Quantcast
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023, 12:37:54 πμ
Τάτσης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Σάββατο, 20 Μαϊος 2017 18:51

Προς νέα δημοτική κίνηση στο Κιλκίς;

Γράφει ο
Θεόδωρος Παυλίδης. 

 

Η αλήθεια,β ιαζόμουν κι όλας. Δεν μπορούσα όμως να μην ανταποκριθώ στην επίμονη παράκληση φίλου συνδημότη,  να καθήσουμε σε διπλανή καφετέρεια για να μου πεί κάποια πράγματα για την διοίκηση του Δήμου μας που τον απασχολούν από καιρό.
- Σε διαβάζω χρόνια Θόδωρε και παρακολουθώ την αρθρογραφία σου, μου είπε ορθά κοφτά. Όμως κάποια πράγματα θα έπρεπε να τα προβάλλεις περισσότερο,συμπλήρωσε.


- Δηλαδή; του αντέτεινα
- Να, ας πούμε τα δημοτικά πράγματα του τόπου μας. Τι δηλαδή γίνεται το ιδιαίτερο στον τόπο μας και θα πρέπει να είμαστε από τον Δήμο μας ευχαριστημένοι; Δεν λέω, η καθημερινότητα τρέχει και υπάρχουν κάποιοι αρμόδιοι στο Δήμο που την υπηρετούν. Οι άνθρωποι κουράζονται κι όλας. Αυτό όμως δεν λέγεται Διοίκηση. Λέγεται απλή διαχείρηση των προβλημάτων της ημέρας.
Οι δημότες πιό πολύ συζητούν για τους καβγάδες του Δημάρχου με τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, παρά για το έργο του Δήμου. Και φαίνεται ότι οι καβγάδες δημάρχου-προέδρου (νυν απλού συμβούλου) δεν είναι προσωπικοί, αλλά αφορούν βαθύτερα αίτια δεδομένου ότι εσχάτως προέκυψαν και άλλοι σύμβουλοι που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την δημοτική παράταξη του δημάρχου.
Δεν ξέρω ποιός έχει δίκαιο, ούτε με ενδιαφέρουν οι διενέξεις τους. Όταν όμως Πρόεδρος και Δημοτικοί Σύμβουλοι ανεξαρτητοποιούνται από την παράταξη που τους εξέλεξε, σημαίνει ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει εκεί στο δήμο με υπαιτιότητα του Δημάρχου.
Δεν ήθελα να ρίξω λάδι στη φωτιά διότι σε πρόσφατο άρθρο μου στην παρούσα εφημερίδα, είχα καυτηριάσει κάποιες συμπεριφορές του δημάρχου. Αμίλητος, άφησα τον φίλο στην ροή του λόγου του. Στο μεταξύ ήρθε και ο καφές και δεν μπορούσα πιά να φύγω, αδιαφορώντας για τον συνομιλητή μου.Θα ήταν προσβολή.
Μετά την πρώτη ρουφηξιά, ρώτησα με περιέργεια.
- Και τι φταίει λοιπόν κατα την γνώμη σου για την κατασταση στο δήμο;
- Φταίει η διαδικασία επιλογής του υποψήφιου δημάρχου, μου απάντησε αμέσως θαρρείς και είχε έτοιμη την απάντηση. Ποιά δημοκρατική διαδικασία ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα στο ζήτημα επιλογής του υποψήφιου δημάρχου; Κ α μ μ ί α.
Αντί τα πολιτικά κόμματα ή κάποιες κοινωνικές συλλογικότητες να προετοιμάσουν έγκαιρα τον επερχόμενο υποψήφιο, ουδείς νοιάζεται γι αυτό. Έτσι φτάνουμε στην προεκλογική περιοδο και αρχίζουν οι ζυμώσεις του καφενείου.
Εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι στο δήμο μας να προτάθηκε ποτέ υποψήφιος δήμαρχος, πρόσωπο το οποίο προηγουμένως να πέρασε από την βάσανο της κοινωνίας. Δεν θυμάμαι κανένας υποψήφιος δήμαρχος να πέρασε από διαδικασίες ακρόασης και διαλόγου με τοπικούς φορείς ή τοπικά ΜΜΕ.
Τριάντα ημέρες προ των εκλογών, ο πρώτος επιτήδειος και φιλόδοξος, σταθμίζοντας τις συγκυρίες της εποχής, την τσέπη του και την πολιτική κατάσταση, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του.
Η αδυναμία των άλλων (οικονομική-επαγγελματική) και τα νομικά κωλύματα τρίτων, αποτελούν πρώτης τάξεως λόγους να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες του.
