Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, 2:38:02 μμ
etpa
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 21:29

Πρωτοβουλία για την ενότητα του ποντιακού ελληνισμού

Συντάκτης:

Του Θεόδωρου Παυλίδη, Προέδρου του Συλλόγου Δυτικοποντίων Ν.Κιλκίς ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ

 

Με πρωτοβουλία του γνωστού χορευτή Πλούταρχου (από την Καβάλα) και άλλων Ποντίων φίλων του, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα του ποντιακού συλλόγου Καλαμαριάς, έγινε συνάντηση 21 Ποντίων, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις για το Ζήτημα της ενότητας του Ποντιακού Ελληνισμού.


Αφορμή για την σύναξη αποτέλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις οι οποίες απέδειξαν ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα, τόσο στην καταστατική λειτουργία των δευτεροβάθμιων συλλογικών οργάνων των ποντίων,όσο και στην ατομική συμπεριφορά των ηγητόρων του χώρου,συνεπεία της οποίας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το Ποντιακό Ιδεώδες.
 Τονίζω ιδιαίτερα ότι, όχι πως δεν υπάρχουν δομικά προβλήματα στην λειτουργία των ποντιακών φορέων, ιδιαίτερα των δευτεροβαθμίων,αλλά αυτά αφορούν νομικές και εσωτερικές των συλλόγων διευθετήσεις, ενώ η διάσπαση (διχόνοια) που αναδύεται μέσα από τις διασπαστικές συμπεριφορές Προέδρων και ανθρώπων τους, δεν θεραπεύονται με νόμους και διατάγματα,αλλά με συμπεριφορές καταλλαγής, ειρήνης, υποχώρησης,κατανόησης και πνεύμα αδελφοσύνης.
  Δυστυχώς,για λόγους που τους αφορούν, κάποιοι των ταγών της ποντιοσύνης,αδυνατουν να κατανοήσουν ότι με τις εγωιστικές των συμπεριφορές,τραυματίζουν ανεπανόρθωτα τον ψυχικό κόσμο των αγνών ποντίων οι οποίοι απαγοητεύονται από το θέαμα και απομακρύνονται περισσότερο από το ποντιακό ιδεώδες.
Ο αναγνώστης ενός κειμένου σαν το παρόν,το πρώτο που θα ψάξει να μάθει είναι ποιά πρόσωπα ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία, γιατί τον συγκεκριμένο χρόνο, γιατί επελέγη ο συγκεκριμένος χώρος, με ποιά κριτήρια κλήθηκαν στη συνάντηση τα συγκεκριμένα άτομα,τι συζητήθηκε εκεί και ποιές αποφάσεις λήφθηκαν.
Κατ΄αρχήν, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνάντηση δεν ήτανε μυστική και μπορούσε να λάβει μέρος σ΄αυτήν ο οποιοσδήποτε πόντιος. Οι άνθρωποι που διοργάνωσαν τη συνάντηση, είναι πόντιοι καλής πίστεως. Αγαπούν τον Πόντο, νοιάζονται και πονάνε για την ποντιοσύνη. Θέλουν από καρδίας την ενότητα του ποντιακού χώρου. Δεν τους ενδιαφέρουν τα ονόματα των διοικούντων. Τους φτάνει η συμπνοια, η αλληλεγγύη και  προσφορά του κάθε πόντιου ανάλογα, με τις δυνάμεις του. Αυτοί που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνάντηση, δεν επιλέχθηκαν με συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά ειδοποιήθηκαν τυχαία με βάση τις γνωριμίες των διοργανωτών και την σχετική αναγνωρισιμότητά τους. Τούτο το συμπεραίνω από το γεγονός ότι πρόσφατα προηγήθηκε  και άλλη συγκέντρωση λιγότερων ποντίων με το ίδιο αντικείμενο συζήτησης και κυρίως από το γεγονός ότι φιλοδοξία των οργανωτών ειναι στην επόμενη συνάντηση, να συμμετάσχουν 500 άτομα και στην μεθεπόμενη 1000 και 2000. (οι αριθμοί είναι συμβολικοί  και το νόημά τους είναι ότι οι συναντήσεις αυτές, είναι ανοιχτές και δημόσιες για όλους τους ποντίους που νοιάζονται για την ενότητα του ποντιακού χώρου). Είμαι βέβαιος ότι οι διοργανωτές, άνθρωποι καλών προθέσεων, αν είχαν ελάχιστη εμπειρία απο παρόμοιες συνάξεις ή αν συνομοσιωλογούσαν, δεν θα καλούσαν στην σύναξη τουλάχιστον τρία άτομα, τα ονόματα των οποίων ειναι ο.