίποδα με παντελόνια, δεν είναι άνθρωποι.

 

ΚΟΡ ΑΝΑΜΝΟΝ
¨Οταν οι εφημερίδες γράφουν ότι επί τέλους θα γίνει ο αυτοκινητόδρομος (αούτομπαν) Πολυκάστρου-Χαλάστρας, μην το παίρνετε τοις μετρητοίς. Απλώς μια διυπουργική επιτροπή πρόκειται να εκδώσει μία απόφαση με την οποία ΘΑ εξουσιοδοτεί το ΤΑΙΠΕΔ να μπορεί να υποχρεώσει τον μελλοντικό παραχωρησιούχο να μελετήσει και κατασκευάσει τον παραπάνω δρόμο.
Δηλαδή κορ ανάμνον (κόρη μου περίμενε) Διότι όπως γνωρίζουμε, ούτε παραχωρησιούχος βρέθηκε, ούτε μελέτη του δρόμου υπάρχει και φυσικά ούτε ένα φτυάρι μπήκε στον δρόμο.
Νάχαμε να λέγαμε.

 

Ο ΤΑΦΟΣ ΣΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Παύλε Πασαλίδη, το κρίσιμο 24ωρο,απουσίαζα από το Κιλκίς και καθυστερημένα μετά την επιστροφή μου πληροφορήθηκα τα δυσάρεστα. Γι αυτό και δεν παρευρέθηκα στο ύστατο χαίρε.
Μας λύπησες όλους, αλλά παρηγορούμαστε με την σκέψη ότι είσαι ικανός να τα βγάλεις πέρα εκεί που βρίσκεσαι. Ο τάφος σου σς γίνει παράδεισος.

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ
Ήδη κυκλοφορεί και στο Κιλκίς το νέο μου βιβλίο με τον τίτλο ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΜΑΣ-ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ. Το βιβλίο αναφέρεται στους τόπους προέλευσης και εγκατάστασης των προσφύγων στο νομό Κιλκίς μετά την Ανταλλαγή. Σε λεπτομερείς πίνακες αναγράφονται 6500 ονόματα προσφύγων από την Θράκη και την Μ. Ασία καθώς και τα ονόματα των χωριών στα οποία εγκαταστάθηκαν.
Το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον γι αυτούς που θέλουν να μάθουν για τις πατρίδες των παππούδων τους και μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία του Κιλκίς.
Η παρουσίαση του βιβλίου στο κοινό του Κιλκίς θα γίνει Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.(Να τελειώσουν πρώτα τα μπάνια του Λαού που έλεγε και ο Ανδρέας).