- Και μετά; ρωτώ τον συνομιλητή μου.
- Τι μετά. Μετά αποσύρονται οι ικανοί και δουλευταράδες και οι δημότες ψηφίζουν τον αδελφό ,τον ξάδελφο, τον μπατζανάκη, τον γείτονα, τον κουμπάρο, τον συμπέθερο και άμα λάχει κανέναν παλαβό, έτσι για πλάκα.¨' Ρίξτο στον γνωστό”, σου λέει ο άλλος, μπάς και οφεληθούμε αύριο σε περίπτωση που εκλεγεί ''.
- Έχεις καμμία ιδέα να αλλάξει στο μέλλον κάτι; τον ρώτησα από συνήθεια.
Εγώ όχι,μου απάντησε αυθόρμητα.Υπάρχουν όμως κάποιοι άλλοι,που φαίνεται ότι θέλουν να αλλάξει κάτι σ’ αυτόν τον τόπο. Υπάρχουν στο Κιλκίς συμπολίτες μας, άξιοι και ικανοί που πονάνε τον τόπο και θέλουν να δουλέψουν γι αυτόν.
- Για κατονόμασέ μας κάποιους, του αντιπρότεινα με περιέργεια. Μικρή κοινωνία είμαστε και γωριζόμαστε.
- ¨Οχι κύριε Παυλίδη,δεν θα σας πω ονόματα μου είπε αποφασισμένος και από τον πληθυντικό του κατάλαβα ότι το πράμα σοβάρευε.
- Και τι θέλουν να αλλάξουν αυτοί οι άνθρωποι; ξαναρώτησα.
- Υπάρχει μία κίνηση νέων ανθρώπων που τους πιάνει α λ λ ε ρ γ ί α όταν ακούνε ότι τον δήμο θα διεκδικήσουν παλαιοί φθαρμένοι τοπικοί πολιτικοί ή άτομα της προσωπικής επιλογής του απερχομένου δημάρχου. Αρρωστημένες αντιλήψεις που διαχέονται σκόπιμα ήδη στην αγορά για δημιουργία εντυπώσεων και δυναμικής. Γνωστά τα κόλπα τους που δεν θα περάσουν αυτή τη φορά.
Οι συμπολίτες μας αυτοί που συγκροτούν την κίνηση και πίσω τους όπως έμαθα υπάρχει επιστημονική ομάδα συμβούλων, είναι αποφασισμένοι:
1) Να καταγγείλουν και να απορίψουν κάθε συζήτηση για φθαρμένους πολιτικούς ή άτομα της επιλογής του δημάρχου για την θέση του υποψηφίου δημάρχου.
2)  Να προετοιμάσουν με διαδικασίες διαλόγου,τουλάχιστον ένα χρόνο πριν,τον υποψήφιο δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους.
3) Να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο υ π ε ρ κ ο μ μ α τ ι κ ό, με υποψηφίους αδιακρίτως κομματικής προέλευσης.
4) Να αξιοποιήσουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο, κατοίκους της πόλης μας με επαγγελματική, επιστημονική και κοινωνική καταξίωση
 Και καταλήγοντας ο συνομιλητής μου προσέθεσε.
- Η κίνηση είναι σοβαρή και δεν αποβλέπει σε έναν αχταρμά θέσεων, αντιλήψεων και ιδεών. Είναι ιδιαίτερα συγκροτημένη, δίδοντας έμφαση στον ενιαίο λόγο.
  Αντιλήφθηκα ότι σκοπός του συνομιλητή μου δεν ήταν να εκτονωθεί επικρίνοντας την δημοτική αρχή. Ο άνθρωπος, γνωρίζοντας ότι αρθρογραφώ και συμμετέχω ενεργά στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, ήθελε μέσω εμού να στείλει ένα μήνυμα στους δημότες του Κιλκίς.
Δεν λεω, μου άρεσαν  '' τα καλά νέα '' στενοχωρέθηκα όμως που δεν κατάφερα να τα ταυτοποιήσω με συγκεκριμένα πρόσωπα όσο κι αν επέμεινα.
- Μην επιμένεις κ.Παυλίδη, δεν θα σου πω ονόματα.Όμως να ξέρεις ότι η κίνηση αυτή δεν είναι μυστική, δεν είναι υπόγεια και σκοτεινή. Βρίσκεται σε διαδικασία οργάνωσης και σύντομα θα κάνει δημόσια παρουσία.
- Και ο Αρχηγός; ρώτησα με νόημα.
- Δεν υπάρχει αρχηγός,Είναι συλλογική προσπάθεια και ο Ηγέτης θα προκύψει από δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου.Πάντως όχι κομματικές.
- Τίποτε άλλο; τον ρώτησα.
- Γράψτα όπως σου τα είπα, συμπλήρωσε και πλήρωσε τους καφέδες. Αυτός άλλωστε με είχε καλέσει.