Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, 4:01:24 μμ
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 21:14

Λαμπρή: Η γιορτή του νέου και της ελπίδας και η Ανάσταση του λαού

Γράφει ο Κώστας Πινέλης. 

Το Πάσχα - Λαμπρή επί το ελληνικότερον - αποτελεί ακόμη μία χριστιανική γιορτή, που για να επιβληθεί χρησιμοποίησε προχριστιανικές παραδόσεις και έθιμα. Η Λαμπρή είναι αρχαιοελληνική λέξη, που εντάχθηκε στη χριστιανική τελετουργία.
Η Βυζαντινή εκκλησιαστική υμνογραφία χρησιμοποιεί λέξεις όπως, «λαμπρυνθώμεν» και «λαμπροφόρος».


Το θαυμάσιο μουσικά και στιχουργικά δοξαστικό της δεύτερης Ανάστασης -όπως την λέμε - σε ήχο πλ. του Α΄ λέει: «Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει και αλλήλους περιπτυξώμεθα…»
Κάθε εκδοχή της όμως έχει σαν βάση την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να γιορτάσει την άνοιξη, δηλαδή την αναγέννηση της φύσης, την «ανάστασή » της και την επιβεβαίωση της ελπίδας  για καλύτερες μέρες.
Το "αναστάσιμο" μήνυμα, δεν αφορά μόνο τους χριστιανούς. Αφορά όλους τους ανθρώπους - ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, φυλής και φύλου - που "σταυρώνονται" καθημερινά.
«Ανάσταση» λοιπόν για την ανθρωπότητα για όλους του ανθρώπους και όχι για κάποιους εκλεκτούς που θα γευτούν την "βασιλεία των ουρανών".
Μπορεί σήμερα ο ιμπεριαλισμός να φαντάζει παντοδύναμος ανίκητος, όμως είναι περαστικός γιατί ο καπιταλισμός που τον θρέφει, δε θα μπορεί να τον συντηρεί για πάντα.
Οι λαοί θα βαδίσουν προς την «Ανάσταση» προς την επ-Ανάσταση για να δημιουργήσουν μια  άλλη κοινωνία. της παγκόσμιας ειρήνης, της δικαιοσύνης, της προόδου, της ευημερίας των λαών.  Γι' αυτήν την κοινωνία "σταυρώθηκαν" πολλοί έδωσαν την ζωή τους και θα "σταυρωθούν" ακόμα κι’ άλλοι , για ν' "αναστηθούν" όλοι….
Περιμένοντας λοιπόν την επ-Ανάσταση, που δεν θα γίνει με θεία φώτιση, «θεία βουλήσει»,  αλλά από τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί, ως παγκόσμια συνείδηση της κοινωνικής αναγκαιότητας.
Αυτή η δική μας επ-Ανάσταση, η επ-Ανάσταση των πολλών, θα βάλει οριστικό τέλος στο πανηγύρι που έχει στηθεί από τους «εμποράκους του Ναού», από τους κάπηλους του «πατριωτισμού», από τους «σταυρωτές» του λαού και του τόπου.

Καλή επ-Ανάσταση
Χρόνια πολλά