τι πρέπει για να γίνουν εργαλεία εκμετάλευσης στα χέρια των "καλοθελητών" . Όχι ότι οι άνθρωποι,στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν συμφωνούσαν με το ζητούμενο, αλλά η προιστορία,τα ονόματα και οι ιδιότητές τους,όταν μαθευτούν, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αρνητικούς συνειρμούς, ειδικά σ' αυτούς που ψάχνουν λόγους απαξίωσης της συνάντησης. (Προσωπικά αποδέχομαι και εκτιμώ την αγάπη και το  ενδιαφέρον τους για το ποντιακό, αλλά ο "καλοθελητής" σκόπιμα θα διασυνδέσει την πολτική πορεία τους με την σκοπιμότητα της εκεί παρουσίας τους.) Οι οργανωτές, άπειροι, άδολοι και αγνοί πόντιοι, δεν καταφεραν ίσως να αντιληφθούν τη διαφορά κλειστής και ανοιχτής συναντησης,όπου η παρουσία των πολιτικών δεν αποφεύγεται, αλλά επιδιώκεται. Επί της ουσίας, δεν λήφθηκε καμμία απόφαση, πέραν του γεγονότος ότι συγκροτήθηκε μία Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ενότητα του ποντιακού χώρου. Η ομάδα αυτή ανέλαβε την υποχρέωση με ανοιχτή δημόσια πρόσκληση και με κάθε πρόσφορο μέσο, να ειδοποιήσει περισσότερους ποντίους,  προκειμένου να λάβουν μέρος στην επόμενη συνάντηση περί τα τέλη Ιουνίου 2016. Εννοείται ότι μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης αυτής της συνάντησης, θα είναι και πάλι η αναζήτηση τρόπων ενοποίησης του ποντιακού ελληνισμού.
Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να ανακοινώσω τις σκέψεις και προτάσεις που κατέθεσε ο κάθε ομιλητής. Όσον όμως αφορά εμένα,με λίγα λόγια εισηγήθηκα τα ακόλουθα.
Να συγκροτηθεί άτυπη (7-9 μελής) Επιτροπή, προκειμένου
α) Να συναντηθεί με τα προεδρεία των τριών δευτεροβαθμίων ποντιακών ενώσεων και να διερευνήσει τις δυνατότητες ενοποιήσεως αυτών σε μία και μοναδική  ποντιακή Ομοσπονδία
β) Άν δεν μπορέσουν να συνεννοηθούν οι ποντιακές ηγεσίες, η Επιτροπή να επικοινωνήσει με το σύνολο των πρωτοβαθμίων ποντιακών οργανώσεων (συλλόγων) να αναλύσει την υφισταμενη καταστασηκαι να ζητήσει την συνδρομή τους,ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.
γ) να εξετάσει την σκοπιμότητα και ωφελιμότητα του ποντιακού χώρου, από την τυχόν εκούσια ή παρακλητική ανάμιξη Ποντίων οικονομικών παραγόντων,στην συλλογική οργάνωση των ποντίων
Επί πλέον η Επιτροπή,τα μέλη της οποίας μπορούν να αυξομειωθούν, αναλαμβάνει την υποχρέωση
1) Να συγκαλέσει τους ποντίους για ενημέρωση, συζήτηση και αποφάσεις το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου 2016 και
2) Να ανακοινώσει στους παρισταμένους τα αποτελέσματα των ενεργειών της στο διαρεύσαν διάστημα.
Εννοείται ότι μετά την επιτυχή επίλυση του ζητήματος της ενότητας, αρμόδιες Επιτροπές επιστημόνων, θα πρέπει να ασχοληθούν με τα ζητήματα του νέου Καταστατικού, του κανονισμού εργασιών της Ομοσπονδίας, του ιδρύματος Παναγίας Σουμελά, της Γενοκτονίας κλπ. Θα πρέπει επίσης οι έχοντες γνώσεις να απασχοληθούν και με άλλες πτυχές της ποντιοσύνης που αφορούν τη δημοκρατία του Πόντου, το αντάρτικο του πόντου, την εκκλησία, την παιδεία την οικονομία, τις εξορίες, τους εκτοπισμούς και λοιπούς καταναγκασμούς  που υπέστησαν οι Πόντιοι στο όνομα του ελληνισμού τους.
 Η     τελευταία Γενική Συνέλευση, που πιθανολογείται ότι θα συγκληθεί στα τέλη Οκτωβρίου 2016, ανάλογα με την εισήγηση και τα αποτελέσματα των ενεργειών της Επιτροπής, θα αποφασίσει για την συνέχιση των εργασιών της Επιτροπής ή την κατάργηση και διάλυσή της.

Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η
Αν η κίνηση της Πρωτοβουλίας είναι σχεδιασμένη να εξυπηρετήσει αλλότρια συμφέροντα (πράγμα που απεύχομαι και αγνοώ) θα φανεί στο σύντομο μέλλον. Καί τότε όλοι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Εάν όμως αυτή απορρέει από αγνές και αγαθές προθέσεις, οφείλουμε να την στηρίξουμε όλοι μας.